Search
menu
Search

Groen licht voor internationale private hogesnelheidslijn service in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Groen licht voor internationale private hogesnelheidslijn service in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Nationale Commissie voor markten en concurrentie heeft in Spanje groen licht gegeven voor een eerste hogesnelheidslijn dienstverlening die niet van de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe is. De eerste maatschappij die wel zin heeft in een traject is ILSA, onderdeel van Air Nostrum. Het betreft een internationale verbinding tussen Madrid en het Franse Montpellier met wat in de praktijk een hogesnelheidsverbinding kan zijn tussen Madrid, Zaragoza en Barcelona.

De Spaanse Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) heeft de deur geopend voor nieuwkomers op de markt van het hogesnelheidslijn treinverkeer in Spanje. Op dit moment is de enige maatschappij die een hogesnelheidslijn netwerk heeft het Spaanse Renfe met de Ave hogesnelheidstreinen. Het bedrijf ILSA wil daar vanaf 2020 verandering in gaan brengen door een eerste lijndienst te gaan starten.

Deze eerste lijndienst die niet van Renfe is moet de Spaanse hoofdstad Madrid met het Franse Montpellier verbinden waardoor het een internationale route is, een van Europese eisen in dit geval. Weliswaar gaat het om een internationale verbinding maar naast Madrid zal de Ilsa trein ook stoppen in Zaragoza en Barcelona voordat de trein Frankrijk binnenrijdt. Met andere woorden, deze internationale trein kan ook gebruikt worden om alleen binnen Spanje te reizen.

Het traject Madrid-Barcelona en vice versa is het meest winstgevende en drukke hogesnelheidstraject van Renfe met miljoenen passagiers op jaarbasis. ILSA zou dus met een soortgelijke maar in hun ogen snellere (minder stops) en goedkopere (-10% minstens) trein de concurrentie kunnen aangaan met Renfe en haar AVE hogesnelheidstrein.

ILSA zou de treinen moeten gaan huren van Renfe Alquiler maar om het proces moeilijker te maken zegt Renfe dat zij niet genoeg treinen hebben om te verhuren aan de nieuwe maatschappij. ILSA is al aan het onderzoeken of het mogelijk is treinen vanuit Italië naar Spanje te laten komen mocht het zover komen.

ILSA wil het volgende aanbieden in de toekomst: elke dag vertrek om 7.45 en 15.30 uur vanuit Madrid naar Zaragoza, Barcelona, Perpignan, Narbonne en Montpellier. In tegenovergestelde richting moeten de vertrektijden 7.00 en 15.30 uur zijn. De reistijd zou 5 uur en 47 minuten zijn tussen Madrid en Montpellier. In principe wil ILSA al op 5 oktober 2018 beginnen maar de kans daarop is klein want ILSA heeft nog geen treinen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?