skip to Main Content
Sagrada Familia in Barcelona heeft na 130 jaar eindelijk bouwvergunning
Pixabay

Sagrada Familia in Barcelona heeft na 130 jaar eindelijk bouwvergunning

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Sagrada Familia heeft na 130 jaar bouwvergunning

Pixabay

BARCELONA – Vreemd maar waar. Aan de wellicht beroemdste moderne kerk van Antonio Gaudí wordt al 130 jaar lang zonder een bouwvergunning gewerkt. De Sagrada Familia en de gemeente hebben nu eindelijk een overeenkomst kunnen sluiten om de “licencia de obras” officieel af te geven.

Elk jaar komen er 4,5 miljoen toeristen naar de Sagrada Familia die dat tot nu toe eigenlijk deden bij een illegaal gebouw. De kerk van Gaudí had namelijk geen bouwvergunning. Dankzij een administratief stilzwijgen kon men rustig gedurende al deze jaren doorgaan met de bouw van Barcelona’s beroemdste monument maar geheel legaal was de bouw nooit.

In het jaar 1882 werd de eerste steen gelegd voor het godshuis en sindsdien is men niet gestopt (behalve gedurende de Spaanse burgeroorlog) met de bouw van een van de meest opmerkelijke godshuizen van Europa en wellicht wel van de wereld.

In 1882 begon Francisco de Paula del Villar met de bouw van een kerk maar deze werkzaamheden werden in 1883 door de inmiddels beroemde Gaudí overgenomen. Gaudí dacht in eerste instantie dat hij in 10 jaar tijd wel klaar zou zijn met zijn gebedshuis maar na zijn dood in 1926 moest men verder bouwen aangezien de kerk nog lang niet klaar is. Men denkt dat de kerk pas in 2026, 100 jaar na het overlijden van Gaudí, af zal zijn.

In 1882 werd er begonnen met de bouw van de Sagrada Familia op een terrein in Barcelona waar op dat moment nog niet veel gebouwd werd. Schijnbaar heeft men echter toentertijd vergeten een bouwvergunning aan te vragen en heeft men dat al die jaren daarna nooit meer gedaan.

De plaats waar de Sagrada Familia staat is in het gemeenteregister ingeschreven als een 14.781 vierkante meter groot bouwterrein gelegen tussen de straten Provença, Mallorca, Marina en Sardenya. De eigenaren van dit terrein hebben in 1882 nooit de bouw van de kerk ingeschreven in het gemeenteregister waardoor de bouw eigenlijk illegaal zou zijn.

Daar is dus nu een einde aan gekomen na een overeenkomst tussen de gemeente Barcelona en de Sagrada Familia. Daarbij hebben de verantwoordelijken van de Sagrada Familia aangegeven dat ze de komende 10 jaar 36 miljoen euro zullen uitgeven om de omgeving van de Gaudí kerk te verbeteren en een deel van de kosten van het onderhoud van de omgeving van de Sagrada Familia te betalen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Ach ja, ze zijn in Barcelona niet zo vies van zaken die illegaal zijn, dat weten we nu allemaal wel heh….en voor sommige mensen, die is dus dit keer niet serieus bedoeld!

    Persoonlijk ben ik zeer blij dat dit prachtige gebouw zo kan blijven staan en kan blijven groeien….ondanks wat misschien mensen van me denken, vind ik de stad en de regio geweldig. De Sagrada is prachtig en ik kan niet wachten tot het helemaal af is.
    Ben er zeer vaak geweest en elke keer ben ik onder de indruk.
    Dat de stad er nu nog extra van gaat profiteren is een mooi gebaar en toont ook dat je met overleg zeer ver komt, mits je dat overleg maar in gaat zonder onmogelijke eisen vooraf!

    Laat dit een voorbeeld zijn, zet mensen om de tafel en zorg dat ieders belang gezien wordt.!!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken