skip to Main Content
Guardia Civil arresteert 12 hooggeplaatste Catalaanse politici en de straten lopen vol met manifestanten in Barcelona

Guardia Civil arresteert 12 hooggeplaatste Catalaanse politici en de straten lopen vol met manifestanten in Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Guardia Civil is sinds woensdagochtend bezig met doorzoekingen in diverse regionale overheidsgebouwen van de Catalaanse regering in het centrum van Barcelona. Een van die huiszoekingen vindt plaats in het gebouw van de Economische en Belasting afdeling gelegen aan de Rambla de Catalunya. Hier werden 12 personen aangehouden waaronder enkele hooggeplaatste politici van de regionale regering. Meteen na die arrestaties liepen de straten vol met Catalanen die demonstreren tegen deze niet democratische activiteiten van de centrale regering.

In de aanloop naar de datum van het vooralsnog illegale referendum op 1 oktober loopt de spanning op in het centrum van Barcelona waar de Guardia Civil met tientallen agenten diverse regionale overheidsgebouwen binnen stormden op zoek naar informatie rondom het door het Grondwettelijk Hof illegaal verklaarde referendum.

Bij deze doorzoekingen werden 12 personen aangehouden waaronder de vice president van Economische en Belasting zaken Josep Maria Jové, een van de belangrijkste collega’s en vertrouwenspersoon van de vice president van Catalonië Oriol Junqueras. De politie doet deze doorzoekingen in diverse overheidsgebouwen omdat men op zoek is naar bewijzen en informatie rondom het referendum. De Guardia Civil doet dat samen met agenten van de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra.

Meteen na de aanhoudingen kwamen er duizenden mensen bij elkaar op straat om te protesteren tegen deze acties. Deze protestacties werden opgeroepen door diverse politiek partijen en instanties die dat via de sociale media verspreiden. Voorlopig zijn er nog geen problemen gemeld maar de spanningen lopen natuurlijk wel erg hoog op door deze acties. Diverse straten in Barcelona zijn afgesloten voor het verkeer omdat deze volstaan met demonstranten.

Ook de regionale regering van Catalonië is in een spoedberaad bij elkaar gekomen om te praten over wat men nu gaat doen en welke acties ze gaan ondernemen. Hierover is verder op dit moment niet veel meer bekend.

Iedereen in Catalonië is het er over eens dat de centrale regering in Madrid op dit moment acties ondeneemt die absoluut niet democratisch zijn en de vrijheid van meningsuiting aantasten. De centrale regering blijft er echter bij dat men deze acties onderneemt omdat zij zich aan de wet moeten houden, net zoals de Catalaanse autoriteiten die dat nu dus niet doen en daarop aangesproken dienen te worden.

Ook in het Spaanse parlement in Madrid liep de spanning op nadat de vertegenwoordigers van de Catalaanse partijen het parlement uit protest verlieten.

UPDATE. Agenten van de Policía Nacional hebben het hoofdkantoor van de politieke partij CUP omsingelt. De agenten zijn niet naar binnen gegaan en hebben geen huiszoekingen gehouden. Voorlopig staan ze op straat maar is niet helemaal bekend waar ze daar staan.

Meer informatie volgt…

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 34 reacties
 1. Dat de redactie 1000 % tegen het referendum en de onafhankelijkheid van Catalunya is dat was al vanaf het begin heel duidelijk te zien. Sorry maar altijd het excuus….ik vertaal ook maar wat er in de spaanse kranten staat of ik woon al 20 jaar in Catalonië ik weet wel waar ik over praat, het staat in de grondwet het is illegaal en ga zo maar door…. Redactie al woon je er 100 jaar jij zal nooit en te nimmer begrijpen waarom de Catalanen onafhankelijk willen zijn.Jullie zijn zoals de dikkoppen in Madrid daar valt ook niet mee te praten. En voor diegene (Nederlanders) die er wonen en die het zo gehad hebben met Catalonië zou ik zeggen VERTREK hoe eerder hoe beter OPROTTEN en de rest geef je mening pas als je er iets van begrijpt. Noël, Gemma en nog enkele anderen die voor het referendum zijn ik ben het helemaal eens met jullie reacties. #CATALUNYA LLIURE# ???

  1. Haha dat is duidelijk. Eenzijdig denken dus. Uiteraard ben je het met noel, gemma en jordi eens want die denken precies zoals jij. En toch is het niet eerlijk wat je schrijft over ons maar dat is jouw mening. Persoonlijk denk ik dat we maar niets meer gaan schrijven over Catalonië want op straat begint het uit de hand te lopen en op onze site ook ben ik bang. Er is geen respect meer en men accepteert niet dat iedereen een eigen en soms een andere mening heeft.

 2. Ik sta volledig achter deze acties van de Spaanse regering. Het werd eens hoog tijd dat iemand die omhooggevallen arrogante Catalanen eens op hun plek zette. Werkelijk, ik ben in vele regio’s in Spanje geweest en nergens heb ik zulke bekrompenheid meegemaakt als in Cataluna. Mensen die weigeren Spaans te spreken, boetes die uitgedeeld worden aan horecaeigenaren die hun menukaart niet in het Catalaans presenteren, zeiken dat de Catalaanse taal wordt bedreigd terwijl het hele openbare leven in zeker Barcelona doorspekt is van het Catalaans. Zo kan ik nog heel lang doorgaan. Altijd maar in de slachtofferrol kruipen is een typische Catalaanse eigenschap.

  Ik vraag me echter wel af wat de uitslag zou zijn van zo’n referendum (bindend of raadgevend). Want zoals iemand hierboven al opmerkte: niet alle Catalanen willen onafhankelijkheid. Maar omdat veel Catalanen dat wel willen, vraag ik me af of dit referendum wel eerlijk zou verlopen. Waarschijnlijk niet!

  1. een beetje op u gemak he of je mening verdwijnt…..omhooggevallen, arrogante…
   wat een taal zeg!!!!
   allee redactie, wat doe je daar tegen????
   je doet wel een van mij weg omdat je maatje en zijn vriendjes er niet van gediend was….
   ben een fiere Catalaan en pik dit niet!!!!
   ook wegdoen maar denk het niet he….nee da zal wel nie, weet al zeker, het is er ene voor het NO kamp
   de SI moeten jullie niet, dit is duidelijk!!!!

   1. Noel schei toch eens uit met dat gezever. Maak je punt duidelijk zonder meteen iedereen – inclusief ons – aan te vallen. Als dat zo doorgaat dan sluiten we de hele mogelijkheid om reacties te geven. De lol is er een beetje van af zo. Daarnaast valt Michale niemand persoonlijk aan maar is het een mening van iemand dat gerespecteerd dient te worden.

    1. wie is hier de grootste zeveraar?
     u michaelleke valt niemand aan?
     je kan niet goed lezen zeker?
     alles wat tegen ONS is, is goed voor jullie maar dat weten we sinds de eerste dag reeds
     o val ik jullie aan?
     dan ben ik de enige zeker?
     nog niet alles goed gelezen zeker?
     is de lol er een beetje vanaf?
     uwe lol is blijkbaar de beste
     als je het nodig acht blokkeer mij dan maar en laat u michaelleke en zijn vriendjes maar verder u kont uitlikken…..
     EENS CATALAAN, ALTIJD CATALAAN en daar kunnen jullie NIETS aan veranderen

 3. Hoever moet je terug gaan in de geschiedenis om je gelijk te krijgen?
  Er valt altijd wel iets te vinden dat in jouw voordeel spreekt.
  Is het niet beter om naar het heden te kijken. Als Cataluña zelfstandig wordt zal ze zomaar niet opgenomen worden in de EU. Spanje zal eerder op zijn eigen producten bouwen als op de van Cataluña. De Haven van Barcelona zal het zeker afleggen op die van Vigo (makkelijker te bereiken. Spanje is altijd een land geweest met een zeer verdeelt verleden, het zou nu eigenlijk tijd moeten zijn om zich eens goed te verenigen, vooruit te kijken en te werken in plaats van achteruit. Maar er zijn altijd mensen die meer macht willen en andere hun ideeën op weten te dringen. Het beste voorbeeld dat we nu hebben is de Brexit! En zeg nou niet, “Dat is heel iets anders”, want in de basis scheelt het niet zo veel.

  1. Weet je, Cees, we gaan niet ver terug in de geschiedenis om ons gelijk te krijgen.

   Ik kan je drie recente zaken benoemen waarom we beter af zijn zonder de spanjaarden.
   Om te beginnen gaat het over zelfbeschikkingsrecht. De afgelopen jaren zijn meerdere van onze wetten en rechten ingetrokken. Drie concrete voorbeelden zijn:
   – Verbod op stierenvechten.
   – Het betalen van de energierekening van werklozen, opdat zij in de winter niet zonder energie komen te zitten.
   – Suikertax

   De eerste wet is vanaf het volk gekomen. Er zijn handtekeningen verzameld, vervolgens is het naar de Tweede Kamer gegaan en tot slot is er een wet aangenomen waarin staat dat stierenvechten verboden zijn in Catalonië. Net als op de Canarische Eilanden, overigens (al lang).
   Wat heeft madrid gedaan? De wet ongeldig verklaard. Er worden weer stierenvechten gehouden in Catalonië, waar op een verloren toerist en spanjaard na, geen hond naar komt kijken. Maar het moet wél gesubsidieerd worden.
   Op de Canarische Eilanden overigens, blijft het verbod nog steeds bestaan. Daar was geen probleem over.

   Het tweede voorbeeld is vóór het volk genomen. Gezien de crisis (werkloosheid en uithuiszettingen) heeft de Catalaanse regering besloten om energierekeningen te betalen voor de mensen die het niet meer kunnen. Ook dit heeft madrid teruggedraaid en de mensen moeten maar verrekken.

   Tot slot de suikertax. Een tax om mensen te stimuleren gezonder te eten én, gezien we toch dagelijks miljoenen inleveren en we geld nodig hebben om toch wat zaken te regelen, zo geld binnen te halen.
   Wat doet madrid? Wet intrekken en vervolgens zelf, dezelfde wet, uitbrengen en voor de hele staat maken.

   Tot drie keer toe zijn wetten vanuit madrid teruggedraaid, omdat het ze niet zint.

   Wat betreft de EU? Prima. Hebben we niet nodig. In dat geval gaan we bij de EFTA aansluiten. Daar kan geen veto op gegeven worden en hebben we wel de lusten, maar niet de lasten.
   Helaas, in mijn ogen, wil de Catalaanse regering en het gros van de Catalaanse bevolking wel bij de EU komen, hetgeen betekent dat we het proces van voor af aan in zullen moeten gaan. Het zij zo, maar dat is ook niet rampzalig.

 4. Waarom moet Franco, “el caudillo) er weer bijgehaald worden. Dat is meer dan 40 jaar geleden, en men moet alles in de tijdsgeest van toen bekijken. Dat van Erdogan, dat klopt, dat is het heden. Of moet ik ook mekkeren, dat ik in de jaren van Franco mijn wagen zelfs niet moest afsluiten, geen enkele Spanjaard die er nog maar aan dacht iets te stelen van buitenlanders.

 5. Beste Rob,
  Een paar dagen geleden reageerde jij op een reactie van mij. Dit was mijn antwoord. Ik weet niet of je de reactie zult lezen, vandaar dat ik mijn reactie hier kopieer.

  “Schaamteloze reactie” zij je. Meen je dat nu? Er is niets schaamteloos aan mijn reactie. Zie je dan niet dat de reactie van Rajoy niet veel anders is dan wat Erdogan in Turkije deed en doet? Wat Franco met Catalunya deed?
  Mensen oppakken, mensen bedreigen, kantoren bezetten, media bedreigen etc. Ik merk aan jouw reacties dat jij dit hele probleem eenzijdig (politiek) benaderd. Je reacties klinken erg academisch, begrijpelijk als dat je benadering is, niets mis mee. Volgens mij hebben we hier met verschillende problemen te maken:

  1. Catalunya als de geld verdiener en Madrid als de opmaker (Dit is zoals de Catalaan het ziet, de laatste jaren wordt er een steeds groter percentage van de Catalaanse afdracht aan Spanje achter gehouden, Catalunya houd netto dus steeds minder over))
  2. Catalunya die na 303 jaar weer terug wil naar zelfstandigheid. (Niet veel mensen weten dat Catalunya rond 1070 de Usatges de Barcelona al had, rond 1215 kwamen de Engelsen op het zelfde idee. De wereld praat alleen over de Magna Carta, ze weten niets van de Usatges)

  Jammer dat alleen naar de politieke kant van het verhaal gekeken wordt. Er is ook nog zoiets als “Corazón” sorry dat is spaans, “Cor”.(lol)

  Met alle respect naar de reagerende mensen maar wie van U was in Catalunya (Barcelona) op 20 november 1975? Wie heeft de situatie voor die datum in Catalunya meegemaakt? Wie wilde zijn zoon Jordi noemen en kreeg te horen dat dat niet mocht? (Krijgen we dat nu weer?) Wie danstte eindelijk, in de openbaarheid, de Sardanas (op 20 november 1975) in Barcelona.

  Het gaat hier niet meer alleen om wetten etc… of het nu Sí o No wordt, de Catalaan moet, zonder problemen, kunnen stemmen ….

  Anekdote:

  Vendrell 1969:

  In 1969 zat ik in de “Gasten kamer” van een vriend van mijn vader. Zijn zoon mocht de wijn schenken. Hij deed dat uit een tonnetje. De wijn was een witte Alella. “Deze wijn is in Spanje niet te krijgen” vertelde hij. “Wij EXPORTEREN onze witte Alella niet”.

  Dit geeft je een idee hoe lang dit “probleem” al speelt.

  Nogmaals, ik heb respect voor alle standpunten maar onderken de “Root-cause” niet.

  1. Beste Alexander,
   Bedankt voor uw reactie. Hij is op de inhoud en niet op de emotie en daar hou ik van. Hierbij mijn wederreactie.
   Ik vind iedere vergelijking met Erdogan en Franco zeer onsmakelijk , eigenlijk onacceptabel. Deze figuren opereren vanuit de dictatuur en zonder werkende rechtstaat. Die is er nu wel en werkt, voor zover ik kan beoordelen, uitstekend.
   Volgens mij heb je geen academisch denkniveau ( wat ik ook niet heb) nodig om dat in te zien. Rajoy heeft, als minderheidspartij in het parlement zoveel ruimte als de PSOE en C’s hem geven. Ook politiek is er dus nog steeds sprake van checks and balances. Dat men er een beetje van schrikt wat er nu allemaal gebeurt in Catalonië kan ik me voorstellen, maar laten we niet doen of Madrid hier de schuld van heeft. Zij opereren binnen de wet, zo niet worden ze teruggefloten , daar ben ik van overtuigd.
   1) Dit is maar hoe je het bekijkt. Betaald Catalonië een cent mee aan defensie , buitenlandse zaken, de navo, de EU? Nee, dat betaald Madrid! Dan de inkomsten. Wat blijft er over van het verdienmodel van Catalonië als ze buiten de EU, Schengen euro etc vallen? Ik schat in niet veel. En dat is wat ik wil zeggen. Catalonië is welvarend ( jazeker!!), maar DANKZIJ de huidige constructie BINNEN Spanje. Het wordt tijd dat al die zg. voorstanders dat ook eens gaan inzien .
   2)Over de verre geschiedenis is hier door andere deskundigen al veel geschreven. Met wisselende duidingen. Wellicht is het daarom handiger om uit te gaan van de situatie sinds 1975. En die is ruwweg : we zijn allemaal verschillend, maar we zijn SAMEN Spanje!
   En dat is het Spanje waar ik van hou. Ik verbleef sinds 1970 langere periodes per jaar in Cambrils, Tarragona . En dat voor meer dan 30 jaar! Daar was ik dus. En ik heb de boel van dichtbij helemaal zien veranderen. Ondernemers die spreken van de Catalaanse onderdrukking! Moet ik dan meer zeggen? Inderdaad, ze bemoeiden zich met alles , van de menukaarten in het catalaans, tot zelfs wanneer de windschermen geplaatst mochten worden op het terras. De vaste chirinquitos mochten niet meer. Afbreken en alleen nog seizoensgebouwen. Gewoon wat voorbeelden hoor. Weet je wat sommigen ondernemers zeiden? Onder Franco was er meer vrijheid! Ik sta daar nitet achter, maar plaats het toch om aan te geven dat Catalaanse regeringen van de laatste decennia gewoon met fundamentalisme bezig waren. En daarom kom ik er dus al meer dan 10 jaar niet meer en zie mezelf ook niet meer terugkeren.
   Wellicht heb je nu iets meer inzicht in mijn gedachten .

 6. Wat verwacht men eigenlijk van de centrale overheid: anarchisme of naleving van de bestaande wetgeving? Het is altyd hetzelfde dat enige gefrustreerde ananiemelingen op de sociale media de boel opruien. Bij eventuele ongeregeldheden zullen zij het niet zijn die de klappen opvangen. Van de aanstokers voor het referendum hoort men weinig. Zij zouden de leiding moeten nemen als ze in hun zaak geloven en niet de “straat”! Ik hou van de regio en we denken serieus om er ons te vestigen. Wat we vanmiddag in BCN zagen doet ons meer dan twijfelen.

  1. Bijzonder gekke gedachte. Het is de “straat” geweest die van het begin af aan hierop heeft aangestuurd en alleen de “straat” kan dit daadwerkelijk behalen.

   Als je twijfelt om te wonen in een politiek actief land als Barcelona of, sterker nog, een bijzonder politiek actieve stad als Barcelona, dan moet je lekker blijven in Nederland of verhuizen naar een nóg apathischer land.

   Wederom zijn Catalanen met tienduizenden de straat opgegaan en er zijn geen gevechten geweest, geen enkel vorm van geweld en ieder politicus blijft dit benadrukken. Vreedzaam protesteren.

   Als een vreedzaam protest je bang maakt, hoor je inderdaad niet thuis in Catalonië.

   1. Which proves exacrly my point. Bovendien een vreemde gedachtegang dat als het u niet aanstaat, bol het dan af. Waar nog gehoord? Lees mss eens de andere commentaren die zoals ik bevreesd zijn voor een achteruitgan van deze regio waar ik toch 4 jaar heb gewerkt

    1. Een vrees die nergens op is gebaseerd. Klasse.

     Dat mag ik zeggen met mijn persoonlijke ervaring van dertig jaar en de generaties die mij vooraf zijn gegaan.
     Er is geen reden tot angst.

   2. Meer dan gelijk Jordi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Het is moeilijk gelijk te krijgen tegen de redactie, ze zijn ook niet voor maar tegen
    Enkel oppassen wat je verteld over “nederlanders”, dat hebben ze hier niet graag……
    maar jij zegt het beleefder, verhuizen, ik zeg niet aanpassen maar oprotten
    het is toch maar enkel kritiek dat je leest, buiten klagen….wat doen ze hier eigenlijk in ons mooi Catalonië of…… Spanje??

    1. en daar gaan we weer, voor en tegen. Dus als je tegen bent en het niet eens bent met het voor-kamp dan ben je slecht en is het moelijk gelijk krijgen. Iedereen heeft een mening en dat mag toch? En wat doen we in het mooie Catalonië … hetzelfde als jij, wonen ,werken, belasting betalen, leven, genieten etc. Als men het dus niet eens is met de voorstanders dan dient men je mond te houden, is dat het scenario dan?

 7. Schandalig!!! En blijkbaar met steun van Brussel. Weg met Brussel!!
  Spanje een nieuwe dictatuur in Europa. De PP ex Franco aanhangers.
  De geest gaat zeker niet terug in de fles. En zeker niet na deze actie, visca Catalunya.

  1. ppff en weer wordt Franco er bij gehaald, waarom leeft iedereen toch zo in het verleden. Niet alleen Catalonië heeft geleden onder het regiem van Franco, heel Spanje volgens mij.

 8. Bergpiek speelt met vuur. Hij en niemand anders is verantwoordelijk hiervoor!

  1. Doe je dit met alle namen of ben je alleen zo treurig als het aankomt op Catalaanse namen, apologist?

   MLK had het zeker ook aan zichzelf te danken?

  2. Puigdemont EN Rajoy en de PP. Alle ellende is begonnen toen de PP het Estatut via de rechter ongeldig verklaarde, laten we dat zeker niet vergeten 🙂

 9. Wat die Rajoy nu weer doet is onvoorstelbaar, de pp houdt geen stem meer over in Catalunya. Er is niets democratischer dan een referendum en niets ondemocratischer dan dit met machtsvertoon en geweld neer te slaan.

  1. Spanje is niet democratisch, is een dictatuur, onbegrijpelijk dat hier mensen op dit forum hier mees eens zijn.
   Ze horen uit de eu geknikkerd te worden

 10. Iedereen in Catalonië is het er wel over eens dat de centrale regering in Madrid op dit moment acties ondeneemt die absoluut niet democratisch zijn en de vrijheid van meningsuiting aantasten./

  Wat is er ondermocratisch aan het handhaven van de wet en het, mits op gegronde verdenking, arresteren van wetsovertreders? Wiens vrijheid van meningsuiting wordt hier beperkt?

  1. Wat is er democratisch aan het veranderen van de grondwet voor een paar bankieren, het vernietigen van het bewijsmateriaal tegen corruptieschandalen en het verbieden van stemmen?

   Als je de grondwet voor een paar mensen aan kunt passen in twee dagen tijd, ga je mij niet wijsmaken dat het zó heilig is, dat je het niet aan kunt passen voor miljoenen mensen die willen stemmen. Want wat mensen, achterlijk genoeg, niet begrijpen is dat er ook mensen zijn die NEE willen stemmen.

  2. Met anecdotische argumentatie en gericht herschrijven van de geschiedenis zijn al veel oorlogen gevoerd. De uiterst linksen hebben hun slag thuis: het land staat overhoop.

   1. Misschien is het een idee om éérst te weten waar je over praat, voor je erover begint te praten.
    Dit proces kent geen links of rechts.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken