Van deze Spaanse gewoontes kijken buitenlandse toeristen nog wel eens op

Van deze Spaanse gewoontes kijken buitenlandse toeristen nog wel eens op
Beeld: via canva.com

Van deze Spaanse gewoontes kijken buitenlandse toeristen nog wel eens op

Spanje is een van de meest geliefde toeristische bestemmingen binnen Europa voor een groot deel van de bevolking van de Europese Unie en dat is natuurlijk niet voor niets. Spanje heeft stranden, zon, bergen, natuur, cultuur, gastronomie en vriendelijke mensen die van het leven genieten. Er zijn echter gewoontes of gebruiken die soms nog wel eens vreemd lijken in de ogen van de internationale bezoekers.

Ieder land heeft zo haar gewoontes en Spanje is daar natuurlijk geen uitzondering op. Sterker nog, het zijn vaak die typische Spaanse gewoontes wat bezoekers leuk vinden als ze het land bezoeken. Ook voor diegene die in Spanje zijn gaan wonen is het aanpassen, maar met de tijd went men er wel aan en in sommige gevallen wil men niet meer anders. Hieronder omschrijven we slechts enkele van die typisch Spaanse gewoontes.

Brood

De gastronomie is een gewoonte of meer cultuur waarvan veel buitenlanders opkijken als ze Spanje bezoeken. Een van die onderdelen is het brood. Spanje staat niet bekend als het land waar het beste brood vandaan komt, maar wel dat er altijd brood aanwezig is. Als je ergens gaat eten wordt er altijd wel een mandje met brood op tafel gezet en ook thuis eten de Spanjaarden graag brood bij alle maaltijden.

Sobremesa

Eten is belangrijk voor de Spanjaarden en de sobremesa is waarschijnlijk net zo belangrijk of wellicht nog wel belangrijker. De sobremesa is wat er na de maaltijd gebeurt, het natafelen. Na genoten te hebben van die heerlijke maaltijd is het niet gebruikelijk om meteen het restaurant te verlaten, maar om heerlijk onder het genot van een koffie, infusión of cognac te praten over van alles en nog wat. Een middag of avond uit eten kan zo al vaak diverse uren in beslag nemen.

Tapeo

De tapeo ofwel tapas eten in een bar is ook iets typisch Spaans en is door hen uitgevonden. De “tapeo” kan ook omschreven worden als “ir de tapas”, in een bar een biertje of wijntje drinken met daarbij een tapa. In veel zogenaamde tapasbars (al noemt men dat in Spanje niet zo) worden specialiteiten van het huis geserveerd of is er een groot aanbod van tapas of wat in de grote steden en bij veel toeristen nog populairder is, pintxos (kleine broodjes met van alles en nog wat erop. In sommige steden is het de gewoonte om niet in een bar te blijven, maar verschillende bars te bezoeken. Tot de verrassing van veel buitenlanders zijn de tapas zelfs soms gratis (maar helaas niet meer overal).

Herrie

Als er een ding is waar men in Spanje goed in is, is dat het maken van herrie en het zorgen voor geluidsoverlast. Dat kan men goed of slecht opvatten maar een groepje van 4 Spanjaarden maken al pratend meer herrie dan een groep van 20 Nederlanders/Belgen. In Spanje houdt men van hard praten waarbij het hen niets uitmaakt of een ander het hele verhaal kan volgen, of dat nu gebeurt in een restaurant, op een terras of door de mobiele telefoon. Uiteraard zijn niet alle Spanjaarden luidruchtig, maar het is wel iets typisch Spaans waar veel buitenlanders nogal eens van opkijken.

Dagindeling

Als er iets is wat anders is in Spanje dan in Nederland of België is dat wel de dagindeling. Met name de indeling wat eten betreft, is compleet anders waarbij men tussen de middag alles sluit (ook niet meer overal) en uitgebreid uit eten gaat voor de lunch (comida). Deze maaltijd is in de meeste gevallen warm en wordt gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Als dat nog niet genoeg is dan wordt pas laat tussen 21.00 en 22.00 uur het avondeten (cena) genuttigd wat vaak minder uitgebreid is dan de lunch. Het is op veel plaatsen dan ook heel normaal om tussen de middag volle restaurants en terrassen te zien waarbij op veel plaatsen speciale dagmenu’s of “menu del día” genuttigd worden.

Banken

Iets anders wat typisch Spaans is zijn de openingstijden van de banken. Deze zijn in het merendeel alleen geopend op maandag tot en met vrijdag tot 15.00 uur in en sommige gevallen tot 14.00 uur. Tegenwoordig zijn er wel veel banken ook ‘s middags geopend of doen dat eenmaal per week maar over het algemeen zijn de banken alleen open “por las mañanas”. Pinnen kan uiteraard wel de hele dag door, maar als je net iets meer moet doen dan moet je in de rij staan en alleen tot 15.00 uur.

Siesta

We kunnen de siesta niet overslaan, aangezien dat toch echt iets typisch Spaans is. Siesta wil niet zeggen dat iedereen plat gaat om te slapen, maar wel om even een tijd voor jezelf te nemen. Dat kan door te slapen, dat kan door te wandelen, dat kan door te lunchen en sommigen gaan tijdens de siesta sporten. De siesta is in de meeste grote steden niet meer zo gebruikelijk, maar bezoek tussen 14 en 16 uur, maar eens het platteland en je ziet veel slaperige dorpen. Een ding is zeker, de siesta heeft een grote impact op het dagelijkse leven in Spanje en is daarnaast ook iets wat door de meeste buitenlanders die in Spanje komen wonen het snelst wordt overgenomen als nieuwe gewoonte.

Feest en festiviteiten

In Spanje houdt men van feestvieren en als het even kan dan wordt alles aangegrepen om er een feestje van te bouwen. Gedurende het hele jaar door wordt er gefeest in Spanje en er is eigenlijk altijd wel wat loos. Sommige van deze feesten zijn zeer belangrijk en een grote toeristische trekpleister geworden, maar andere festiviteiten worden door niet-Spanjaarden (en ook veel Spanjaarden) zwaar bekritiseerd zoals het stieenvechten en stierenrennen. In de meeste gevallen wordt er een traditie volgehouden en dat is natuurlijk goed, maar soms moeten tradities met de tijd meegaan en veranderen.

Ga naar de inhoud