skip to Main Content
Groen licht voor internationale private hogesnelheidslijn service in Spanje
LiberMercado

Groen licht voor internationale private hogesnelheidslijn service in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Groen licht voor internationale private hogesnelheidslijn service in Spanje

LiberMercado

MADRID – De Nationale Commissie voor markten en concurrentie heeft in Spanje groen licht gegeven voor een eerste hogesnelheidslijn dienstverlening die niet van de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe is. De eerste maatschappij die wel zin heeft in een traject is ILSA, onderdeel van Air Nostrum. Het betreft een internationale verbinding tussen Madrid en het Franse Montpellier met wat in de praktijk een hogesnelheidsverbinding kan zijn tussen Madrid, Zaragoza en Barcelona.

De Spaanse Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) heeft de deur geopend voor nieuwkomers op de markt van het hogesnelheidslijn treinverkeer in Spanje. Op dit moment is de enige maatschappij die een hogesnelheidslijn netwerk heeft het Spaanse Renfe met de Ave hogesnelheidstreinen. Het bedrijf ILSA wil daar vanaf 2020 verandering in gaan brengen door een eerste lijndienst te gaan starten.

Deze eerste lijndienst die niet van Renfe is moet de Spaanse hoofdstad Madrid met het Franse Montpellier verbinden waardoor het een internationale route is, een van Europese eisen in dit geval. Weliswaar gaat het om een internationale verbinding maar naast Madrid zal de Ilsa trein ook stoppen in Zaragoza en Barcelona voordat de trein Frankrijk binnenrijdt. Met andere woorden, deze internationale trein kan ook gebruikt worden om alleen binnen Spanje te reizen.

Het traject Madrid-Barcelona en vice versa is het meest winstgevende en drukke hogesnelheidstraject van Renfe met miljoenen passagiers op jaarbasis. ILSA zou dus met een soortgelijke maar in hun ogen snellere (minder stops) en goedkopere (-10% minstens) trein de concurrentie kunnen aangaan met Renfe en haar AVE hogesnelheidstrein.

ILSA zou de treinen moeten gaan huren van Renfe Alquiler maar om het proces moeilijker te maken zegt Renfe dat zij niet genoeg treinen hebben om te verhuren aan de nieuwe maatschappij. ILSA is al aan het onderzoeken of het mogelijk is treinen vanuit Italië naar Spanje te laten komen mocht het zover komen.

ILSA wil het volgende aanbieden in de toekomst: elke dag vertrek om 7.45 en 15.30 uur vanuit Madrid naar Zaragoza, Barcelona, Perpignan, Narbonne en Montpellier. In tegenovergestelde richting moeten de vertrektijden 7.00 en 15.30 uur zijn. De reistijd zou 5 uur en 47 minuten zijn tussen Madrid en Montpellier. In principe wil ILSA al op 5 oktober 2018 beginnen maar de kans daarop is klein want ILSA heeft nog geen treinen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. De trein is geen optie, tenzij vliegen erg duur wordt. Vanaf Madrid is het minimaal 15 uur naar Amsterdam. Dus ruim 12 uur langer dan met het vliegtuig. En de prijs is veel hoger. Jammer, ik vind de trein leuk en heb er wel eens naar gekeken. Ook zit er trouwens een overstap in Parijs in volgens mij , Gaare Lyon naar Gare du Nord, niet praktisch met gezin en koffers met de metro.

  2. Laat ons hopen dat dit doorgaat ,als het vliegtuig dan toch zo vervuilend is is dat misschien een oplossing zijn ,waar blijven de Europese ministers om dat uit te klaren ,is misschien wat moeilijk voor hen . Hopelijk Spanje Frankrijk Nederland en België?

  3. Een geweldig initiatief!! Ik hoop dat we ook eens van Benidorm naar Nederland zouden kunnen reizen per trein, dat lijkt me heel fijn.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken