Zelf een corona PCR-test laten doen is in Spanje niet makkelijk

Zelf een corona PCR-test laten doen is in Spanje niet makkelijk
Beeld: Europa Press

Zelf een corona PCR-test laten doen is in Spanje niet makkelijk

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft geen zogenaamde teststraten zoals in Nederland waar iedereen naartoe kan gaan om zich te laten testen. De meest betrouwbare (maar niet 100% perfecte) PCR-tests worden in principe alleen uitgevoerd als de autoriteiten daarom vragen zoals in stadswijken of hele steden/dorpen of als er corona-symptomen zijn bij een persoon of als deze persoon in contact is geweest met iemand die positief getest is.

Maar wat als je als particulier graag een PCR-test wilt laten doen zodat je weet dat je geen coronavirus hebt of hebt gehad op het moment dat die test wordt afgenomen. Dan wordt het een stuk lastiger in Spanje. De regel zegt dat er officieel geen privé of particuliere tests mogelijk zijn maar er wordt flink geadverteerd door privé klinieken en laboratoria waar iedereen een test kan laten doen.

Als je een PCR-test via de Sociale Zekerheid en het Spaans zorgsysteem wilt laten doen dan moet een huisarts dat voorschrijven en dat doen ze niet zomaar. Dat doet een arts alleen als er sprake is van symptomen of als iemand in contact is geweest met een of meerdere personen die positief zijn getest. Alle resultaten van de PCR-tests worden gemeld bij het Ministerie van Volksgezondheid.

Als iemand echter gebruik wil maken van een particuliere ziektekostenverzekering en bij een privñe kliniek een PCR-test wil laten doen dan blijkt het een stuk makkelijker. Maar bij een huisarts wordt ook nagegaan of iemand ziektes heeft etc. iets wat bij een privé kliniek niet gebeurt.

Bij de privé klinieken kost een (redelijk) betrouwbare PCR-test al snel tussen de 130 en 200 euro of rond de 50 euro voor een minder betrouwbare sneltest. Dat moet een persoon in de meeste gevallen zelf betalen waarbij zowel de Sociale Zekerheid als de privé verzekering vaak vergoedt. 

Maar dan rijst de vraag, waarom moet iemand betalen voor een PCR-test in Spanje? Omdat het protocol dat door het Ministerie van Volksgezondheid in samenspraak met de autonome overheden bepaalt dat er alleen PCR-tests worden uitgevoerd bij symptomatische patiënten en nauwe contacten. Als het om een ​​privéaangelegenheid gaat wordt een PCR-test meestal niet zomaar uitgevoerd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.