skip to Main Content
40 jaar ‘Moros y Cristianos’ feest in Altea
Visitaltea

40 jaar ‘Moros y Cristianos’ feest in Altea

ALICANTE – De kustplaats Altea aan de Costa Blanca viert de komende dagen tussen vrijdag en dinsdag de jaarlijks terugkerende ‘Moros y Cristianos’ feesten. Dit jaar bestaat het bekende dorpsfeest alweer 40 jaar nadat in 1979 de Cristo del Sagrario voor het eerst vereerd werd. Het feest is niet alleen om de strijd tussen de Moren en Christenen 775 jaar geleden te herdenken maar ook ter ere van Sant Blai ofwel Blasius van Sebaste.

Terwijl een van de bekendste ‘Moros y Cristianos’ feesten die van Alcoy is die eind april plaatsvindt, zijn er het hele jaar door soortgelijke festiviteiten in andere plaatsen in de Valencia regio. Ook het Moren en Christenen feest in Altea is bekend en heeft een lange geschiedenis.

Agenda in het kort

De festiviteiten beginnen op vrijdag om 20 uur met de parade met muzikanten, vlaggen etc. Op zaterdag om 12 uur wordt de ‘Embajada Mora’ ofwel het ambassadeursbezoek gevierd en om 20 uur de entree/parade van de Christenen. Om 24 uur is er feest met live muziek. Op zondag is er om 12 uur een mis ter ere van Cristo del Sagrario gevolgd om 14 uur door het Valenciaanse oorverdovende knal-vuurwerk spektakel. Om 24 uur vindt er een vuurwerkshow plaats.

Op maandag om 11 uur is er een mis ter ere van San Blas gevolgd door een tweede ambassadeursbezoek ofwel ‘Embajada Cristiana’ gevolgd om 20.30uur door de entree/parade van de Moren. Uiteindelijk vindt op dinsdag het overwinningsfeest van de Cristianos plaats met een spectaculaire parade.

Traditie

De feesten van de Moren en Christenen hebben een lange traditie en zijn al erg oud. Ze worden gevierd sinds het einde van de 16e eeuw. Ze willen de confrontatie tussen de islamitische (Moorse) en christelijke troepen van de 13e eeuw, waarbij gevochten werd om de heerschappij over het grondgebied van Spanje, herdenken door deze op een feestelijke manier te laten herleven. 

De feesten met straten die eruitzien zoals in de Middeleeuwen, grootse optochten, spannende gevechten en veldslagen worden ook gehouden ter ere van de patroonheilige van de stad, die ook een fundamentele rol speelt in de strijd, want dankzij zijn plotselinge tussenkomst valt de overwinning ten deel aan de christelijke kant, ondanks de in aantallen superieure Arabische troepen.

Onderdelen

Het begin van de festiviteiten is een waar spektakel dat zeker de moeite waard is: de intocht van de twee legers in de stad. Vanaf de vroege ochtenduren zijn de straten, balkons en ramen al vol mensen die geen enkel detail willen missen. Op het geluid van de muziek en met veel groots en pompeus vertoon paraderen de eenheden van de Moren en de christenen door de stad. Ze dragen luxe kledij en uitrusting, en de verschillende groepen steken elkaar in overdaad naar de kroon. Dit is meestal een van de drukste en indrukwekkendste onderdelen van de feesten. In sommige plaatsen doen meer dan 5.000 mensen mee aan de optocht.

Een heel ander onderdeel van de festiviteiten zijn de religieuze plechtigheden ter ere van de beschermheilige van de stad. En er zijn ook nog meer spannende momenten te beleven, zoals de spectaculaire slot veldslag. Deze wordt voorafgegaan door het zogeheten ‘ambassadeursbezoek’ aan het kasteel, waarbij iedere partij een tekst voorleest die de andere partij moet overtuigen om zich over te geven. Maar de onderhandelingen mislukken, en dan start een nagespeelde veldslag waarbij vele kilo’s kruit verschoten worden. Het geheel eindigt met de overwinning van de christenen.

Dankzij de charme, de vaak grootse aanpak en het volkse karakter van deze feesten hebben ze zich over heel Spanje verspreid, hoewel ze vooral geworteld zijn in Valencia en Alicante. Er zijn veel varianten, omdat elke plaats, in lijn met zijn eigen geschiedenis, verschillende elementen toevoegt aan de gemeenschappelijke basisstructuur van de feesten. Bijzonder zijn vooral die van de stad Alcoy en van Villajoyosa, vanwege het spectaculaire karakter ervan. Dit zijn beide feesten van Internationaal Toeristisch Belang, iets waar de stad Altea ook naar streeft.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Ik volg al jaren Spanje Vandaag en erger mij meer en meer aan jullie bekrompen reacties. Jullie moeten Spanje niet veranderen; de Spanjaarden zullen dat op termijn zelf wel doen. Laat dat Westerse voorschrijfgedoe en blijf anders in je eigen België of Nederland wonen want daar is het blijkbaar zoveel beter toch?! Wat denk je dat er in Turkije gebeurt met het Belgische PMDafval?

  2. In Nederland zou er wel een hoop politiek correct gezeik geweest zijn en geprobeerd worden om het feest af te schaffen. Hier gelukkig niet. 👍👍

  3. Ah vandaar de drukte naar Alicante met mensen met huisdieren, allemaal ontsnappen aan de enorme herrie van het feest. In Alicante hoofdstad is het feest in augustus en daar lopen ze in de vroege ochtend mensen wakker te schieten met enorme knallen soms gaat de ruiten er zelfs aan. Ben blij dat ik er nu niet meer woon en de urbanisatie waar ik nu al 10 jaar woon is net ver genoeg zodat het lawaai vrijwel niet gehoord wordt. Ik hoef dus niet te vluchten met de honden. Sinds we hier wonen zijn de honden ook totaal niet meer gestressed en erg blij. Feesten zijn leuk maar een hel voor de dieren onder ons, daar wordt helaas nog altijd vrijwel geen rekening mee gehouden.

    1. Klopt helemaal. En ook het milieu niet. Dat vuurwerk wordt allemaal vanaf de boulevard de zee ingeschoten en nooit meer opgeruimd. Schandalig gewoon.

      1. helemaal mee eens….niet meer van deze tijd, men zou eens meer moeten gaan nadenken over geluidsoverlast/ dierenwelzijn, milieu….

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken