skip to Main Content
Kort nieuws uit Spanje (6)
123rf

Kort nieuws uit Spanje (6)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Kort nieuws uit Spanje (6)

123rf

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Agenten schieten man neer die bewapend en schreeuwend politiekantoor binnen rende

BARCELONA – Agenten van de Mossos d’Esquadra hebben maandagmorgen rond 6 uur een man doodgeschoten die bewapend met een groot mes en al schreeuwend “Allahu Akbar” ofwel Allah is groot het politiekantoor binnen rende. Blijkbaar viel de man diverse agenten aan en wou hij deze neersteken maar de aanwezige politie kon de man neerschieten. Het gaat om een 29-jarige man van Algerijnse afkomst. De aanval wordt in eerste instantie niet gezien als een terroristische actie maar het onderzoek loopt nog.

Ontvoering in Mijas mislukt met een dode en een gewonde tot gevolg

MÁLAGA – De politie is een onderzoek gestart naar een mogelijke ontvoering die mislukt is in de gemeente Mijas aan de Costa del Sol. Blijkbaar is een vastgebonden man met schotwonden en tekenen van marteling dodelijk gewond in een woning gevonden terwijl een ernstig verwonde vrouw de ontvoering overleefd heeft en in het ziekenhuis ligt.

De identiteit en nationaliteit van de slachtoffers is niet bekend gemaakt. De politie heeft wel aan boord van een ferry richting Marokko twee Zweedse verdachten van 20 en 27 jaar oud aangehouden.

Man loopt met jachtgeweer een bar in Valladolid binnen en schiet een man dood

VALLADOLID – In de nacht van zaterdag op zondag is een man met een jachtgeweer een bar in de gemeente Castrillo-Tejeriego binnengelopen en heeft hij een 46-jarige klant doodgeschoten en drie andere aanwezigen verwond. Een van de drie gewonden is er ernstig aan toe en men vreest voor zijn leven.

De ernstig verwonde man is 58 jaar oud en de twee andere gewonde mannen zijn 50 en 51 jaar oud. De schietpartij deed zich voor zondagmorgen rond 6 uur waarbij men voorlopig nog in het duister tast wat betreft de motieven. De 32-jarige schutter kon uren na de schietpartij in zijn woning worden aangehouden.

Spookrijder nabij Madrid zorgt voor acht gewonden op de M-30 snelweg

MADRID – Een 52-jarige spookrijder heeft zaterdagavond voor veel schade en acht gewonden gezorgd toen hij 19 kilometer lang op de M-30 snelweg tegen het verkeer in reed. In Spanje heet een spookrijder “kamikaze” en in dit geval reed de man tussen kilometer 2 en 21 op de M-30 in tegenovergestelde richting. Als gevolg van deze gevaarlijke rit raakten acht personen waaronder de chauffeur gewond.

De 52-jarige spookrijder moest door de brandweer uit zijn auto gered worden, net zoals een van de inzittenden van een andere auto die door de spookrijder geramd werd. Een van de gewonden is 14 jaar oud.

14 personen kunnen in Tarragona boetes krijgen voor het verwijderen van gele lintjes

TARRAGONA – Zoals bekend hangen de Catalaanse separatisten op veel publieke plaatsen gele lintjes op om de vrijheid van de, in hun ogen politieke gevangenen, te eisen. Andere Catalanen zijn het daar niet mee eens en zeggen dat die plaatsen ook hun eigendom zijn en daarom verwijderen ze de lintjes.

De Catalaanse politie heeft het afgelopen weekend in de provincie Tarragona op drie verschillende plaatsen, te weten Mora la Nova, Tivissa en Vandellos, 14 mannen aangehouden die georganiseerd lintjes verwijderden. Volgens de Catalaanse televisie TV3 bevindt zich onder de mannen een Guardia Civil agent maar dit is officieel niet bevestigd. Deze mannen kunnen nu boetes tegemoet zien voor schade aan openbaar eigendom tussen de 601 en 30.000 euro.

Er is veel protest in Catalonië en de rest van Spanje vanwege het politiek gebruik van de Catalaanse politie door de Catalaanse seperatistisch getinte regering. De regioregering maakt in dit geval gebruik van de “monddood-wet” waar dezelfde regioreging veel kritiek op had. Daarnaast gaat het ophangen van politiek getinte spandoeken, vlaggen en ook lintjes in tegen de uitspraak van een Catalaanse rechter.

Belg in Lorca gearresteerd voor geweld en diefstal religieuze objecten

MURCIA – De politie in de stad Lorca in de provincie Murcia heeft een Belg gearresteerd voor het stelen van religieuze objecten uit een kerk. Dat gebeurde afgelopen woensdag 15 augustus ten tijde van de drukbezochte processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Getuigen zagen echter dat de Belg iets pakte en onder zijn jas (op zich al vreemd in een warme augustusmaand) verstopte. Toen de politie de Belg, een bekende van de politie, aanhield verzette deze zich hevig waardoor er schade aan een politieauto werd toegebracht.

Fietser raakt gewond door geweerschot van een jager in La Rioja

LOGROÑO – Een fietser die zondag op een landweg naast de LR-137 weg nabij de gemeente Entrena fietste is gewond geraakt nadat een jager op hem schoot. Het is niet zeker of de jager expres op hem schoot of dat het om een ongelukkig schot ging. De 40-jarige fietser werd uiteindelijk door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht nadat een andere fietser 112 belde. De Guardia Civil is een onderzoek gestart om de schutter te vinden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. Miel heeft het over het “rechtmatig streven naar zelfbeschikking” van de separatisten. Daar zit de crux: het is niet rechtmatig. De Spaanse grondwet legt wettelijk de ondeelbaarheid van Spanje vast.
  Overigens blijf ik het onbegrijpelijk vinden dat Torra beedigd kon worden zonder trouw te zweren aan de Spaanse grondwet. Dit zou een basisvereiste moeten zijn voor alle regio-politici.
  Het wachten is nu op het eerste onwettige besluit dat de Torra-kliek gaat nemen. Vervolgens zal opnieuw artikel 155 worden geactiveerd en zullen nieuwe aanhoudingen plaatsvinden.

  1. Een grondwet en ook andere wetten worden op een bepaald moment ‘opgelegd’ door de meerderheid of door de machthebbers.
   Dus na verloop van tijd verandert de situatie en dienen wetten (ook de grondwet) aangepast te worden. Dit kan enkel gebeuren door druk vanuit de bevolking of verkozen politici.
   In Catalonië kan de bevolking dus vragen (via een referendum) om na onderhandelingen wijzigingen aan te brengen aan de grondwet. Het streve na

 2. Rob, ik denk dat je je vergist dat de naam Miel niet Nederlands Is, ik had namelijk een oom die Miel heette en hij was toch een echt Nederlands! 😊

 3. De redactie moet eens bedenken dat ons Nederlanden een stuk van Spanje was. Daar had toen niemand veel moeite mee want het was per slot van rekening de Gouden Eeuw. En dan heb ik op de lagere school geleerd: Tot “Alfa de tiende penning invoerde” en ik denk dat exact hetzelfde nu bij veel Catalanen leeft.

 4. Ik ben ook Vlaming en lid van de N-VA.
  Ik lees op deze website om me in te lichten over Spanje. Soms reageer ik eens, als ik vind dat mijn mening ook eens gehoord zou mogen of moeten worden.
  Ik moei me wel met de interne politiek van Spanje, en ik meen dat recht te hebben, omdat wij samen in een politieke unie verenigd zijn (vroeger was de EG, of daarvoor de EEG en EGKS, enkel een economische unie).
  In een politieke unie moeten de basiswaarden dezelfde zijn, en gerespecteerd worden. Een referendum behoort volgens mij tot de vrije meningsuiting. Politiegeweld op vreedzame en weerloze burgers: not done. Politieke gevangenen: ongehoord. In de gevangenis vliegen voor het verbranden van een foto: hoe verkeerd (en bevestigd door het Europees Hof Rechten vd Mens)

  Nu, dat is allemaal mijn mening, die ik even graag gerespecteerd zien als iemand anders de zijne.
  Het moet mogelijk zijn om daar beschaafd over te redetwisten. Ook en vooral op deze website, vind ik, omdat het een belangrijk element is in het maatschappelijk bestel van Spanje.

  Tot slot de gele lintjes weghalen. Die gele lintjes mogen enkel weggehaald worden door hun eigenaren en door de autoriteiten. Niet door mensen die er geen eigenaar van zijn. Niet-eigenaren kunnen hun eigen lintjes hangen, of kunnen hun gemeentebestuur voor de rechter dagen.

  1. Een referendum is geregeld per staat en niet europees. Politieke gevangenen bestaan niet in Spanje. Tot zover al 2 stellingen die onwaar zijn in uw betoog. Hoef je dus niet eens over te discussiëren .

  2. Typisch de nv-a. Eens zien of wij vlamingen het dulden als de seps zich gingen bemoeien in onze binnenlandse aangelegenheid.
   Gele lintjes? Er bestaat zo iets als het bevuilen van de infrastructuur. Ook posters aanhangen is verboden. De plaatselijke ambtenaren zijn hypocriet: het besmeuren van gebouwen e.d. wordt niet beboet maar het weghalen of opkuisen dan weer wel.

 5. Van mij mag een ieder zijn menig hebben, maar als je iemand beschuldigd moet je dat helder en duidelijk uitleggen.
  Door zomaar iets te roepen gaat een brug te ver, mensen beschadigen is al helemaal niet de bedoeling.
  Probeer altijd de dialoog aan te gaan met respect voor elkaar.
  Of Miele nu Vlaming is of Nederlander, hij heeft recht op zijn mening, maar wel netjes en met respect voor de anders denkende.
  De naam Miele komt overgings voor, uit de slogan van de witgoed leverancier Miele.
  Die luide. Miele er is geen betere.

 6. TARRAGONA. Korte maar vooral neutrale tekst in verband met het Catalaanse separatisme. Proficiat !
  Als Vlaming en N-VA’er heb ik veel sympathie voor het streven van de Catalanen naar meer zelfstandigheid. Vandaar dat ik geneigd ben om te reageren op de meestal negatieve berichtgeving over dit onderwerp in SV. Ik probeer dit altijd te doen in keurig Nederlands en zonder iemand te beledigen. De redenering dat Ik als andersdenkende beter SV niet meer lees lijkt me nogal kort door de bocht. Ik vind het namelijk belangrijk dat de lezers weten dat er naast diegenen die de separatisten beschouwen als verraders en misdadigers ook vele anderen zijn (zoals ik) die waardering hebben voor het rechtmatige streven naar zelfbeschikking van de Catalanen. Ik vind het dan ook bijzonder jammer dat onder meer de redactie geen respect kan opbrengen voor deze mening en mij vraagt op te krassen.

  1. Dat opkrassen heeft te maken met het feit dat je de redactie rechtstreeks aanvalt, mijzelf uitmaakt voor iets wat ik niet ben, zegt dat ik als eigenaar van de website onder andere namen reacties zou geven en alles alleen maar uit jouw separatistisch denkend oogpunt bekijkt en jouw mening die in de ogen van veel lezers niet correct is probeert op te dringen. Catalonië heeft geen recht op zelfbeschikking, dat is een leugen en wat niet van toepassing is in Catalonië en dat weet de hele wereld behalve de mensen die gele lintjes dragen, ook tijdens een herdenking van een terroristische aanslag wat geheel ongepast is en waarvan mijn maag van omdraait. Hoe kun je voor zo’n mensen als de allehatende Torra en vluchtende Puigdemont respect hebben? En dat is mijn (te respecteren) mening van iemand die al meer dan 20 jaar in catalonië woont. Daarnaast heb ik al meerdere keren aangegeven dat ik tegen de hele onzinnige afscheiding ben en dat ook altijd zal blijven schrijven. Bevalt dat dus niet, dan moet men een ander mddium zoeken om dagelijks het Spaanse nieuws te lezen.

   1. Remco, een duidelijke, correcte zienswijze. Erg dat mensen hun frustratie exporteren naar andere landen terwijl we het hier toch hebben over het dagelijkse reilen en zeilen van Spanje waar, door het magazine te lezen, je veronderstelt een zekere affiniteit voor te hebben.

   2. Idd groot gelijk ik ben ook een Belg en geen nationalist ,in een solidaire samenleving is er geen plaats voor ik,ik,ik,ik,.

   3. @ Redadactie:
    -Eerst en vooral: dat ik je uitmaak voor wat je niet bent moet je toch een beetje concreter maken. Ik ben me er niet van bewust dat ik wie dan ook heb uitgemaakt.
    – dat een ‘nieuwssite’ een eigen mening ventileert en andersdenkenden het zwijgen oplegt vind ik niet gepast en verdient m.i. een reactie. Wat jij
    verstaat onder ‘opdringen’ is ook een raadsel..Ik heb een andere mening, die ik gewoon neerschrijf zoals vele anderen hier, maar dan zónder scheldwoorden en in verzorgd Nederlands.
    – ieder volk heeft het recht om te streven naar zelfbeschikking en kan daar onder bepaalde voorwaarden ook aanspraak op maken. Of dit voor Catalonië van toepassing is, is niet duidelijk. Volgens de Catalanen dus wel en volgens de centrale regering dus niet. Het is m.i. onrechtvaardig om dit streven te ‘onderdrukken’ door mensen op te sluiten. Met leugens heeft dit niets te maken, wel met overtuiging.
    – Dat ik respect heb voor de separatisten en voor regionalisten in het algemeen is omdat ik voorstander ben van het zelfbeschikkingsrecht van ALLE volkeren, ook al is dat door een ondemocratische nationale grondwet verboden.
    – Tenslotte nog dit: ik respecteer jouw mening maar, wat dit onderwerp betreft, ben ik het er niet mee eens en dat laat ik je dan ook weten. Voor mij is daar niets mis mee, voor jou blijkbaar wel. Jammer, maar helaas.

    Wat mij betreft: case closed.

  2. @redactie: ik dacht dat ik verschillende keren gezegd had dat miel maar naar andere media moest gaan die beter bij zijn politiek kleurtje passe.
   ik heb steeds gedacht dat hij nederlander was en nu is het plots een Vlaming. Oke dit heeft weinig betekenis. Maar die nv-a praat moet maar in België blijven. Ik als Vlaming vind dat de nv-a (trouwens ook het vb) nogal wat buiten hun grenzen zijn getreden met het handje van peke vast te houden. Die hoeven zich niet te moeien met een zuiver binnenlands aangelegenheid van Spanje, dat ze zich maar bezig houden met de Belgische, daar zijn al problemen genoeg me dunkt. Iedereen heeft recht op vrije meningsuiting, dat heet democratie maar steeds maar weer de feiten verdraaien en flagrante leugens plaatsen gaat mij iets té ver en iedereen mag hiertegen optreden door de juiste facts weer te geven, ook dat is democratie/vrije meningsuiting

   1. Dat hij/zij Vlaming is, kon niet anders. De naam Miel bestaat helemaal niet in Nederland.. Maar toegegeven: iedereen kan de naam verzinnen die men wil.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken