Search
menu
Search

Accijnsverhoging diesel kost automobilist 3,30 euro per maand extra

Oeps ... foto ontbreekt!

Accijnsverhoging diesel kost automobilist 3,30 euro per maand extra

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering wil de accijns op diesel gaan verhogen om deze gelijk te maken aan die van benzine. De Spaanse belasting minister heeft nu gezegd dat deze accijnsverhoging de gemiddelde dieselrijder zo’n 3,30 euro per maand extra zal gaan kosten. Het gaat hierbij alleen om diesel voor personenwagens en niet voor de vervoerssector en landbouw.

De minister van Belastingzaken María Jesús Montero heeft aangegeven dat de verhoging van de accijns een verhoging zal betekenen van 3,30 euro per maand als men 15.000 kilometer rijdt op jaarbasis. In principe komt het erop neer dat er 38 euro meer betaald dient te worden per elke 1.000 liter diesel.

De regering-Sánchez gaat de accijns op diesel (diésel of gasóleo) verhogen en gelijkmaken met die van de benzine (gasolina). Dat moet dan alleen gelden voor de diesel voor personenwagens en niet voor de vervoerssector en landbouw. Het gelijkmaken van de brandstofaccijnzen zal automatisch zorgen voor hogere diesel prijzen bij de pomp.

Op dit moment is de accijns op diesel 30,70 cent per liter maar dat kan 40,25 cent gaan worden, dezelfde accijns die geheven wordt op benzine. Deze verhoging kan de staatskas 2,14 miljard euro extra opleveren op jaarbasis.

De verlaagde accijns voor diesel stamt nog uit de tijd dat iedereen ervan uitging dat diesel minder verontreiniging veroorzaakt dan benzine omdat er minder CO2 vrijkomt. Later is men er achter gekomen dat het juist andersom is en dat diesel slechter voor het milieu is omdat het stikstofoxide uitstoot (al zijn hier ook andere theorieën over).

De diesel prijzen zijn vergeleken met diverse jaren geleden al hoger maar het voordeel voor dieselrijders in Spanje is dat men geen extra verkeersbelasting hoeft te betalen zoals in Nederland.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?