menu: rubrieken, zoeken & meer

Hooggerechtshof verlengt lokale avondklok in Catalonië niet voor 148 maar slechts 19 gemeenten

Hooggerechtshof verlengt lokale avondklok in Catalonië niet voor 148 maar slechts 19 gemeenten
Beeld: Europa Press

Hooggerechtshof verlengt lokale avondklok in Catalonië niet voor 148 maar slechts 19 gemeenten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De regionale overheid van Catalonië heeft voor de derde keer aan het regionale hooggerechtshof gevraagd om een verlenging van de lokale avondklok in 148 gemeenten. Maar in tegenstelling tot de voorgaande keren besloten de rechters geen toestemming te geven voor alle gemeenten maar slechts voor 19 gemeenten.

Dat betekent dat vanaf vrijdag 20 augustus in plaats van 148 gemeenten nu slechts 19 gemeenten nog voor 7 dagen te maken hebben met een lokale avondklok. Veel bekende kustplaatsen aan de Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada en de steden Barcelona, Tarragona, Girona en Lleida en in totaal 127 gemeenten hebben geen lokale avondklok meer tussen 1.00 en 7.00 uur vanaf vrijdag 20 augustus.

De 19 gemeenten die nog wel een avondklok hebben vanwege een corona-incidentie van meer dan 250 per 100.000 inwoners in de afgelopen 15 dagen zijn: Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Mora d’Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter en Torroella de Montgrí.

De inwoners en bezoekers van bovenstaande gemeenten moeten rekening houden dat men vanaf 01.00 ‘s nachts niet meer buitenshuis mag zijn. Op dit moment geldt in Catalonië ook dat het nachtleven gesloten is, dat de horeca moet sluiten om 00.30 uur en dat de sociale bijeenkomsten gelimiteerd zijn tot 10 personen. Verder mogen kustgemeenten een samenscholingsverbod uitgeven op bijvoorbeeld stranden en parken om de zogenaamde ‘botellones’ ofwel straatfeesten van jongeren tegen te gaan.