menu: rubrieken, zoeken & meer

Een op de drie nieuwe corona-positieven wordt geregistreerd in Madrid

Een op de drie nieuwe corona-positieven wordt geregistreerd in Madrid
Beeld: Europa Press

Een op de drie nieuwe corona-positieven wordt geregistreerd in Madrid

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de experts wat betreft coronavirus in Spanje gaat het niet goed in de Madrid regio inclusief de Spaanse hoofdstad. Op woensdag zijn er volgens de officiële cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid 1.535 nieuwe positief geteste personen bijgekomen in 24 uur tijd wat 41% is van de 3.715 totaal aantal positieven in heel Spanje. Daarmee is de Madrid regio op dit moment de meest getroffen regio van Spanje.

De Comunidad de Madrid was ten tijde van de eerste corona-golf tijdens en na de noodtoestand het gebied in Spanje waar de meeste positief geteste personen werden geregistreerd, de meeste corona-doden, de meeste ziekenhuisopnames en de meeste gestorven personen in bejaardenhuizen.

In Madrid heeft men op de Canarische Eilanden na als laatste de mondkapjesplicht ingevoerd en worden met vertraging diverse corona-maatregelen die in andere regio’s al gelden aangenomen en geactiveerd. Verder blijkt de Madrid regio het minste aantal ‘rastreadores’ ofwel personen voor het volg- en contactonderzoek te hebben en moest de regio privé bedrijven inschakelen om dat aantal te verhogen.

Maar deze woensdag is gebleken dat de verschillen in aantallen besmette personen plots tussen de verschillende regio’s wel erg groot is geworden. Van de 3.715 geregistreerde nieuwe positief geteste personen op woensdag werden er maar liefst 1.535 gemeld in de Madrid regio (41% van het totaal) gevolgd door 472 gevallen in Baskenland, 466 in Aragón, 261 in Andalusië, 244 in Catalonië, 135 op de Canarische Eilanden, 101 in Galicië, 85 in Navarra, 64 in de Valencia regio, 14 in Murcia en 0 op de Balearen eilanden.

Volgens de laatste cijfers die HIER (PDF) te lezen zijn liggen er op dit moment meer dan 1.000 covid-patiënten in de ziekenhuizen en kwamen er de laatste 7 dagen 346 nieuwe patiënten bij waarvan er 10 naar de intensive care (UCI) moesten. Het totaal aantal ziekenhuisopnames in de Madrid regio sinds het begin van de corona-crisis is ook het hoogste van heel Spanje met 43.790 patiënten waarvan 3.691 ic-patiënten.

In de Madrid regio werden sinds het begin van de corona-crisis ook de meeste sterfgevallen geregistreerd met een totaal van 8.518 waarvan 35 corona-doden de afgelopen 7 dagen.

Het aantal positief geteste personen sinds aanvang van de corona-crisis is in de Madrid regio inmiddels gestegen naar 97.185 wat meer is dan de 96.139 in Catalonië.

Mondkapjes FFP2

Verder zijn er in Madrid ook tegenstrijdigheden zoals wat betreft mondkapjes. In eerste instantie vond men dit als verplichting onzin omdat de Madrilenen al altijd een mondkapje dragen. Uiteindelijk werd er toch een mondkapjesplicht ingesteld als een van de laatste autonome regio’s.

Tijdens de hoogtijdagen konden alle inwoners van Madrid een gratis mondkapje krijgen dat voorzien was van de vlag van Madrid en het om de beste mondkapjes van het type FFP2 ging. Deze waren volgens de regionale autoriteiten veel beter dan de andere mondkapjes. 

Maar de FFP2 mondkapjes worden ook omschreven als de ‘egoïstische’ mondkapjes omdat deze alleen de drager ervan beschermen en niet andere personen. Daarom heeft de Madrid regio nu plots een verbod op de FFP2 en FFP3 mondkapjes aangekondigd, dit terwijl ze dus wel enkele maanden geleden FFP2 mondkapjes gratis weg hebben gegeven aan de inwoners.