Groen licht voor internationale private hogesnelheidslijn service in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Groen licht voor internationale private hogesnelheidslijn service in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Nationale Commissie voor markten en concurrentie heeft in Spanje groen licht gegeven voor een eerste hogesnelheidslijn dienstverlening die niet van de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe is. De eerste maatschappij die wel zin heeft in een traject is ILSA, onderdeel van Air Nostrum. Het betreft een internationale verbinding tussen Madrid en het Franse Montpellier met wat in de praktijk een hogesnelheidsverbinding kan zijn tussen Madrid, Zaragoza en Barcelona.

De Spaanse Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) heeft de deur geopend voor nieuwkomers op de markt van het hogesnelheidslijn treinverkeer in Spanje. Op dit moment is de enige maatschappij die een hogesnelheidslijn netwerk heeft het Spaanse Renfe met de Ave hogesnelheidstreinen. Het bedrijf ILSA wil daar vanaf 2020 verandering in gaan brengen door een eerste lijndienst te gaan starten.

Deze eerste lijndienst die niet van Renfe is moet de Spaanse hoofdstad Madrid met het Franse Montpellier verbinden waardoor het een internationale route is, een van Europese eisen in dit geval. Weliswaar gaat het om een internationale verbinding maar naast Madrid zal de Ilsa trein ook stoppen in Zaragoza en Barcelona voordat de trein Frankrijk binnenrijdt. Met andere woorden, deze internationale trein kan ook gebruikt worden om alleen binnen Spanje te reizen.

Het traject Madrid-Barcelona en vice versa is het meest winstgevende en drukke hogesnelheidstraject van Renfe met miljoenen passagiers op jaarbasis. ILSA zou dus met een soortgelijke maar in hun ogen snellere (minder stops) en goedkopere (-10% minstens) trein de concurrentie kunnen aangaan met Renfe en haar AVE hogesnelheidstrein.

ILSA zou de treinen moeten gaan huren van Renfe Alquiler maar om het proces moeilijker te maken zegt Renfe dat zij niet genoeg treinen hebben om te verhuren aan de nieuwe maatschappij. ILSA is al aan het onderzoeken of het mogelijk is treinen vanuit Italië naar Spanje te laten komen mocht het zover komen.

ILSA wil het volgende aanbieden in de toekomst: elke dag vertrek om 7.45 en 15.30 uur vanuit Madrid naar Zaragoza, Barcelona, Perpignan, Narbonne en Montpellier. In tegenovergestelde richting moeten de vertrektijden 7.00 en 15.30 uur zijn. De reistijd zou 5 uur en 47 minuten zijn tussen Madrid en Montpellier. In principe wil ILSA al op 5 oktober 2018 beginnen maar de kans daarop is klein want ILSA heeft nog geen treinen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.