menu: rubrieken, zoeken & meer

Einde van verplichte mondkapje in het openbaar vervoer in Spanje in zicht

Einde van verplichte mondkapje in het openbaar vervoer in Spanje in zicht
Beeld: Europa Press

Einde van verplichte mondkapje in het openbaar vervoer in Spanje in zicht

MADRID – Het lijkt erop dat er binnenkort een einde komt aan de verplichting om in het openbaar vervoer in Spanje een mondkapje te dragen. Op dit moment is dat in de bus, taxi, trein, vliegtuig, metro en tram nog steeds verplicht maar deze week komt de Minister van Volksgezondheid opnieuw bijeen met de regionale gezondheidsministers om daarover te debatteren.

Spanje is nog een van de weinige EU-landen waar het dragen van een mondkapje verplicht is op bepaalde plaatsen en momenten. Deze zijn nog steeds verplicht in het openbaar vervoer (trein, bus, tram, metro, taxi, vliegtuig) en op diverse gesloten plaatsen zoals apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen, medische centra, ziekenhuizen. 

Nog voordat de bijeenkomst van gezondheidsministers begint, heeft de Vereniging van Stedelijk en Metropolitaans Openbaar Vervoer (ATUC) aan de minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, gevraagd om de verplichting om een mondkapje te dragen in de metro, trein, bus en ander collectief vervoer af te schaffen. Een van de redenen die wordt aangedragen is de bevordering van de stedelijke en interstedelijke mobiliteit.

Woensdag wordt over de verplichting van het mondkapje in Spanje gedebatteerd tijdens de regelmatige ‘Comisión de Salud Pública’. Dat gebeurt op een moment met de laagste corona-cijfers sinds lange tijd en daarom vinden veel politici en experts dat het tijd is om de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer af te schaffen. Er wordt in de kranten echter niets geschreven over de afschaffing van het mondkapje in de apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen, medische centra, ziekenhuizen.