skip to Main Content
Waarom Madrid in zijn recht staat (2017)

Waarom Madrid in zijn recht staat (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Het lang gevreesde artikel 155 lijkt aanstaande zaterdag (21-10-2017) realiteit in Catalonië te worden. De Spaanse regering heft dan tijdelijk de autonomie van deze regio op, waardoor het gebied onder curatele van Madrid komt te staan. Ook zal het Catalaanse parlement worden ontbonden en zullen er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. De afgelopen weken ontstond, onterecht, het beeld dat zo’n beetje iedere Catalaan voor onafhankelijkheid is, maar op zondag 8 oktober liet de grote, zwijgende meerderheid (60% van de Catalaanse bevolking) voor het eerst van zich horen. Zij willen niets van onafhankelijkheid weten. Hoe heeft het toch tot een referendum kunnen komen?

Eerst een korte uitleg van de geschiedenis. Na de dood van Franco in 1975 gaf de Spaanse koning Juan Carlos, met hulp van de katholieke kerk, het volk de democratie terug. Dit tot grote schrik van de conservatieven. In 1978 wordt Spanje een land met zeventien autonome gebieden, Catalonië is daar een van. Pas na een mislukte coup van luitenant-kolonel Tejero in 1981 wordt Juan Carlos door het volk als koning aanvaardt en dan gaat het snel met het land, ook om een nieuwe couppoging te voorkomen wordt het land lid van de NATO (1982) en de EU (1986). Catalonië profiteert hier enorm van. Door de gunstige ligging, er is een spoorverbinding met Frankrijk (dus de rest van Europa), en de zeehaven van Barcelona komt de industrialisatie, die onder Franco onder andere door toedoen van de VS al was begonnen, nog veel meer op gang. Ook het toerisme groeit enorm, Catalonië is de meest door buitenlanders bezochte regio van Spanje.

In het Spanje na Franco hebben alle autonome regio’s een eigen deelstaatregering, vergelijkbaar met die van de bondsrepublieken in Duitsland, maar de bevoegdheden gaan minder ver. Welke bevoegdheden de autonome gebieden in Spanje hebben verschillen per regio, zo heeft Baskenland een eigen belastingdienst, Catalonië vooralsnog niet. Lange tijd, tot de economische crisis van 2008, was er weinig animo voor onafhankelijkheid onder de Catalaanse bevolking. Ze hadden, in tegenstelling tot het tijdperk Franco, hun eigen taal, cultuur en onderwijs. Onder Franco mocht in het openbaar geen Catalaans worden gesproken en ook uitingen van de Catalaanse cultuur waren verboden. Franco wilde Spaanse eenheid en liet daarom vanuit alle hoeken van het land, vooral Andalusië, mensen naar vooral de Catalaanse hoofdstad Barcelona verhuizen om daar in de industrie te gaan werken. Spanje werd zo een goedkoop productieland. De bevolking van Catalonië is dus heel divers, de gevolgen hiervan zijn gemengde huwelijken en families, maar ook het stierenvechten is door het beleid van Franco naar Catalonië gekomen en dat is opmerkelijk, want de oorspronkelijke Catalanen hebben weinig met stierenvechten, net als Franco zelf, die hield daar zelfs niet van.

Als gevolg van de economische crisis in 2008, Catalonië is weliswaar de rijkste regio van Spanje, maar heeft ook de hoogste schulden, en omdat de Catalaanse koers met betrekking tot onder andere het onderwijs steeds autonomer werd, besloot Madrid meer invloed uit te oefenen op de regio. Een deel van de bevolking kon dit waarderen, zij willen bijvoorbeeld dat hun kinderen ook in het Spaans (Castiliaans) les krijgen, maar bij een ander deel van de bevolking werkte dit averechts. Sindsdien groeit de steun voor onafhankelijkheid. Maar er speelt meer, veel Catalanen hebben het gevoel te veel aan Spanje te betalen –ze vergeten dat ze hun welvaart aan datzelfde Spanje hebben te danken- en ze voelen zich qua economisch beleid te afhankelijk van Madrid, die bepaalt bijvoorbeeld of er moet worden geïnvesteerd in de verouderde spoorlijn tussen Catalonië en Frankrijk. Deels is dit terecht, deels niet.

Madrid moet als hoofdbestuurder van zeventien autonome regio’s keuzes maken om de taart te verdelen en is ook verantwoordelijk voor de nationale schuld. De regionale schuld van Catalonië is zo hoog dat de regio niet aan zijn verplichtingen kan voldoen en Madrid die daarom betaalt, maar daar tegenover staat dat Catalonië daar een hoge rente voor betaalt, vergelijkbaar met het Europese systeem. Veel Catalanen denken daarom zonder Madrid beter af te zijn, maar vergeten daarbij een ding. Catalonië is wellicht levensvatbaar als staat, maar niet zonder lidmaatschap van de EU en net dat raken ze kwijt als ze zich afscheiden. Daar komt bij dat in de Spaanse grondwet staat dat autonome regio’s zich niet mogen afscheiden van Spanje. Hoewel de separatisten in Catalonië dit onderdrukking noemen, is hun houding naar Val d’Aran precies hetzelfde. Dit kleine gebied in Catalonië wil bij Spanje blijven horen en heeft aangekondigd zich los te zullen maken van de regio als die zich onafhankelijk verklaart, maar dit is tegen de wil van Catalonië. En dat is niet zo bijzonder.

Iedere overheid heeft als taak de nationale eenheid te beschermen en te behouden, geen overheid zal het accepteren als een gebied zich op onrechtmatige manier onafhankelijk verklaart en zeker niet als een meerderheid in dat gebied die onafhankelijkheid niet wil. Dat die meerderheid al die tijd stil is geweest komt omdat zij het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid niet erkenden (de meesten hebben daarom niet gestemd) en zich daardoor aan de wet hielden, want het referendum werd, zoals bekend, door de Spaanse rechter verboden. Een deel van deze meerderheid heeft ook niet voor de regionale verkiezingen gestemd omdat zij zich wel Catalaan, maar onderdaan van Madrid voelen. En al hebben dus vooral de separatisten voor de laatste regionale verkiezingen gestemd, er werd ze een referendum over onafhankelijkheid beloofd, zelfs in dit parlement hebben voorstanders van onafhankelijkheid nauwelijks een meerderheid. Partijen die anders nooit met elkaar zouden regeren hebben speciaal voor het referendum een regering samengesteld, vergelijkbaar met het knip- en plakwerk van Theresa May om haar macht in Londen maar niet te verliezen. Een regering die het zonder ingrijpen van Madrid ook niet volhoudt omdat er nu onenigheid is over hoe de onafhankelijkheid in te voeren. Een regering die verdeeldheid onder de bevolking zaait. Een regering die je mag verwijten dat zij haar onderdanen in gevaar heeft gebracht door een referendum door te laten gaan dat door een rechter is verboden. Een regering die zich boven een centraal, democratisch gekozen gezag stelt, Catalanen stemmen ook voor de regering in Madrid! En bovenal een regering die niet naar de meerderheid luistert, maar een minderheid volgt die denkt door hard te schreeuwen gelijk te krijgen. Dit kan je gerust ondemocratisch noemen.

Het politieoptreden tijdens het referendum in Catalonië was disproportioneel, zeker. De houding van de separatisten tegen Catalanen die bij Spanje willen blijven horen is dat trouwens ook. Ben je tegen onafhankelijkheid, dan ben je tegen Catalonië en voor Franco, dus een fascist. Wie een Spaanse vlag durft op te hangen loopt kans dat die wordt verbrand. Het is daarom dat veel tegenstanders van onafhankelijkheid in Catalonië liever zwijgen, ze willen niet voor rotte vis worden uitgemaakt, maar rustig leven in een land waar ook zij zielsveel van houden, ook met hun separatistische buurman. Het zal niet in ze opkomen zijn Catalaanse onafhankelijkheidsvlag de Estelada, te beschadigen, die hangt al jaren ongestoord aan zijn balkon, is eigenlijk best vaak hinderlijk en opdringerig aanwezig in het straatbeeld. Deze mensen vertrouwen op hun rechtsstaat en hun democratisch gekozen regering in Madrid. En terecht.

Bron: ingezonden
Schrijver: Olivier Mouwe

Anders

Dit artikel is aangeleverd en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 99 reacties
 1. Pffft… ergens tussen 1862 en 1872 wilde Antwerpen (Meetingpartij) zich al afscheuren van België… waar komen de Catalanen nu nog mee af?

 2. Cijfers , berekeningen , politieke vergelijkingen en scheef gegroeide verhoudingen. De eigen belangen schieten uit de box van Pandorra. Het hele land ligt vol met afval onafgebouwde huizen en extreme droogte. Het doorgeschoten belasting-stelsel zorgt voor belasting ontduiking in echt alle vormen die je maar kan bedenken. Het gaat nergens meer over. Geen samenwerking en dat is duidelijk merkbaar. Achterstallig onderhoud. De armoede slaat je figuurlijk om de oren. Onzinnige bekvechterij over geld geld en nog eens geld. Dat geld word al eeuwen lang richting de rijken gestuwd. En dat is helaas ook in andere landen het geval. Het regeren over volkeren zit vol met verdachte vraagtekens wat weer wantrouwen schept en onvrede. Een extreme vorm van moedwillig de armoede in stand houden.

  Dit is echt ziekelijk en vooral erg kortzichtig. Een politiek moeras en dat is niets anders dan dat. Een bizarre complot wat , let op ontwrichting en geweld voedt tot in de bodem. Waardeloos en slecht een doodlopende echo die vervormd. Een planeet in dit zo grote onmetelijke geheel vindt dit gemorrel plaats. Voor mij is dit totaal onacceptabel ik hoor niet in deze verrottende beerput van politieke corruptie en zinloze spelletjes.

  Wat is de bedoeling hiervan weer oorlogen en vernietiging . Het uitmoorden van mens en dier. De natuur staat al op klappen en dan niet met de handen . Waar is het verstand gebleven ik zeg het u allen naar de ronde geslachtsdelen. De cirkel uit de oertijd bestaat nog steeds , geweld , jagen , vernielen , verkrachten , liegen en stelen.

  Ben er klaar mee wat een ander er ook van vindt zoek het maar uit. Ik heb zo ongeveer echt alles doorlopen en beloond met diploma,s , certificaten , oorkonde,s , getuigeschriften. Techniek en professioneel onderhoud , veiligheid in alle vormen. En dan is het lijstje nog wat langer. En dan moeten leven in deze vervormde corrupte samenleving . De EU daar nog bovenop ook zo lek als een mandje. Een geld monster dat vreet aan de hardwerkende burgers en ook aan de zorg van hulpbehoevende mensen. Wat worden er minne plannen bedacht en uitgevoerd. Dit gaat echt fout lopen .Er zijn grenzen in Europa die open zijn , maar let maar op die gaan echt dicht zeer binnenkort. Potdicht..!

  Ik zie het niet gauw veranderen met al die bizarre regeringen. Je wordt belazerd en in de maling genomen. Voorgelogen en op een dwaalspoor gezet tenminste dat proberen de geachte heren die volgens de wet het goede voorbeeld moeten geven. Een maatpak heeft veel zakken die worden gevuld met gemeenschaps-gelden. Compleet van de pot afgetrokken. Zijn er nog wel normale bewindsvoerders te vinden. Niet dus nergens meer te vinden. Verslaafd aan het graaien.

  Schijnheilig achter geschriften zich verschuilen , gij zult niet doden. Krijg lekker het heen en weer en stop nooit meer. Stelletje waardeloze wezens. Jullie ellendelingen maken zowat alles kapot. Voor wat ?? Macht en geld!! Waar gaat het nog over?? Een puinhoop is het.!

  P.s. waar zijn al die mensen die het wel goed willen doen waar zijn ze??? Bang en onderdrukt vermoord misschien of opgesloten waar?? Gehersenspoeld en verdeeld.!

  Die hoge bol De heer Kaku loopt nog steeds te verkondigen dat de mensheid in de nabije toekomst te vinden is op niveau 5. Waar haalt hij die kennis vandaan.?? Ik zie eerder dat het weer naar beneden gaat. Je blind staren op wetenschap die nog niet haalbaar is laat staan dat het ooit zal lukken.

  1. Gelukkig heb ik de kracht nog om mijn positieve instelling telkens weer opnieuw op te starten. Ik hoop dat het eens en snel een positieve verandering zal gaan geven.
   Voor Spanje , Nederland en de rest wat zich bevindt op deze planeet.
   Hasta Luego .

  2. Pedro, wat een uitstekend betoog waar (helaas) geen speld tussen te krijgen is. Het slijk der aarde brengt de mensheid in rap tempo richting complete vernietiging. Leef bij de dag, want het kan wel eens de laatste zijn, is mijn devies.

 3. Neutraal? Jongens, laat me niet lachen. Lees het stuk uit De Volkskrant van vandaag, dat is neutraal. Met zo’n ingezonden stuk is dit gewoon een ordinair politiek platform.

  1. Sinds wanneer is de Volkskrant neutraal? Als je hier niet woont en niet op de hoogte bent van wat hier al jaren gaande is, kun je je beter van commentaar onthouden. Maar ja, als Volkskrant adept zul je wel voorstander zijn van het negeren van de grondwet.

  2. Dit is een verschrikkelijk artikel met veel onjuiste informatie, dat bijdraagt aan het haatzaaien tegen de Catalanen. REDACTIE LET OP WAT JE PLAATST! Anders ben je straks medeschuldig aan een burgeroorlog. Ik woon bijna 30 jaar in Catalonië en volg media in meerdere talen, maar zie dat zelfs veel buitenlandse polítici niet alle informatie hebben. Kijk allemaal uit met publiceren en met snelle oordelen, dit wordt gevaarlijke.

   1. Haatzaaien in het artikel? Ik kan het niet ontdekken, wel is het kritisch over wat de separatisten aanrichten. En als je dan over haatzaaien hebt, dat is inmiddels door de separatisten gemonopoliseerd, lijkt het wel.

 4. Ik hoor niemand tijdens deze comments over:
  De grote instroom van moslims, Catalonië kent de grootste moslimgemeenschap van Spanje, daarna Andalusië.
  De verdeling en afdracht van gelden naar Madrid waarbij Catalonië het meest zou betalen en tevens de rijkste of een van de rijkste regio´s van Spanje is terwijl er net als in de rest van Europa de landen gebukt gaan onder de grote exodus vanuit het MO, er dagelijks, nu de nieuwe route naar Spanje is geopend door de mensensmokkelaars, honderden in Catalonië belanden.
  Het risico bestaat dat Catalonië wel of niet onafhankelijk, de eerste Arabische provincie wordt.
  De PP bestaand uit elite gelijk als in Nederland Rutte en zijn eliteclub, er alles aan doet om afscheiding te voorkomen, er grote druk vanuit Brussel met name Macron-Merkel-Juncker-Timmermans, om Rajoy te overtuigen nooit toe te geven. Juncker kreeg vanavond met nog twee anderen een oorkonde!
  Door de opstand van de Visegrad-landen Brussel al doodsbenauwd is voor een afscheiding, na Brexit.
  Het probleem heeft een veel groter karakter!

 5. Wat een subjectief geschreven artikel zeg.
  Alleen de kop al “waarom Madrid in zijn recht staat”.
  Een Land die mensenrechten schend en politieke gevangen maakt en deze vorm van geweld gebruikt, bedrijven chanteert om uit Catalunya te vertrekken
  vertel dan maar dat ze in hum recht staan.
  Ik denk er anders over en velen met mij.

  1. Weer iemand die zich lekker “verdiept” heeft in deze zaak. Als je te weinig bronnen hebt, krijg je vaan een eenzijdig beeld, dat zelden overeenkomt met de werkelijkheid. Wat er op 1 Oktober is gebeurt, is de schuld van beide partijen. Maar het is wel zo dat de Spaanse regering handelde naar de, ook door Catalunya, geaccepteerde wetten.
   Bovendien is er heel veel beeldmateriaal verspreid dat helemaal niet van deze dag was, maar van eerdere opstanden. Er zaten zelfs beelden bij van jaren geleden, toen de Mossos, Catalaanse politie, inhakte op hun eigen bevolking. Tevens bleek het aantal slachtoffers van die dag veel kleiner te zijn, als gemeld door diverse Catalaanse media.

  2. Inderdaad een en al pro Madrid! De Catalanen worden al eeuwen door Madrid geterroriseerd(feit)!
   Ze mogen betalen en verder de mond houden!

 6. wat een tendentieus artikel is dit… Nog zulke zaken en ik schrijf me uit ! Men kan Spanje tot op zekere hoogte vergelijken met Joegoslavië ( wie kent het nog..) En ik denk dat buiten Kosovo al die nieuwe landen het goed doen.. Al die landen waren ook gedwongen om samen te gaan onder de knoet van een dictator.

  1. Catalonië vergelijken met Joegoslavië? Wat een onzin, verdiep je een beetje in Catalonië én in Joegoslavië, een minimale kennis van zaken kan geen kwaad.

 7. Goed stuk Olivier. Objectief en informatief.
  Er is onnoemelijk veel geschreven de laatste weken over dit ítem en daardoor voor velen aanleiding om hun mening te ventileren. Door velen ook genuanceerde en ongenuanceerde meningen. Natuurlijk heeft een ieder het recht om alles wat recht is krom te praten en andersom. Het grappige is dat een ieder denkt dat hij of zij gelijk heeft. En toch hebben we dan soms meer dan 40 reakties……
  Het gelijk hebben is dus zeer divers, anders zouden we het allemaal met elkaar eens zijn. Samengevat zou je kunnen zeggen in deze Catalaanse kwestie, dat een bevolkingsgroep die zich willens en wetens af wil scheiden van de rest, niet het vermogen heeft om met anderen om te kunnen of willen gaan. Men denkt waarschijnlijk zo speciaal te zijn dat men zich isoleert van de ‘meute’ en zich wil manifesteren als bijzonder. Liefst een taal spreekt die anderen niet begrijpen, daarin zelfs plezier beleven en daardoor anders denkenden automatisch weert. Het verleden niet juist intepreteren, zodanig naar hun hand zetten zodat men weer automatisch in de slachtofferrol belandt.
  In plaats van zegeningen te tellen, beseffen in welke tijd men leeft, positieve zaken door te geven aan hun kinderen, denkt men met averechtse akties te plegen hun zin door te drijven. Met het onvermogen om regels te respekteren laat men door hard te schreeuwen hun frustaties blijken. Bovenstaand is te vergelijken met een moeilijke púber van 13 die druk bezig is met zijn of haar losmakingsproces. Elke ouder, die dit herkent weet hoe moeilijk het is om dit soort gedrag in goede volwassen banen te leiden.

 8. Het valt mij inmiddels wel op dat vooral de Belgische reaguurders op deze site te klagen hebben over de neutraliteit van de redactie, want de artikelen bevallen hen niet. Blijkbaar steunen zij dus de separatisten en vinden zij dat een grondwet nergens toe dient en als het even kan moeten alle wetten maar aan de laars gelapt worden. Een tamelijk anarchistische gedachte lijkt mij.

  1. Met hun beperkte verstandelijke vermogens hopen zij op het ontstaan van een precedent… Kunnen ze vervolgens hun eigen land in tweeën splitsen c.q. naar de verdommenis helpen

   1. Lap, de Belgen worden hier ook nog maar eens geschoffeerd. Waarom is dat nu nodig ? Denk je nu echt dat wij allemaal N-VA’ers zijn ? Hou het deftig hier hé ..l

 9. Als dit geen tendentieus artikel is. Krijgen jullie geld van Madrid of van Europa??? Zelfs de Brexit wordt er bij gesleept. Stop ermee of wees neutraal. Duidelijk tegen een referendum of iets dergelijks. Maar ja, als Nederlander en referenda……. met het Oekraïneverdrag en nu de afluisterwet. Daar zijn jullie politiekers ook sterk in er daar bedoel ik mee het verwerpen en/of negeren van de uitslag.

 10. Beste,

  Het valt mij op dat de reacties niet “tijd-chronologisch” verschijnen bij mij…….
  Ligt dit aan mij of is algemeen bekend/geaccepteer.
  Het wordt dan lastig reageren zoals je zult begrijpen.
  Mvrgr
  Jan

  1. Jawel dat verschijnen ze wel alleen als er een antwoord wordt gegeven op een bepaalde reactie en die dus niet “los” geplaatst wordt dan verschijnen deze onder die reactie. De rest wordt chronologisch geplaatst, dat gaat automatisch 🙂

 11. Ik had een nachtmerrie…. Ik stelde me voor dat de N-VA in Vlaanderen (de rijkste gemeenschap van België) een referendum organiseert. Al de mensen die normaal voor deze partij stemmen, kiezen voor een onafhankelijk Vlaanderen; de overige 65% gaat niet kiezen omdat het ze niet interesseert of omdat het niet verplicht is, of omdat ze het larie vinden. Daadoor kan de N-VA beweren dat de meerderheid van de Vlamingen (diegenen die op het referendum gestemd hebben) voor onafhankelijkheid is. Dus kunnen ze een onafhankelijk Vlaanderen oprichten…? Prachtig niet? Ik heb al reacties die in die in die richting gaan, ontvangen. En onze Minister-President zou het zeker zien zitten. Maar ik weet alleen niet wat de Belgische grondwet daarover zegt en … ik wil niet uitgelachen (of uitgemaakt) worden. Gelukkig zijn dromen maar bedrog.

  1. Het is een kwestie van geld, in Vlaanderen en in Catalonië. De rijke regio’s die daar uiteraard voor gewerkt hebben willen niet delen met zij die meer geloven in een rustig leven..

   1. Ja helaas wordt dat veel gezegd waarbij men in Catalonië zo praat over de Andalusiërs maar daarbij vergeten deze Catalanen dat diezelfde Andalusiërs jaren geleden naar Catalonië zijn gekomen om daar heel hard te werken zodat deze regio nu lekker veel geld heeft. Jammer dat ze dat vergeten zijn.

 12. Beste Olivier, een goed en duidelijk maar vooral objectief stuk. Sommige reacties zijn dit vooral niet. De hele huidige situatie brengt geen voorspoed , eerder tegenspoed….

  1. Wat is er objectief aan het woord ‘misleidend’ in de titel van een artikel?

 13. Na het tendentieuze artikel gisteren met als titel “opnieuw een misleidend antwoord van Puigdemont … ” nu weer een artikel met als titel “Waarom Madrid in zijn recht staat”. Deze titels en teksten zijn flagrante voorbeelden van de partijdigheid en vooringenomenheid van deze redactie in de Catalaanse kwestie. Een journalistieke publicatie onwaardig.

  1. Voor jou zijn het “flagrante voorbeelden van de partijdigheid en vooringenomenheid” maar voor mensen die bekend zijn met dit gedoe rondom Catalonië zijn het feiten. Of is de grondwet partijdig en vooringenomen?

   1. Anton, even vergeten dat de Spanjaarden, Catalonië bezet hebben, en hun taal verboden ? Ik weet niet waar jij je feiten vandaan haalt ? Uit een of andere Spaanse staatskrant ?

    1. Catalonië bezet en hun taal verboden? Ik lees dat je er niet vaak komt anders wist je wel beter. Zelfs 40 jaar geleden zou je maar half gelijk hebben (toen was Catalaans wel verboden). Een dictator geldt voor het hele land en “bezet” niet, alsof er alleen maar Catalaanse slachtoffers van Franco zouden zijn geweest, maar de man is al 40 jaar dood… En het is tegenwoordig Spaans wat in Catalonië zowat wordt uitgebannen.

     1. Spaans uitgebannen in Catalonie…………. Wat een onzin zeg, gesproken en onderwezen. Tweetalig is het juiste woord en als je ziet hoe snel het nu gaat met de kinderen is het binnenkort echt echt complete lariekoek. Het catalaans wordt inderdaad extra gepusht maar het castellano wordt overal en zonder probleem drietalig met Engels erbij. Dit blijkt voor conservatief Spanje een nachtmerrie te zijn.

  2. Als je nou eens verder kijkt dan de titels en de artikels leest dan kom je erachter dat ze niet partijdig zijn geschreven. Daarnaast is iedereen vrij om SpanjeVandaag niet meer te lezen en zich te wenden tot ara.cat, elnacional.cat en el punt de avui … daar schrijven ze helemaal niet partijdig, iets wat wij in onze ogen niet doen maar dat dus duidelijk door veel mensen wel zo wordt ervaren. Zullen we dan niets meer schrijven over Catalonië? Zullen we het hele thema maar laten rusten? Daarnaast zijn wij geen journalisten, dat hebben we al heel vaak geschreven. Wij zijn slechts nederlanders die in Spanje wonen en het nieuws zoals het is vertalen voor diegene die geen Spaans lezen. Jammer dat dit dan weer als slecht wordt ervaren. We nodigen diegene die denken dat wij “partijdig” schrijven dan ook uit om andere websites met Spaans nieuws in het Nederlandse te lezen, daar hebben wij geen problemen mee. Overigens is dit artikel niet door ons geschreven maar door een andere auteur die een bijdrage wilde leveren in plaats van alleen reacties schrijven:)

   1. Beste redactie,

    Dank u voor uw uitgebreid antwoord op mijn reactie. Ik moet dan toch een gevoelige snaar hebben geraakt. Ik heb de artikels wel degelijk helemaal gelezen. De inhoud is nog erger dan de titels: Een verzameling van halve waarheden en hele leugens. Zo wordt bijvoorbeeld gemeld dat op 8 oktober 60% van de Catalanen van zich heeft laten horen en van geen onafhankelijkheid wil weten. Ik kan me niet herinneren dat er die dag een volksraadpleging of andere plaatsvond waarbij 60% van de Catalaanse bevolking zich uitspraak tegen onafhankelijkheid …. U kan zich als redactie ook niet verschuilen achter de bewering dat u enkel teksten van andere auteurs plaatst of artikels uit het Spaans vertaalt. Door de keuze van de auteurs en de stukken neemt u immers reeds een standpunt in. In de artikels wordt daarenboven veelvuldig gescholden: ik citeer “ondemocratisch, harde schreeuwers, rotte vis, …” Bij ernstige media worden zulke artikels geweerd. Dat uw publicatie geen journalistiek is me nu inderdaad duidelijk: Objectiviteit, neutraliteit en het principe woord-wederwoord is ver te zoeken. Als u enkel teksten uit het Spaans vertaalt mag het niet verwonderen dat de teksten vnl. pro-Spanje zijn. De Spaanse media berichten alles behalve objectief over de Catalaanse kwestie. Voor alle duidelijkheid, de Catalaanse media doen dat trouwens ook niet, maar dan andersom. Er wordt in de artikels op uw site dikwijls geschermd met de grondwet maar het zelfbeschikkingsrecht van volkeren is ook een internationaal erkend rechtsprincipe. Een principe dat ook de Nederlandse regering trouwens huldigt. Dat ikzelf en anderen gevoelig zijn voor de berichtgeving over de Catalaanse kwestie is volledig normaal voor een dermate fundamentele zaak en ook op uw forum dient hiermee zorgvuldig te worden omgegaan.

    1. nee, geen gevoelige snaar geraakt hoor haha we zijn wel wat gewend maar het is te makkelijk om alleen maar commentaar te geven op ons maar ook dat zijn we wel gewend. Wij zeggen hier gewoon niets meer over want dat heeft toch geen zin, de een ziet het zo en de ander weer anders dus heeft totaal geen zin om hierover te praten. Net zoals Puigdemont en Rajoy dus. over en uit! 🙂

    2. Geysen, ik denk dat jij eerst eens moet leren lezen voordat je je onzin deponeert. Er staat niet dat 60% van de Catalanen van zich heeft laten horen, er staat dat 60% tegen onafhankelijkheid is en dat deze groep op 8 oktober voor het eerst van zich heeft laten horen. Als jij dan denkt dat gelijk die hele 60% de straat op is gegaan is dat duidelijk een teken van jouw gebrek aan perceptie, dat zelfde geldt trouwens voor jouw manier van citeren. Geen woorden plukken en aan elkaar plakken, zo werkt citeren niet. Ik wist trouwens niet dat jij ook al de rol van hoofdredacteur op je hebt genomen, je bent zo stellig dat ‘ernstige media’ mijn teksten zouden weren. Zou als ik jouw was maar eens een krant lezen. Als je dat aan kan.

     1. In plaats van in te gaan op de discussie gaat u me nu persoonlijk beledigen. Het ontbreekt u blijkbaar aan argumenten. Een teken van onmacht.

    3. Ben Geysen op 21-10-2017 stelt u om 11.23 dat ik niet met u in discussie ga, maar u beledig. Net als uw constateringen en wijze van citeren klopt ook dit niet. Ik heb u gemeld dat uw percepties niet kloppen en heb u aangeraden eens een krant te lezen als u mijn tekst ‘journalistiek onwaardig’ acht, maar heb ook mijn zorg geuit of u dit wel aankunt omdat u schijnbaar snel iets ‘onwaardig’ vindt. Als u dit als beledigend ervaart kan ik u wederom verzekeren dat u ernaast zit

 14. I got banned and my opinion posted was deleted, I had to use google translate to NL the text since this site admin seems to have turn on some sort of filters with my opinion text, and no longer gets posted, sorry for the possible mistakes of the translation:

  Ik ben het niet eens met de samenvatting van de inhoud van deze informatie.
  Het verklaart niet hoe de overgang naar democratie (grondwet, enz.) Is geïmplementeerd en onder welke voorwaarden.
  Na 8 jaar was PP op de Spaanse regering geweest en dit had het onmogelijk gemaakt om een ​​politiek debat, plan en actie te doen om het Catalonische probleem op te lossen.
  Een van de overheersende Spaanse culturen herkent geen andere naties, culturen en talen dan hun. PP is een van de politieke partijen die sommige van die mensen vertegenwoordigen.
  Het Catalonische probleem beschrijft het gebrek aan erkenning van de Catalaanse natie op institutionele en juridische wijze. Wens om Catalaanse cultuur en taal te bevorderen in plaats van het tegendeel te doen. Het politieke, juridische en conscientiële model verandert zo een republiek wordt in plaats daarvan deel uit te maken van het collectief dat voelt vertegenwoordigd door de Monarchie. En natuurlijk wil Catalonië voor hun economie zorgen, maar niet zonder goede deals te maken met hun buurlanden, ook al klinkt dit vreemd voor jou.
  Bests en liefde,”

  1. Pelase just stop spreading lies. We all know Spain recognises Catalonia and speaking Catalan is allowed and it respects all cultures, nations and languages. Note that the people that visit this website actually know Catalonia or even live there… Also we all know what is destroying the Catalan economy and reputation, it’s called “nationalism”.

   1. Er zijn bij de reactie een paar die wel Nederlands kunnen lezen , maar niet kunnen schrijven. Lijken wel Catalanen die wel begrijpen/verstaan als je wat in het Spaans vraagt maar antwoordt geven in het Catalaans.
    Of is het gewoon groots doen of duur doen .

   2. Zoals ik al zei in mijn reactie, probeerde ik een hoog niveau perspectief van het probleem te geven, mijn mening daarover.
    Ik zal zeggen dat Spanje bestaat uit verschillende gevoeligheden en ideologieën over politieke, sociale en nationale aspecten. U kunt uitkijken naar wat we door terroristen van de laatste resultaten hebben gestemd:
    kijk op elpais dot com/elpais/2015/12/18/media/1450461184_895079.html
    Ik moedig u ook aan om de volgende stemresultaten op te volgen, omdat ik geloof dat meer Podemos-kleur het op verschillende gebieden zal plaatsen als reactie op het Catalaanse probleem.
    En toen ik over erkenning legde, stelde ik de juridische, consitutieve en institutionele vorm ervan aan. Het spreken over het sociale deel voor mij is een moeilijker onderwerp om te bespreken. We zullen waarschijnlijk veel lijnen hebben om het te bespreken.
    Ik bezoek ook verschillende plaatsen in mijn leven, maar niet altijd weet ik de details van hun politieke situatie, het was niet mijn bedoeling om de lezers misverstand te krijgen.

  2. You are not banned but we want texts in dutch, not english because our system detects this as possible spam. Also your name and email are suspicous so our system detects this.

 15. Dan moet je toch eens dit artikel lezen, waarin wordt uitgelegd dat de Catalanen in de hogere schijven meer betalen dan in andere deelstaten. Het artikel geeft tevens een uitleg over hoe het geld verdeelt wordt tussen de deelstaten en de Spaanse staat.
  En als Catalunya geen eigen dienst zou hebben, waarom zouden zij dan een ander schijvenstelsel met andere percentages dan de landelijke gebruiken?

  1. Voor zover mij bekend is het eigen belastingsysteem weliswaar klaar voor gebruik en was er sprake van dat het in juli zou worden ingevoerd, maar is het nog niet effectief.

  2. Mea Culpa, het is inderdaad nog géén eigen belastingdienst. De Tributárias vallen nog steeds onder de Spaanse Hacienda. Wel kunnen de deelstaten dus hun eigen schijvensysteem en percentages bepalen, binnen een bepaalde bandbreedte van de nationaal vastgestelde schijven.

   1. Geheel correct. Geldt ook voor de vrijstellingen. En wat blijkt? In cataluña worden de hoogste belastingen van Spanje geheven.

 16. Olivier, volgens mij klopt het niet dat Catalunya geen eigen belastingdienst heeft. Die hebben ze volgens mij wel degelijk en ze hanteren ook een ietwat ander schijven systeem voor de inkomstenbelasting. Dat mogen de deelstaten zelf bepalen, als de percentages in de schijven maar niet teveel afwijken van de door Madrid vastgestelde percentages.
  Zo tracht men hier door de extra schijven de lagere inkomens iets te ontzien en betaalt men in de hogere schijven juist iets meer dan landelijk bepaald.

  1. Nee, Catalunya heeft nog geen eigen Belastingdienst. Het staat al wel in de steigers, maar niet meer dan dat.

  2. Klopt. En dat geldt trouwens ook voor de vrijstellingen. Die zijn hier het laagst, met name in de vermogensbelasting . En dus betaal je in cataluña het meest.

  3. Jan, Catalunya heeft geen eigen belastingdienst. Ben woonachtig in de
   noordoostelijke Alt Emporda en spreek uit ervaring.

 17. Olivier heeft het gemaakt; heel goed artikel. De zaak moet nu drastisch aangepakt worden daar.

 18. Oei, ANC en Omnium hebben opgeroepen om een bankrun te houden tegen de laatste Catalaanse banken die er nog waren en officieel zijn verhuisd, en de mensen geven gehoor. Als je de woede van de Europese Centrale Bank en de EU over je heen wilt krijgen is dat de kortste weg. Op het veroorzaken van een bankrun staan (terecht) zware celstraffen dus binnenkort krijgen de Jordi’s gezelschap. Die lui hebben echt een plank voor hun kop. Ze pinnen massaal teveel zodat hun bank ten onder gaat, hoe dom kun je zijn?

  1. Massaal …. volgens de banken is er niets aan de hand en is het een normale vrijdagmorgen en volgens mij worden er alleen kleine bedragen gepind.

   1. Kan wel kloppen hoor, NOS teletekst heeft het over “rijen mensen” voor de pinautomaten, maar die hebben het de laatste tijd wel vaker mis met de nieuwsvoorziening.

    1. rijen mensen klopt misscien maar hoeveel pinnen ze? 50, 100, 150, 170 euro? Wat men normaal waarschijnlijk ook zal pinnen.

    2. Die rijen zijn heel normaal hier hoor. Tegen de tijd dat ze aan de beurt komen, zijn ze hun pincode weer vergeten, waar ze thuis nog zo op geoefend hadden!??

 19. Goed artikel Olivier! Ik kan me zo opwinden over mensen die zomaar wat roepen zonder enige vorm van historisch besef! Ik ben blij dat er ook mensen zijn die het wel juist zien.

  1. Opmerkingen, aanvullingen;
   Catalanen hebben een geschiedenis van voor dat het een deel van Spanje werd.
   Zo hebben zij net als de Basken een eigen culturele en een politieke identiteit.
   Conflicten tussen de Catalanen en de Spanjaarden zijn er altijd geweest.
   Catalonië heeft zichzelf al zeker 4 keer onafhankelijk van Spanje verklaard, t.w. in 1873,1931,1934 en eerder al door Napoleon in 1810.
   Conflicten: 1640, opstand Catalanen tegen de Spaans overheersing.
   1842, na een conflict werd Barcelona uren lang (voor straf) gebombardeerd.
   1909, De zgn tragische week, Spaans leger slaags met Catalaans arbeiders.
   1940, Het Franco regime vermoord de Catalaanse president, ondertussen is het Catalaans verboden.
   De Spaanse regering heeft Catalonië gedwongen om miljoenen af te staan om de economische verschillen te verkleinen!
   Ik begrijp de Catalanen!

   1. Nee Pieter; Jij begrijpt de Cataloniers helemaal niet. Net zo als dat je weinig van de geschiedenis hebt begrepen. Sommige van de genoemde data zijn meer van toepassing op plaatselijke opstanden van arbeiders of andere groepen dan Catalanen die hun staat terug wilden. Catalonië en Barcelona hebben in de Middeleeuwen, tijden waarbij in menig ander land ook tijdelijk landen, staten, koninkrijken ontstonden en weer werden overwonnen etc.., dus ja, als we maar ver genoeg teruggaan in de tijd heeft elke bewoner op deze aardbol wel een reden om voor onafhankelijkheid te zijn. We hebben allemaal wel eens bij een bepaald dorp, streek of koninkrijk behoort. Zo hebben de Moren in Spanje langer dan alle Catalanen bij elkaar het land in bezit gehad, gecultiveerd en economisch voorruit geholpen. Met dezelfde redenering zouden hun nakomelingen die nog steeds ruim in het Spaanse zijn vertegenwoordigd nu weer hun islamitische staat(en) kunnen opeisen. Hou toch op.
    Dus laten we ons tot de moderne tijd beperken. De grote Napoleontische oorlogen en later de 1e en 2e Wereld Oorlog hebben een telkens weer nieuwe landen zien ontstaan en ook weer zien verdwijnen. De ene keer was men geneigd bij die koning, keizer admiraal te horen en de andere keer bij hun tegenstrever. Dat is ook in Catalonië gebeurd die nogal eens van partij in de vele oorlogen zijn gewisseld.
    Laten we ook niet vergeten dat de laatste keer dat Catalonië, meer nog Barcelona, het zelf voor het zeggen had, nl. vlak voor en na het begin van de burgeroorlog, het helemaal doorsloeg in een anarchistische staat die al snel ten onder ging in economische neergang en politieke intriges leidende tot bloedige schermutselingen en uiteindelijk een staatsgreep door de communisten omdat het ‘land Catalonië’ geheel onbestuurbaar was geworden. Kortom, ze maakten er zelf ook nog eens een zooitje van.

    En desondanks is Catalonië toch één van die streken binnen een groter geheel dat een grote mate van autonomie heeft kunnen verkrijgen met gebruik van eigen taal, cultuur en zelf bestuur. Daar zijn vele anderen ook in Europa nogal jaloers om.
    Om nu te stellen dat ze ‘onderdrukt’ worden door de Spaanse ‘overheerser’ is werkelijk te gek voor woorden.

    En waar het over het financiële gaat. Dat is door de schrijver van het artikel al uitgelegd.
    Daarnaast vind ik het toch van juist menselijkheid, eerlijkheid en grootsheid getuigen dat als wanneer je toevallig in een beter presterend economisch gebied woont dan de rest van je land, (laat ik me niet beperken tot ‘land’. Binnen de EU vindt ik namelijk hetzelfde) je enigszins meebetaald aan de ontwikkeling van dat gedeelte waar er nu eenmaal minder verdiend wordt. Wie het daar niet mee eens is kan gewoon van egoïsme worden beschuldigd. Dus zijn de separatisten dat? Egoïstisch? Alles wat ze denken te verdienen lekker zelf houden en laat de rest dan maar stikken. Landen en staten en gemeenschappen van landen bestaan nu juist bij de gratie van herverdeling van de rijkdom. Daar tegenin gaan en terug op je eigen ik komt neer naar terug naar de tijden van de kasteelheer die alleen in zijn eigen belang en rijkdom was interesseert en de ander, ook al waren het zijn eigen onderdanen, lauw loenen liet…

    Nee sorry Pieter, je ziet de dingen echt verkeerd.

   2. Pieter,

    goed verwoord en dan roept Dirk-Jan , dat hier mensen maar wat roepen zonder historisch besef, zou hij zichzelf bedoelen?

    1. De meesten die roepen hebben inderdaad geen historisch besef. Het enige dat ze doen is propaganda voor waarheid aannemen. Sommigen hebben wel meer gelezen, maar hebben er ook een handje van om de boel te verdraaien net zoals het separatistische nieuws met 1-O deed en de scholen daar doen… Ik begrijp dat jij blind bent geworden. Maar je hebt nu de kans om je ogen te openen!

     1. Dirk-Jan, uit nieuwsgierigheid, wat maakt eigenlijk dat jouw historisch besef die van de overigen overstijgt? Ik begin bijna te denken dat je al eeuwen oud bent en er al die tijd middenin hebt gezeten.

 20. Val d’Aran is trouwens het enige gebied in Spanje die wettelijk zich zou mogen afscheiden. Dat heeft met de geschiedenis te maken, tussen Frankrijk en Spanje werden de Pyrineën als grens afgesproken, toen ging noordoost Catalonië naar Frankrijk (en dat deel is helemaal verfranst omdat destijds alleen het Frans als taal mocht worden gebruikt), maar Val d’Aran wat ook ten noorden van de Pyreneeën ligt bleef Spaans. In datzelfde akkoord ging zuidwest Vlaanderen (Duinkerke o.a.) ook naar Frankrijk, maar dat terzijde. Ook daar is het Vlaams verloren gegaan omdat in Frankrijk alleen Frans de officiële taal was. Spanje ging nooit zo ver (behalve Franco) en nu krijgt het stank voor dank en de Franse Catalanen die peinzen er niet over om zich van Frankrijk af te scheiden.

 21. Kleine correctie: Catalonië is niet de rijkste regio van Spanje, maar de vierde rijkste na Madrid, Baskenland en Navarra. Qua totale grootte van de economie zijn ze sinds enkele weken tweede na Madrid.

  1. Beste Rob,
   Dank voor de correctie. Ik wist niet beter dan dat Catalonië het rijkst is (was)
   mvg, Olivier

   1. En je gelooft dat direct? Ik weet niet of het zo is, maar je reactie doet nu nog meer afbreuk aan de objectiviteit van je verhaal wat slechts een beknopt verhaal is volgens mij. Ik mis wat meer historie en Catalaans perspectief. Dat Baskenland wel een eigen belastingdienst heeft en de Catalanen niet, is opmerkelijk en een belangrijk punt, waar je niet op ingaat. Waarom de Basken wel? Over dit punt was te onderhandelen geweest. Maar ja onderhandelen wil de regering niet, ze kiezen toch liever voor de weg van bangmakerij en excessief geweld op voorhand al, mogelijk doelbewust. Gemotiveerd door angst of onderdrukkingsdrang. Had ze gewoon laten stemmen om een echt goed beeld te krijgen. Je suggereert dat de zwijgende en bange meerderheid pro-Spanje is. Dat weet je helemaal niet, je suggereerd maar wat. Er is geen enkele ruimte voor onderhandelen dus ook geen ruimte te verwachten ooit voor een legale afscheiding. Een Europees democratisch land onwaardig, een werkwijze van dictatoriaal bewind zoals in het verdere verleden ook het geval is geweest en een goede voedingsbodem voor een gevoel van onderdrukking. Wat mij betreft niet alleen een gevoel. De huidige gang van zaken lijkt mij weinig eenheid bevorderend. Je besluitvorming alleen maar laten leiden door wat zwart op wit staat, getuigt van matige bestuurlijke kwaliteit. Bagataliseren schijnt een geliefde bezigheid te zijn van mensen evenals hypocriet gedrag en gepraat. Als Europa het goed vind dat immigranten de Israelische staat illegaal kunnen uitroepen en die staat als Europees land kunnen beschouwen moet dat voor Catalonië zeker ook kunnen, moet eigenlijk alles kunnen. Kwestie van medewerking of tegenwerking. In het leven gaat het niet alleen om economische belangen, een punt wat al snel van stal wordt gehaald om zaken en gedrag goed te praten en mensen bang te maken. Als je een doel hebt en er voor gaat kom je er wel, een uitspraak die ook graag gebezigd wordt, kun je ook als uitgangspunt nemen. Ik vind je artikel zeer matig. Het maakt mij overigens niet uit of Catalonië zelfstandig wordt of niet. Het gaat om de Catalanen, de mensen, wat zij willen, waar zij zich goed bij denken te voelen. Om een slecht stukje Spaanse geschiedenis wellicht achter zich te laten en weer een stukje te groeien. Groei anders dan economisch.

    1. De separatisten willen dialoog om tot onafhankelijkheid Te komen, niet om met elkaar te praten. Eigen belastingdienst is wel mogelijk en dialoog daarover ook, maar dit is geen dialoog maar een staatsgreep. Al hebben sommigen graag oogkleppen op.

     1. Dat ze graag weer onafhankelijk zijn is al zo lang dacht ik en waarom zou je dat streven niet mogen hebben, hebben zoveel ooit veroverde gebieden. Lijkt mij toch niets vreemds / onlogisch aan. Dialoog mogelijk over belastingdienst, zou kunnen maar lijkt me sterk anders was die er waarschijnlijk al wel geweest. Staatsgreep ? Dat is volgens mij toch iets anders. Het is maar hoe je het wilt zien. Sterk stukje betoog, over oogkleppen op gesproken.

    2. Rijkdom kan je op verschillende manieren meten. Kan zijn dat de levensstandaard in Baskenland hoger ligt dan in Catalonië, dan zou je het rijker kunnen noemen, maar in totale cijfers is Catalonië dan weer rijker omdat het veel groter is. Als je het kapitaal van de staat meetelt is Madrid weer het rijkst enz… Het lijkt mij niet het belangrijkst in deze kwestie. Wat het al dan niet hebben van een eigen belastingdienst, dat punt is alleen genoemd om de verschillen tussen de regio’s te benoemen, het hoe of wat daaromtrent is wellicht een nieuw artikel. Waar haal je het trouwens vandaan dat ik dingen suggereer zonder dat jij dit kan toetsen? En nu het toch om iets suggereren gaat, ik heb het nergens gehad over ‘een bange, zwijgende meerderheid.’ Dit heb ik wel gezegd: ‘Dat die meerderheid al die tijd stil is geweest komt omdat zij het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid niet erkenden.’ Zonder te beweren dat iedere separatist tegenstanders van onafhankelijkheid als de vijand ziet, zijn de dingen die ik noem, beledigingen en vlagverbrandingen e.d. wel degelijk gebeurd, ik zet namelijk niet zomaar iets neer en ben goed bekend in een deel van Catalonië, ken daar ook mensen, zowel voor- als tegenstanders. Met andere woorden, jij suggereert zelf iets. De, laten we het woord maar blijven gebruiken, suggestie dat met Madrid niet te onderhandelen valt is pertinent niet waar, denk maar eens aan de socialisten die Rajoy steunen in ruil voor meer bevoegdheden voor… Juist ‘m. Er valt alleen niet te onderhandelen over afscheiding. In mijn artikel heb ik toegelicht waarom dit terecht is, maar ik heb nergens beweerd de wijsheid in pacht te hebben en vraag niemand het met mij eens te zijn. Tot zover het gedeelte van jouw commentaar dat ik serieus neem, als jij het democratisch onwaardig vindt dat een ook door de Catalanen democratisch gekozen centrale overheid niet toegeeft aan een minderheid die in strijd met de wet handelt, dan wil ik weleens weten hoe jij democratie ziet. Als jij de handelswijze van Madrid nu vergelijkt met hoe Franco bestuurde, dan heb je -met alle respect- er weinig van begrepen. Laat een ding helder zijn, niet de overheid, maar een rechter heeft het referendum besloten en de politie in paraatheid gebracht. Spanje voldoet aan alle eisen voor een goed functionerende rechtsstaat anders kan het namelijk geen EU-lid zijn. De vergelijking tussen Catalonië en Israël is ronduit krom, ten eerste hoort Catalonië al vijf eeuwen bij Spanje, dus al langer dan bijvoorbeeld Nederland bestaat en ten tweede is er in Israël nooit sprake geweest van afscheiding, dat land is destijds namelijk nieuw gesticht. Als jij de positie van de Catalanen en de Palestijnen met elkaar wilt vergelijken zou het je sieren beide gebieden eens te bezoeken. Ik ben nog nooit een muur, prikkeldraad of een avondklok in Catalonië tegengekomen en evenmin heeft het checkpoints. Catalonië was vroeger, na Franco, wel een paar keer het doelwit van de ETA. Maar dat is weer een andere kwestie en zeker niet het werk van Madrid

     1. Stevige reactie, kunnen we wat mee. Ik probeer me te beperken tot zaken die ik heb aangehaald. Weer ff schakelen. ‘op zondag 8 oktober liet de grote, zwijgende meerderheid (60% van de Catalaanse bevolking) voor het eerst van zich horen. Zij willen niets van onafhankelijkheid weten.’ Komt op mij over alsof je die gehele 60% zo ongeveer bedoelt, mocht dat niet zo zijn, misverstand kennelijk. Bang heb ik toegevoegd, leek me wel aan de orde, ook deels. Met Madrid zal ongetwijfeld over dingen te onderhandelen zijn, ik had het over de actuele situatie. Ik zou niet weten waarom het terecht is dat er niet over afscheiding / onafhankelijk valt te praten, wel gebasseerd uiteraard op een meerderheid, die gaat er bij mij niet in. Wat het referendum betreft, Ik neem toch aan dat de overheid dat balletje aan het rollen heeft gebracht. Het stemmen, als je zwijgt neem je wel het risico. Ik zou legaal of illegaal referendum, naar Spaanse maatstaven, dan tegen onafhankelijkheid hebben gestemd en die seperatisten uit hun waan hebben gehaald. Democratie, misschien, luisteren naar je volk, dat geacht mag worden dan ook zijn mening te geven als het gewenst is. Voor mij is het niet duidelijk of er sprake is van een meerderheid of volgens jou een minderheid die voor onafhankelijkheid is. Een erg groot deel heeft gezwegen, ieder met zijn eigen motivatie. Is dat ergens geregistreerd? Denk ik niet, corrigeer me als ik het mis heb. Ik krijg ook een beetje het beeld dat de een en ander eigenlijk de Catalaanse regering niet als een echte regering ziet, niet echt serieus neemt. Israel, je hebt me kennelijk niet begrepen. Het gaat me slechts om de (il)legaliteit, ik vergelijk geen posities, jij haalt er van alles bij. Eerlijk gezegd snap ik het nut niet van dat ietwat rare, kromme stukje. Al 500 jaar, en dus ??? Israel nieuw gesticht, en dus ??? P.S. Er is niets zo veranderlijk als grenzen heeft de geschiedenis ons geleerd.

     2. Op zich een goed en historisch verantwoord stuk van Olivier. Toch mis ik een belangrijk punt. Tijdens de regering van Zapatero ( PSOE ) is er een nieuw statuut tussen Catalonië en Spanje tot stand gekomen, dat zowel op brede instemming kon rekenen van het Catalaanse volk als van het Spaanse Parlement. De PP van Rajoy kon zich er echter maar niet bij neerleggen en is als oppositiepartij een klacht gaan indienen bij het Constitutionele Hof om het statuut ongeldig te verklaren. Dat heeft het Hof ook deels gedaan omdat Catalonië als natie werd aangeduid in het Statuut. Zelfs bij gematigde nationalisten heeft deze actie ongelooflijk veel onbegrip opgeleverd. De wijze waarop de PP toen als oppositiepartij tekeer is gegaan tegen Catalonië leek nergens op. En toen daarna de PP in de regering kwam, heeft zij niets gedaan om de verstoorde relatie te herstellen. Integendeel. De situatie die we nu helaas hebben, heeft de PP dus zelf gecreëerd. Zeker dat Rajoy daar veel spijt van heeft maar hij zal dat nooit toegeven. Dat neemt niet weg dat de Catalaanse Nationalisten helemaal de verkeerde weg op zijn gegaan en het land Catalonië op de rand van de afgrond hebben gebracht. Radicalen hebben de macht overgenomen en alle democratische spelregels zijn genegeerd. En nog erger de Catalaanse maatschappij, eens een voorbeeld van tolerantie en vreedzame diversiteit, is tot op het bot in tweeën gesplitst. Zelfs binnen families. Te triest voor woorden. Nu rest niets anders dan toepassing van artikel 155 op een hopelijk verstandige en gematigde wijze.

    3. Dus jij vindt dat, ondanks dat de Catalaanse regering weet dat de grondwet een afscheiding verbiedt, het toch hun goed recht is om dit door te drukken!? Wat is een grondwet dan nog waard? Als zij nog meer autonomie hadden willen hebben, waren ze beter begonnen met overleggen in plaats van direct aan te sturen op een afscheiding.

     En je betoogt zelf dat als een meerderheid iets wil, dit zou moeten kunnen. Maar de separatisten zijn een minderheid! En zij zouden dan toch hun zin moeten krijgen?

     Kijk, dat je tegen Rajoy en zijn bende bent is te begrijpen, maar dat vergoelijkt niet wat er nu misgaat. De economie van deze deelstaat wordt vakkundig gesloopt en de “stille” meerderheid, die helemaal niet op deze heisa zat te wachten, ziet het met lede ogen aan. Denk dan ook eens aan deze arme donders die dadelijk creperen van de armoe, als die niet snel stopt.

    4. Wij zouden ons met dit hele gedoe en problemen beter niet moeien.het is nu al een doveman gesprek. als de buitenlanders nog hun zegje willen doen wordt het een toren van Babel

     1. Ik ben het er volledig mee eens dat de gevoerde taal gewoon Nederlands (Vlaams) moet blijven. Straks moeten we nog Catalaans gaan leren om ook hun input in deze te kunnen duiden…

  2. Hhmm volgens mij niet en heeft Catalonië iets meer dan Madrid en zeker meer dan Baskenland en Navarra. Zoniet, laat me even zien waar de info te vinden is ?

   1. Ik heb wat linkjes gepost, wacht op de moderator om het berichtje goed te keuren.

   2. 1. There are more people in Catalonia, who don’t want the independence.
    2. In the time, making the constitution, there were also Catalans.
    3. Catalonia have a lot of rights. (Schools in language catalan). Also there traditions.
    4. Without Europe it is not possible.
    5. The referendum was illegal.
    6. The Spanish government, want elections in Catalonia, but they refused.
    7. F.C.Barcelona can’t play futbal in Spain.
    8. The company’s go out of Catalonia.
    Do you agree after this independence of Catalonia? I’m not, living in Catalonia.

  3. De Catalanen roepen graag van alles en nog wat, en soms slipt een leugen wel door en wordt het algemeen aanvaardt, zoals over hun rijkdom. Maar wat je zegt is inderdaad juist.

  4. Het is maar net welke cijfers worden gebruikt en over welke periode er naar wordt gekeken. De Spaanse rekenkamer (jaja, de separatisten en hun medestanders zullen deze nu natuurlijk gelijk als partijdig aanwijzen) hebben al vele rekenmodellen laten zien waarruit blijkt dat de Catalanen in sommige tijden inderdaad misschien wat meer dan andere deelstaten betalen in de algemene Spaanse staatskas maar dat er ook perioden zijn aan te wijzen zijn waarin andere staten meer betalen. Daarnaast zijn de investeringen die vaak door de separatisten gemakshalve maar even achterwege worden gehouden, vanuit de Spaanse staat in dat zelfde Catalonië ook aan schommelingen onderhevig maar zijn er tijden dat zij meer krijgen dan andere staten. Het is net als bij ons thuis vroeger met 3 jongens. Er was altijd ruzie over wie er recht had op het meeste zakgeld of wie er nu weer verantwoordelijk was voor de noodzakelijk klusjes die natuurlijk wel weer recht gaven op beloning. Was het nu zo dat Catalonië een achtergebleven gebied was dan hadden ze moreel misschien nog een punt. Maar nu ze toch echt wel tot de betere (economisch) delen van Spanje behoren waar eigenlijk niemand te klagen heeft komt het nogal onbetamelijk over dat ze dat klagen tot één van de gereedschappen voor hun streven naar onafhankelijkheid hebben gemaakt.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken