skip to Main Content
Elektriciteit in Spanje tijdens de crisis meer dan twee keer duurder geworden dan de rest van Europa

Elektriciteit in Spanje tijdens de crisis meer dan twee keer duurder geworden dan de rest van Europa

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

elektriciteit2aMADRID – Ongelooflijk maar waar, de elektriciteitsrekening voor veel Spaanse huishoudens is tussen 2008 en eind 2014 maar liefst 52% duurder geworden. Dat is de grootste stijging van alle Europese Unie landen. In Spanje steeg de prijs met 81 euro per MWh terwijl het gemiddelde in Europa 42 euro per MWh is.

Het grootste deel van de prijsstijgingen (73%) is te danken aan de afspraken die de regering gemaakt heeft met de elektriciteitsproducenten, belastingen en andere regels waar de gebruikers voor opdraaien. Het gaat daarbij volgens het onderzoek van The Oxford Institute for Energy Studies over de particuliere gebruikers aangezien de rekeningen voor de kleine en grote bedrijven minder snel groeiden met een gemiddelde prijsstijging van 20%.

Het is duidelijk dat de regering elke keer de elektriciteitsproducenten een hand boven het hoofd houdt door de belastingen te verhogen terwijl de kosten voor de producenten dalen. Ook zijn de regels voor het zelf produceren of het produceren van groene stroom door investeerders en bedrijven aangescherpt waardoor dit praktisch onmogelijk wordt vanwege de kosten.

Volgens velen dient de regering de elektriciteitsproducenten wel te helpen vanwege de enorme schulden die de Spaanse staat nog heeft uitstaan bij de elektriciteitsbedrijven. Daarnaast krijgen veel oud ministers na hun regeringsjaren mooie banen aangeboden bij de elektriciteitsbedrijven dus deze dient men te vriend te houden – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken