Accijnsverhoging diesel kost automobilist 3,30 euro per maand extra

Adobe Stock
Beeld: Adobe Stock

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse regering wil de accijns op diesel gaan verhogen om deze gelijk te maken aan die van benzine. De Spaanse belasting minister heeft nu gezegd dat deze accijnsverhoging de gemiddelde dieselrijder zo’n 3,30 euro per maand extra zal gaan kosten. Het gaat hierbij alleen om diesel voor personenwagens en niet voor de vervoerssector en landbouw.

De minister van Belastingzaken María Jesús Montero heeft aangegeven dat de verhoging van de accijns een verhoging zal betekenen van 3,30 euro per maand als men 15.000 kilometer rijdt op jaarbasis. In principe komt het erop neer dat er 38 euro meer betaald dient te worden per elke 1.000 liter diesel.

De regering-Sánchez gaat de accijns op diesel (diésel of gasóleo) verhogen en gelijkmaken met die van de benzine (gasolina). Dat moet dan alleen gelden voor de diesel voor personenwagens en niet voor de vervoerssector en landbouw. Het gelijkmaken van de brandstofaccijnzen zal automatisch zorgen voor hogere diesel prijzen bij de pomp.

Op dit moment is de accijns op diesel 30,70 cent per liter maar dat kan 40,25 cent gaan worden, dezelfde accijns die geheven wordt op benzine. Deze verhoging kan de staatskas 2,14 miljard euro extra opleveren op jaarbasis.

De verlaagde accijns voor diesel stamt nog uit de tijd dat iedereen ervan uitging dat diesel minder verontreiniging veroorzaakt dan benzine omdat er minder CO2 vrijkomt. Later is men er achter gekomen dat het juist andersom is en dat diesel slechter voor het milieu is omdat het stikstofoxide uitstoot (al zijn hier ook andere theorieën over).

De diesel prijzen zijn vergeleken met diverse jaren geleden al hoger maar het voordeel voor dieselrijders in Spanje is dat men geen extra verkeersbelasting hoeft te betalen zoals in Nederland.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
9 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Gemakshalve vergeten de politici van de anti-diesellobby te vertellen dat een dieselauto minstens 3x zo lang meegaat als een benzine/hybrid. Je zou denken dat het brengen van 3 ipv 1 auto naar de sloop ook slecht is voor het milieu…

Accijns omhoog zeer terecht. Maar doe het dan voor alle diesels.
Hoe gaan ze het verschil controleren tussen particulier en landbouwer????
Wordt weer Spaans gesjoemel van de bovenste plank. Nu gaan de landbouwers diesel opslaan en verkopen in de Campo en/of de hele familie blijft lekker goedkoper diesel rjden inclusief al die privé auto’s van de landbouwers.
Weer echt zo’n slimme Spaanse maatregel. Hebben die jongens soms minder dan twee hersencellen want zelfs een koe kan dit bedenken.

Wat benzinemotoren meer uitstoten dan diesels is niet kooldioxide maar koolmonoxide. Daarom gaan Shadow en Ikke ook buiten staan, want daar ga je dood van. Over kooldioxide (CO2) maakte men zich in die tijd nog helemaal geen zorgen. Men kende het vooral van het bier…

Heel toevallig Jan is dit mijn specialisatie. CO2 kan dodelijk zijn. Ik heb hierdoor een collega en een klant verloren. Laat een fles CO2 maar eens leegstromen en kniel neer: binnen de 20 en de 30 seconden zak je bewusteloos neer en enkele tellen later ben je dood. CO2 ruik en zie je niet. Het neemt de plaats in van de broodnodige zuurstof die via de rode bloedcellen naar de hersenen vervoerd worden. In bvb kelders van café’s waar CO2 is gestockeerd moeten er in Nederland melders/alarmen aanwezig zijn (in België enkel daar waar er CO2 tanks staan zoals bvb… Lees verder »

Volgens mij zijn er veel dieselrijders hier 😛

Wat voor een Bull Schit is dat nu weer personen wagens wel de rest niet t’ja de rest stoot niks uit de tractoren die her rijden ik heb totaal niets tegen diesel maar een zware zwart rokende auto zelfs benzine daar heb ik wel iets tegen en als je hier achter zo een R 4 hangt stik je en dat is geen diesel maar benzine

dat hele diesel verhaal is gewoon weer een melk koe als je in een gesloten ruimte staat (garage) doe dat met een benzine auto en een diesel na 10 min loop je bij een van de 2 er nooit meer uit mogen jullie raden welke van de 2?

Beste Schadow ik geef je 1000procent gelijk Ik weet waar ik zal staan en kom terug buiten

ook benzinemotoren stoten stikstofoxide uit ;
Vroeger heeft men dieselmotoren aangeprezen, zijn ook minder vervuilend.
Later is men er achter gekomen dat door het lagere verbruik er veel minder aan accijns en BTW geïnd werd.
Het gaat niet om milieu maar enkel om geld!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.