skip to Main Content
Natuurbrand in Mijas onder controle terwijl de bosbrand in Benahavís nog actief is *UPDATE*

Natuurbrand in Mijas onder controle terwijl de bosbrand in Benahavís nog actief is *UPDATE*

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Deze zondag is langs de A-368 weg ter hoogte van kilometer 5 in de gemeente Mijas een natuurbrand uitgebroken die volgens de brandweer is ontstaan door de brand in een auto. De brand vond plaats in de wijk Buena Vista en was van verre te zien door de enorme rookontwikkeling. Tegen 18 uur dezelfde dag kon de brandweer het sein brand meester geven en is het nablussen begonnen. Op hetzelfde moment is ook een brand uitgebroken in de gemeente Benahavis die nog niet onder controle is.

De brand in de gemeente Mijas is ontstaan door een brandende auto waarvan de vlammen de bomen in lichterlaaie zette en de droogte en wind de rest van het verwoestende werk deden. Vanwege de brand moest de A-368 gedurende enkele uren voor al het verkeer afgesloten worden. Bij het blussen van de natuurbrand in Mijas waren 48 brandweermannen betrokken die met meerdere brandweerwagens en met 11 blushelikopters en blusvliegtuigen de brand hebben bestreden. Het is niet bekend hoeveel hectare natuur door deze nieuwe natuurbrand is verwoest.

Op hetzelfde moment is ook een bosbrand in de gemeente Benahavís ontstaan. Deze brand werd gemeld rond 12.30 uur en is op het moment van schrijven nog niet onder controle. Ook bij deze brand zijn meer dan 78 brandweermannen betrokken die met meerdere brandweerwagens naar het natuurgebied La Zagaleta zijn gegaan om samen met 13 blusvliegtuigen en blushelikopters de brand te bestrijden. Om de brandweer vrij spel te geven werd de A-397 weg bij kilometer 35 afgesloten. UPDATE: Op INFOCA is te lezen dat de brand in Benahavís rond 20.15 uur onder controles was.

Zeewater of zoetwater

Op Facebook is veel te lezen over de helikopters en vliegtuigen die bluswater uit de zee halen en anderen weer uit de stuwmeren van o.a. El Chorro. Daarbij wordt de vraag gesteld waarom dat zo is, waarom wordt er zeewater gebruikt of waarom juist niet en wordt er meer zoet water gebruikt. De reden daarvoor is o.a. dat het zout in het zeewater het materiaal, in dit geval meestal blusvliegtuigen, kan aantasten en corrosie kan veroorzaken door de chemische reactie met het metaal in het vliegtuig. In het geval van helikopters is dat vaak niet zo want die halen water op met grote zakken die onder de helikopter hangen.

Daarnaast is het zo dat zout water slecht is voor de natuur. Dat wil zeggen, als men een bosbrand zou bestrijden met zout zeewater is de kans dat daar in de toekomst weer planten gaan groeien erg klein. Daarnaast kunnen de planten en bomen die de brand wel overleven door het zoute water in een later stadium doodgaan. Daarbij moet men een onderscheid maken tussen landbouwgrond en bossen waarbij zout water in het geval van landbouwgrond absoluut niet aan te raden is.

Uiteindelijk ligt de beslissing van welk water men zal gebruiken altijd bij de brandweer die beslist om het water uit de zee te halen of uit stuwmeren, waterbassins en zelfs zwembaden. Deze laatste zijn echter ook niet ideaal vanwege het chloor in het water maar als er gevaar is voor schade aan of vernietiging van woningen en gevaar voor de mens, dan is de beslissing snel gemaakt. Overigens mag de brandweer zonder van te voren te vragen, water uit privé zwembaden halen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken