menu: rubrieken, zoeken & meer

Hoe is de corona situatie op dit moment in Spanje?

Hoe is de corona situatie op dit moment in Spanje?
Beeld: 123rf

Hoe is de corona situatie op dit moment in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks dat er steeds meer mogelijk is in Spanje en dat de regionale overheden hun eigen corona-maatregelen steeds meer versoepelen, is het coronavirus nog steeds aanwezig. Het aantal ziekenhuispatiënten en bestemmingen daalt in Spanje, net zoals de corona-incidentie die op het laagste niveau is gekomen in 12 maanden tijd. De vaccinatiecampagne gaat nog steeds door en steeds meer inwoners van Spanje zijn volledig gevaccineerd tegen Covid terwijl bewoners van bejaardencentra een derde corona-prik kunnen krijgen. Een kort overzicht van de huidige (20 september) corona-situatie in Spanje.

Corona-incidentie

Vanwege de daling van het aantal besmettingen en omdat er minder ziekenhuis- en intensive care opnames zijn en dat er minder corona-doden zijn, is de corona-incidentie gedaald naar 91 gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen, het laagste cijfer van de afgelopen 12 maanden.

Besmettingen en doden

Afgelopen week (13 tot 20 september) zijn er door het Ministerie van Volksgezondheid in Spanje 22.085 nieuwe corona-besmettingen gemeld terwijl er in dezelfde week 493 personen met of door Covid overleden. Er liggen op het moment van schrijven nog steeds 3.809 Covid-patiënten in ziekenhuizen waarvan 1.028 op de intensive care afdelingen.

Vaccinatie

Wat betreft de corona-vaccinatie zijn er inmiddels 69.094.664 prikken geplaatst in Spanje. 35.784.743 personen ofwel 75,4 procent zijn volledig gevaccineerd met twee prikken (een in geval van het Janssen-vaccin) en 37.385.758 personen ofwel 78,8 procent zijn gedeeltelijk gevaccineerd met een corona-prik. 

Corona-maatregelen

Veel corona-maatregelen worden regionaal per autonome regio genomen door de regionale overheden. Zo kunnen de regels in Catalonië heel anders zijn dan die in Madrid of Galicië of in Andalusië en op de Canarische Eilanden. Voor heel Spanje geldt echter wel het volgende:

1,5 meter afstand houden is de algemene regel in Spanje. Het dragen van mondkapjes is over het algemeen altijd verplicht, binnen, buiten, in het openbaar vervoer, in winkels, supermarkten etc. BEHALVE wanneer in de buitenlucht de 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden, dan mag het mondkapje af. Lees hier meer over in ons eerder verschenen artikel KLIK HIER.

Regionaal kunnen speciale regels gelden voor de horeca wat betreft sluitingstijden en capaciteit binnen en buiten, voor het nachtleven dat wel of niet open is en of er wel of niet gedanst mag worden en voor de capaciteit bij evenementen, winkels, markten etc. Lees hier meer over in ons eerder verschenen artikel KLIK HIER.

Reizen

Voor Spanje geldt nog steeds dat alle reizigers die met het vliegtuig komen 48 uur voor vertrek online een SpTH gezondheidsformulier moeten aanmaken via DEZE website. De QR-code die wordt aangemaakt wordt gecontroleerd na aankomst in Spanje. Dit geldt niet voor eigen vervoer reizigers.

Verder moeten alle reizigers (ook eigen vervoer) een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs laten zien om Spanje binnen te mogen komen. In tegenstelling tot andere landen geldt deze verplichting (nog) niet om de horeca binnen te mogen komen. Lees hier meer over in ons eerder verschenen artikel KLIK HIER.

Ben je dus volledig gevaccineerd dan hoef je geen PCR-test te laten afnemen maar moet je wel je eigen vaccinatiecertificaat laten zien. Dat kan via de speciale coron-app in Nederland en België of op papier. Ook het Digitale EU-Covid Certificaat is geldig.

Het dagelijkse leven 

En hoe is het dagelijkse leven op straat met de in Spanje geldende corona-maatregelen? Het komt er op neer dat je 1,5 meter afstand moet proberen te houden met andere mensen maar omdat dit niet altijd mogelijk is moet je in Spanje een mondkapje dragen. Dat mondkapje mag af in de buitenlucht als de 1,5 meter gehandhaafd kan worden. In de praktijk komt het erop neer dat je altijd een mondkapje bij je moet hebben en dat je deze of altijd (zoals veel inwoners van Spanje) draagt of af en toe draagt waarbij je het mondkapje op en af moet zetten als de situatie verandert.

Bij winkels, bars, restaurants, hotels etc. wordt aangeraden altijd de handen te desinfecteren en wordt vaak (niet altijd) gecontroleerd of je het mondkapje draagt en of je de 1,5 meter afstand houdt. Ga je op een terras zitten of binnen aan een tafeltje in een bar of restaurant dan hoef je het mondkapje niet op als je iets nuttigt maar volgens de regels zou je als je niets nuttigt wel het mondkapje moeten dragen, iets wat in de praktijk weinig gebeurt. 

Op straat wordt door veel mensen nog wel standaard en als macht der gewoonte het mondkapje gedragen. Praat je met iemand die een mondkapje draagt dan is het beleefd om ook een mondkapje te dragen. Probeert iemand anders 1,5 meter afstand te houden, dan is het beleefd om ook afstand te houden.

Weliswaar zijn de regels in Nederland en België soepeler geworden en met name in Nederland vervalt de 1,5 meter verplichting vanaf 25 september en hoef je al lange tijd geen mondkapje te dragen maar als je op bezoek bent in Spanje moet je als buitenlander en gast van Spanje je aan de in Spanje geldende regels houden.