Wordt de vulkaanuitbarsting op La Palma een toeristische trekpleister?

Wordt de vulkaanuitbarsting op La Palma een toeristische trekpleister?
Beeld: Europa Press

Wordt de vulkaanuitbarsting op La Palma een toeristische trekpleister?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De nog steeds actieve vulkaanuitbarsting, de eerste van de afgelopen 50 jaar in Spanje, kan een toeristische trekpleister worden, aldus de Spaanse minister van Toerisme. Weliswaar dient het bezoek aan het Canarische Eiland voorzichtig en veilig te gebeuren maar volgens de minister Reyes Maroto is gebleken in andere landen zoals IJsland dat een bepaald soort vulkaan-toerisme mogelijk is.

De minister wil duidelijk maken dat uiteraard de veiligheid van de bewoners van La Palma en met name het getroffen gebied bij de Cumbre Vieja-vulkaan veilig zijn en dat hun woningen gespaard blijven met zo min mogelijk schade maar aan de andere kant kan dit fenomeen ook gebruikt worden als toeristische trekpleister.

Dat gebeurde bij de onderzeese vulkanische activiteit bij El Hierro in 2011 en de jaren daarna ook en dit kan zich herhalen bij de meest recente vulkaanuitbarsting op La Palma. De effecten van de laatste vulkaanuitbarsting bij de Teide op het eiland Tenerife en het vulkanische landschap op Lanzarote zijn al jaren toeristische trekpleisters.

De minister van Toerisme wil ook duidelijk maken dat de toeristen die nu op de Canarische Eilanden en met name La Palma verblijven zich geen zorgen hoeven te maken. Toeristen worden wellicht nu aangeraden niet naar La Palma te reizen maar ze begrijpt dat als ‘fans’ van vulkanische activiteiten dat toch willen doen want het komt niet vaak voor in Europa dat men van redelijk dichtbij een actieve vulkaanuitbarsting kan aanschouwen.

Inmiddels is de vulkanische activiteit toegenomen op La Palma en is er meer lava te zien. De lavastroom heeft rond de honderd huizen geraakt en volgens de kranten zijn er 5.000 personen waaronder 500 toeristen geëvacueerd. De toeristen verbleven in hotels aan de kust terwijl de inwoners komen uit diverse gemeenten in de buurt van de vulkaanuitbarsting. Het vliegveld van La Palma is nog steeds geopend en vliegtuigen kunnen opstijgen en landen. Er wordt wel gewaarschuwd voor een mogelijk sluiten van het luchtruim boven het eiland.

De vulkaanuitbarsting gebeurt in een dunbevolkt gebied op La Palma waardoor de schade en evacuees redelijk meevalt. Dat neemt niet weg dat men uiterst voorzichtig en waakzaam is op het eiland want de natuur kan soms vreemde en onvoorspelbare dingen doen.

Ga naar de inhoud