40 jaar ‘Moros y Cristianos’ feest in Altea

40 jaar ‘Moros y Cristianos’ feest in Altea
Beeld: Visitaltea

ALICANTE – De kustplaats Altea aan de Costa Blanca viert de komende dagen tussen vrijdag en dinsdag de jaarlijks terugkerende ‘Moros y Cristianos’ feesten. Dit jaar bestaat het bekende dorpsfeest alweer 40 jaar nadat in 1979 de Cristo del Sagrario voor het eerst vereerd werd. Het feest is niet alleen om de strijd tussen de Moren en Christenen 775 jaar geleden te herdenken maar ook ter ere van Sant Blai ofwel Blasius van Sebaste.

Terwijl een van de bekendste ‘Moros y Cristianos’ feesten die van Alcoy is die eind april plaatsvindt, zijn er het hele jaar door soortgelijke festiviteiten in andere plaatsen in de Valencia regio. Ook het Moren en Christenen feest in Altea is bekend en heeft een lange geschiedenis.

Agenda in het kort

De festiviteiten beginnen op vrijdag om 20 uur met de parade met muzikanten, vlaggen etc. Op zaterdag om 12 uur wordt de ‘Embajada Mora’ ofwel het ambassadeursbezoek gevierd en om 20 uur de entree/parade van de Christenen. Om 24 uur is er feest met live muziek. Op zondag is er om 12 uur een mis ter ere van Cristo del Sagrario gevolgd om 14 uur door het Valenciaanse oorverdovende knal-vuurwerk spektakel. Om 24 uur vindt er een vuurwerkshow plaats.

Op maandag om 11 uur is er een mis ter ere van San Blas gevolgd door een tweede ambassadeursbezoek ofwel ‘Embajada Cristiana’ gevolgd om 20.30uur door de entree/parade van de Moren. Uiteindelijk vindt op dinsdag het overwinningsfeest van de Cristianos plaats met een spectaculaire parade.

Traditie

De feesten van de Moren en Christenen hebben een lange traditie en zijn al erg oud. Ze worden gevierd sinds het einde van de 16e eeuw. Ze willen de confrontatie tussen de islamitische (Moorse) en christelijke troepen van de 13e eeuw, waarbij gevochten werd om de heerschappij over het grondgebied van Spanje, herdenken door deze op een feestelijke manier te laten herleven. 

De feesten met straten die eruitzien zoals in de Middeleeuwen, grootse optochten, spannende gevechten en veldslagen worden ook gehouden ter ere van de patroonheilige van de stad, die ook een fundamentele rol speelt in de strijd, want dankzij zijn plotselinge tussenkomst valt de overwinning ten deel aan de christelijke kant, ondanks de in aantallen superieure Arabische troepen.

Onderdelen

Het begin van de festiviteiten is een waar spektakel dat zeker de moeite waard is: de intocht van de twee legers in de stad. Vanaf de vroege ochtenduren zijn de straten, balkons en ramen al vol mensen die geen enkel detail willen missen. Op het geluid van de muziek en met veel groots en pompeus vertoon paraderen de eenheden van de Moren en de christenen door de stad. Ze dragen luxe kledij en uitrusting, en de verschillende groepen steken elkaar in overdaad naar de kroon. Dit is meestal een van de drukste en indrukwekkendste onderdelen van de feesten. In sommige plaatsen doen meer dan 5.000 mensen mee aan de optocht.

Een heel ander onderdeel van de festiviteiten zijn de religieuze plechtigheden ter ere van de beschermheilige van de stad. En er zijn ook nog meer spannende momenten te beleven, zoals de spectaculaire slot veldslag. Deze wordt voorafgegaan door het zogeheten ‘ambassadeursbezoek’ aan het kasteel, waarbij iedere partij een tekst voorleest die de andere partij moet overtuigen om zich over te geven. Maar de onderhandelingen mislukken, en dan start een nagespeelde veldslag waarbij vele kilo’s kruit verschoten worden. Het geheel eindigt met de overwinning van de christenen.

Dankzij de charme, de vaak grootse aanpak en het volkse karakter van deze feesten hebben ze zich over heel Spanje verspreid, hoewel ze vooral geworteld zijn in Valencia en Alicante. Er zijn veel varianten, omdat elke plaats, in lijn met zijn eigen geschiedenis, verschillende elementen toevoegt aan de gemeenschappelijke basisstructuur van de feesten. Bijzonder zijn vooral die van de stad Alcoy en van Villajoyosa, vanwege het spectaculaire karakter ervan. Dit zijn beide feesten van Internationaal Toeristisch Belang, iets waar de stad Altea ook naar streeft.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

6
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
El Lobo

Ik volg al jaren Spanje Vandaag en erger mij meer en meer aan jullie bekrompen reacties. Jullie moeten Spanje niet veranderen; de Spanjaarden zullen dat op termijn zelf wel doen. Laat dat Westerse voorschrijfgedoe en blijf anders in je eigen België of Nederland wonen want daar is het blijkbaar zoveel beter toch?! Wat denk je dat er in Turkije gebeurt met het Belgische PMDafval?

Pedro

Dit is gewoon Spanje en gelukkig houden de spanjaarden hun traditie´s in ere.

Wizza

In Nederland zou er wel een hoop politiek correct gezeik geweest zijn en geprobeerd worden om het feest af te schaffen. Hier gelukkig niet. ??

leo

Ah vandaar de drukte naar Alicante met mensen met huisdieren, allemaal ontsnappen aan de enorme herrie van het feest. In Alicante hoofdstad is het feest in augustus en daar lopen ze in de vroege ochtend mensen wakker te schieten met enorme knallen soms gaat de ruiten er zelfs aan. Ben blij dat ik er nu niet meer woon en de urbanisatie waar ik nu al 10 jaar woon is net ver genoeg zodat het lawaai vrijwel niet gehoord wordt. Ik hoef dus niet te vluchten met de honden. Sinds we hier wonen zijn de honden ook totaal niet meer gestressed… Lees verder »

Rob

Klopt helemaal. En ook het milieu niet. Dat vuurwerk wordt allemaal vanaf de boulevard de zee ingeschoten en nooit meer opgeruimd. Schandalig gewoon.

Peter

helemaal mee eens….niet meer van deze tijd, men zou eens meer moeten gaan nadenken over geluidsoverlast/ dierenwelzijn, milieu….

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.