Accijnsverhoging diesel kost automobilist 3,30 euro per maand extra

Adobe Stock
Beeld: Adobe Stock

Accijnsverhoging diesel kost automobilist 3,30 euro per maand extra

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering wil de accijns op diesel gaan verhogen om deze gelijk te maken aan die van benzine. De Spaanse belasting minister heeft nu gezegd dat deze accijnsverhoging de gemiddelde dieselrijder zo’n 3,30 euro per maand extra zal gaan kosten. Het gaat hierbij alleen om diesel voor personenwagens en niet voor de vervoerssector en landbouw.

De minister van Belastingzaken María Jesús Montero heeft aangegeven dat de verhoging van de accijns een verhoging zal betekenen van 3,30 euro per maand als men 15.000 kilometer rijdt op jaarbasis. In principe komt het erop neer dat er 38 euro meer betaald dient te worden per elke 1.000 liter diesel.

De regering-Sánchez gaat de accijns op diesel (diésel of gasóleo) verhogen en gelijkmaken met die van de benzine (gasolina). Dat moet dan alleen gelden voor de diesel voor personenwagens en niet voor de vervoerssector en landbouw. Het gelijkmaken van de brandstofaccijnzen zal automatisch zorgen voor hogere diesel prijzen bij de pomp.

Op dit moment is de accijns op diesel 30,70 cent per liter maar dat kan 40,25 cent gaan worden, dezelfde accijns die geheven wordt op benzine. Deze verhoging kan de staatskas 2,14 miljard euro extra opleveren op jaarbasis.

De verlaagde accijns voor diesel stamt nog uit de tijd dat iedereen ervan uitging dat diesel minder verontreiniging veroorzaakt dan benzine omdat er minder CO2 vrijkomt. Later is men er achter gekomen dat het juist andersom is en dat diesel slechter voor het milieu is omdat het stikstofoxide uitstoot (al zijn hier ook andere theorieën over).

De diesel prijzen zijn vergeleken met diverse jaren geleden al hoger maar het voordeel voor dieselrijders in Spanje is dat men geen extra verkeersbelasting hoeft te betalen zoals in Nederland.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.