skip to Main Content
Constitutioneel Hof Spanje zegt dat Catalaans verbod op stierenvechten niet legaal is

Constitutioneel Hof Spanje zegt dat Catalaans verbod op stierenvechten niet legaal is

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

torosMADRID – Het Constitutioneel Hof in Madrid heeft gezegd dat het verbod van de Catalaanse regionale overheid op het stierenvechten in de deelstaat niet legaal is. Desalniettemin waren niet alle rechters het met elkaar eens en stemden acht rechters voor het opheffen van het verbod terwijl drie rechters tegen het opheffen zijn. Een van de redenen waarom de Catalaanse overheid geen bevoegdheid blijkt te hebben om een regionaal verbod uit te geven is het feit dat het stierenvechten als Spaans Cultureel erfgoed gezien wordt, iets waar de conservatieve PP partij voor gezorgd heeft.

Op 28 juli 2010 werd het stierenvechten in de Catalaanse deelstaat verboden en vanaf 1 januari 2012 was het niet meer toegestaan om stieren in de arena te doden. De Catalaanse wetten werden daarna zo aangepast dat er geen stierengevechten meer zouden mogen zijn in Catalonië. Dit was voor de antitaurinos een groot feest maar slecht nieuws voor de fans van het stierenvechten. Ook de Partido Popular (PP) van premier Mariano Rajoy, groot voorstanders van het stierenvechten, klaagden meteen bij het Constitutioneel Hof en er werd een zaak van gemaakt.

Partido Popular

Niet veel later wilde de Partido Popular voorkomen dat er in andere delen van Spanje ook verboden zouden komen op het stierenvechten en werd de “fiesta de los toros” uitgeroepen tot “interés cultural de españa” ofwel Cultureel erfgoed van Spanje. Nu zes jaar nadat Catalonië het stierenvechten heeft verboden heeft het Constitutioneel Hof in Madrid gezegd dat dit verbod niet geldig is omdat een verbod op het stierenvechten alleen vanuit madrid gegeven mag worden, niet regionaal.

En nu?

En wat nu? Aangezien de beslissing niet unaniem werd genomen met alle rechters voor opheffing van het verbod in Catalonië, gebeurt er op dit moment nog niets. De Catalaanse autoriteiten hebben echter al aangegeven dat ze alles zullen doen om het verbod op stierenvechten te handhaven in de regio. Het Constitutioneel Hof zegt dat de Catalaanse regering wel bevoegd is om het stierenvechten te regulieren en de stieren te beschermen maar niet om dit te verbieden – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Het bepalen dat het Catalaans de officiële taal van Catalonië is en dat iedereen die taal moet spreken is niet juist. In het met veel moeite tot stand gekomen ‘Estatut’ (2006) werd wel bepaald dat het Catalaans de officiële taal van de regio is (net zoals trouwens het Nederlands de officiële taal van Vlaanderen is), maar deze bepaling – samen met een hele reeks andere werd in 2010 door door het Hooggerechtshof vernietigd. Dat leidde op 10 juli van dat jaar tot de eerste grote betoging (500.000 deelnemers) onder de slogan «Som una nació. Nosaltres decidim» (wij zijn een natie, het zijn wij die beslissen).
  Het opnemen van de stierengevechten als immaterieel cultureel erfgoed gebeurde op initiatief van de conservatieve Partido Popular, die ook de zaak tegen het Catalaanse verbod aanhangig maakte bij het Hooggerechtshof – net zoals zij indertijd ook de procedure op gang trok tegen het gebruik van het Catalaans. Om een vergelijking naar ons landje door te trekken: zouden wij het aanvaarden dat de PS een procedure zou starten tegen het erkennen van het karnaval van Aalst als immaterieel erfgoed, of tegen de bepaling dat het Nederlands de officiële taal van Vlaanderen is ?

  De vernietiging van de Catalaanse wet op de stierengevechten gebeurt trouwens op een ogenblik dat er in heel Spanje ook protest is tegen het bloedige spektakel, en de belangstelling voor stierengevechten terugloopt. Uit een studie blijkt dat in Galicië het voorbije jaar slechts 0,2% van de bevolking nog een stierengevecht bijwoonde, in Catalonië 0,6%. Slechts in Navarra en in Castilië en Leon en in Castilië en La Mancha kan de ‘sport’ (sic) nog op belangstelling rekenen.
  http://www.ara.cat/societat/batalla-PP-preservar-festa-minoritaria_0_1672632786.html

  In een artikel, waar ik het o.m. in had over de discussie op de erkenning van het vinkenzetten als immaterieel cultureel erfgoed, schreef ik in 2014
  “Anders was het met het voorstel van de Spaanse overheid om de stierengevechten tot cultureel erfgoed te verheffen. In Catalonië, waar deze ‘sport’ al een tijd verboden is, ontstond zwaar protest en publieke maatschappelijke discussies – zowel vanuit dierenrechtenorganisaties maar ook omdat men er een ingreep in de Catalaanse autonomie in zag. Eens ‘Madrid’ de stierengevechten tot ‘patrimonio cultural’ zou hebben uitgeroepen, kon zulks beduiden dat Catalonië het bloedig spectakel ook op zijn grondgebied opnieuw zou moeten tolereren. De erkenning als ‘Patrimonio Histórico Cultural’, geldig voor heel het Spaanse grondgebied, kwam er begin november 2013 – terwijl men voor de toepassing ervan op Catalonië intussen nog wacht op een uitspraak van het Grondwettelijk Hof…
  In Catalonië werd het debat aangevoerd met een citaat van Gandhi… “De ontwikkeling (beschaving) van een volk is te meten aan de mate van respect waarmee ze met hun dieren omgaan.”
  https://www.academia.edu/28559858/Erfgoed_en_erfgoed_is_twee_-_of_meer

  1. Helaas gaat deze discussie eigenlijk niet of nauwelijks over dierenrechten, maar is het vooral symboolpolitiek (niet voor die stieren uiteraard, die zal het een rotzorg zijn wat de precieze reden is dat ze niet meer worden afgeslacht in een volle arena). De Catalanen wilden met het verbod vooral laten zien dat Catalonië echt anders is dan (de rest van) Spanje. Dat had Rajoy c.s. natuurlijk ook goed door en zij willen koste wat het kost (het beeld van) de eenheid van Spanje bewaren en vooral die lastige Catalanen dwars zitten. Vandaar hun procedure voor het Constitutionele Hof en het tot nationaal cultureel erfgoed verklaren, zoals hierboven ook al gememoreerd.
   Ik heb alleen ergens gelezen dat op de Canarische Eilanden het stierenvechten al sinds de jaren ’90 verboden is. Geldt het ‘patrimonio cultural’ dan alleen op het continentale Spanje en niet op de Canarische Eilanden? Toch opmerkelijk dat de ‘hoeders van Spaanse cultuur’ pas in actie kwamen toen Catalonië met een verbod kwam, terwijl er in een andere, weliswaar iets verder van Madrid gelegen, autonome regio van Spanje al meer dan 10 jaar zo’n verbod bestond…

 2. Als Spanje bij de Europese club wil horen, moeten ze dit afschaffen, idem onverdoofd slachten bij ons.

 3. Dat het “Constitutioneel Hof” ook het verplichte Catalaans in de winkels, supermarkten, Cafe´s, Restaurants, bioscopen. In de handel iedereen verplicht is op straffe van boete de Catalaanse taal te gebruiken en u aan te spreken Sommige kunnen niet eens het Catalaans. Dit maar ook verbied ! Een tourist zal eerder het Castiliaans verstaan. In Barcelona willen ze geen meer over verzadigt.

 4. Niet alleen stieren worden gedood, ¡
  MAAR OOK VROUWEN, WEKELIJKS !

 5. Juan,

  Er is een enorm verschil tussen een “kinderfeest” waarbij kinderen zelf niets racistische zien en een “feest” waarbij men dieren dood voor het vermaak van het volk. Er zijn veel tradities dat niet door de beugel gaan wegens dierenleed. Wat denk je van vissen levend inslikken? Is dezelfde pot nat.

  Tussen haakjes, gans de ophef van Zwarte piet is er enkel maar gekomen omdat enkelingen zich gediscrimineerd voelde. Toen ik opgroeide zei men al lang dat de piet zwart was, omdat hij door de schouw kroop. Dat het oorspronkelijk een minder leuke betekenis had als karikatuur van een afrikaan, doet er nu niets meer aan toe aangezien de betekenis van Zwarte Piet al lang verander is over de tijd.

  Stierenvechten is niet veranderd. Het doel is hetzelfde gebleven. Dieren doden voor vermaak. En dat is een enorm verschil tussen dieren snel te doden voor consumptie en dieren laten afzien voor vermaak.

  1. Ben jiro:
   Een enkeling die zich gediscrimineerd voelt zegt U?
   Haha laat me niet lachen. Er bestaat in NL een heuse kinder-ombutsman die onderzoek heeft gedaan nav. anti-zwarte Piet figuren die zich plotseling aangesproken voelen. Het volk mag zich nu uitspreken over de keuze tussen een echte zwarte Piet en een streepjes Piet. De middenstand heeft zich gedeeltelijk al aangepast en tenslotte: de V.N. (de Verenigde Naties) hebben de zaak bestudeerd en zijn van mening dat er sprake is van discriminatie…… “Om je te bescheuren” zeggen ze in mijn geboorteplaats Rotterdam.

 6. Beide bg reacties zijn onzin.
  Wietse moet zich schamen voor zijn verdenking en John moet het woord barbaren inslikken.
  Al jaren woon ik in Spanje, heb uiteraard mijn mening over het stierenvechten, maar heb die nooit geuit.
  Waarom niet? Omdat ik geen Spanjaard ben, niet denk en voel als een Spanjaard.
  Mag ik beide heren even herinneren aan de ophef in NL over zwarte Piet? Ook zo gepikeerd dat buitenlanders, gekleurde, “ons” kinderfeest afkeuren? Ik niet. Want zij hebben andere roots. Oh maar zij moeten zich aanpassen hoor ik u zeggen en zich niet met ons feestje bemoeien. Precies. En dat geldt ook voor alle tradities in Spanje gezien door de ogen van de buitenlander.

 7. Gezien het feit dat Spanje het meest corrupte land van Europa is, verdenk ik de rechters er sterk van dat ze steekpenningen hebben ontvangen. Anders kun je deze walgelijke vertoning nooit goedkeuren.

 8. Hoe is het mogelijk het doden van een levend wezen te zien als cultureel erfgoed, wat een stel barbaren

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken