skip to Main Content
Surfend kind gewond na beet van een haai voor de kust van Gran Canaria

Surfend kind gewond na beet van een haai voor de kust van Gran Canaria

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

LAS PALMAS – Volgens diverse Spaanse media is voor de kust van de badplaats La Aldea de San Nicolás op het Canarische Eiland Gran Canaria een kind gewond geraakt bij het surfen toen hij werd gebeten door een haai. Experts geven toe dat het een haaienbeet zou kunnen zijn maar zeggen daarbij tevens dat dit bijna nooit voorkomt omdat de haaiensoorten die vlakbij de Spaanse kust zwemmen geen gevaarlijke haaien zijn.

Na het bekijken van de foto’s kan men concluderen dat het waarschijnlijk om een beet gaat van een zogenaamde kortvinmakreelhaai, ook wel makohaai of mako genoemd (in het Spaans tiburón marrajo). Terwijl volwassen exemplaren een lengte kunnen bereiken van wel 4 meter en meer dan 500 kilo kunnen wegen gaat het in dit geval waarschijnlijk om een kleine haai van 1 tot 1,5 meter lang wat er op duidt dat het een jonge haai is die zich waarschijnlijk vergist heeft door de surfplank en daarbij de jongen aan te vallen.

De jongen die gebeten werd was voor de kust van de badplaats La Aldea de San Nicolás in de zone El Charco en El Roque aan het surfen toen hij plots gebeten werd. De jongen kon na de aanval naar de kust zwemmen waarna de ambulance hem naar het ziekenhuis bracht waar hij werd geholpen aan zijn beten in zijn voet en been.

De kortvinmakreelhaai is een haaiensoort die voorkomt in de open zee bij de Canarische Eilanden maar eigenlijk nooit voor problemen zorgt. De haaien leven normaal gesproken op dieptes tot wel 800 meter en komen niet veel aan het wateroppervlak. Doen ze dat wel, dan zijn ze aan het jagen op zwemmende prooien zoals makrelen, tonijnen en pijlinktvissen. Deze haaiensoort is een van de snelste haaien en kan metershoog uit het water opspringen indien nodig.

Na de aanval besloot de gemeente La Aldea de San Nicolás niet de stranden te sluiten omdat de aanval ver voor de kust plaatsvond. Nadat de jongen uit het water was gehaald ging men nog wel op zoek naar de haai maar deze werd niet gevonden.

In december 2015 raakte voor de kust van Gran Canaria een Spaanse vrouw gewond toen zij ook werd gebeten door een zelfde haai als in dit geval. Ook zij moest naar het ziekenhuis met verwondingen aan armen en benen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Haaien komen nu eenmaal voor, zowel bij de Kanarische eilanden als ook gewoon in de middelandse zee en de Atlantische oceaan. Volgens mij worden er het er in Europa ook niet meer dan vroeger. Tenminste als je kijkt naar de geregistreerde en geverifieerde gevallen.
  Dat een Mako haai een surfer pakt is volgens mij een uitzondering. Ze kunnen prima bijten hoor, daar niet van, maar zitten over het algemeen ver uit de kust. Haaien die zeezoogdieren zoals zeehonden en robben op het menu hebben (zoals de witte haai) vormen in principe een groter gevaar vanwege dat die zeezoogdieren ook weer naar de kust moeten en dan nog zijn de aanvallen in Europa schaars en “far between”.

  Als je naar de shark attack data kijkt lijkt het alsof tussen 2014 en 2016 er meer aanvallen zijn geweest maar de laatste fatal attack in Spaanse wateren was in 1912, ruim 100 jaar geleden.

 2. Er worden wel steeds meer mensen door haaien gebeten , mij krijg je de zee niet meer in.

 3. heel jammer voor dit kind en hopelijk hersteld het kind helemaal
  wat die opwarming betreft tja we hebben daar allemaal schuld aan zeker????
  tegen dat dit goedkomt, waar ik niet meer in geloof, ben ik er al lang niet meer…….
  jammer voor onze nakomelingen

 4. De mensheid zal moet wennen aan een opwarmend klimaat,wat inhoudt dat er andere dieren deze kant opkomen zoals de witte haai die ook al gesignaleerd is in het zuiden van Engeland.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken