menu: rubrieken, zoeken & meer

Krijgt Spanje een noodtoestand om de avondklok nationaal in te stellen?

Krijgt Spanje een noodtoestand om de avondklok nationaal in te stellen?
Beeld: Freepik

Krijgt Spanje een noodtoestand om de avondklok nationaal in te stellen?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is nog niet zo ver en het gaat voorlopig alleen nog om opmerkingen in de pers en veronderstellingen die overal te lezen zijn maar de Spaanse regering heeft bij het Ministerie van Volksgezond het plan op tafel liggen van een avondklok in het hele land. Maar om dat te kunnen verantwoorden moet er een nieuwe ‘estado de alarma’ of noodtoestand komen en daarvoor heeft de regering de goedkeuring van de regionale overheden en overige politieke partijen nodig.

We schreven op dinsdag al eerder over een mogelijke avondklok of ‘toque de queda’ in de autonome regio’s Catalonië en Madrid regio waar de regionale overheden die optie op tafel hebben liggen. Later die dag werd echter bekend dat ook het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid die optie open heeft staan voor het hele land of regio’s in Spanje.

Als er al een avondklok zal worden ingesteld voor heel Spanje dan zal dat tijdelijk zijn voor maximaal 15 dagen aldus de minister van Volksgezondheid Salvador Illa. Net zoals voorheen bij de noodtoestand die in maart werd afgekondigd geldt deze altijd voor 15 dagen met mogelijke verlenging door aanname in het parlement. Dezelfde minister kondigde aan dat de avondklok een thema van gesprek is tijdens de conferentie op donderdag die hij zal hebben met zijn collega’s van de autonome regio’s.

Een avondklok komt er alleen als er voldoende steun is vanuit de autonome regio’s, zo meldde de minister . Om een nationale avondklok of ‘toque de queda’ te kunnen afkondigen moet Spanje zich weer in een noodtoestand of ‘estado de alarma’ bevinden die dus eerst moet worden afgekondigd. Mocht het om regionale avondklokken gaan dan volstaan regionale noodtoestanden zoals de huidige in de Madrid regio ook.

Bij een avondklok gelden verboden om vanaf en tot bepaalde tijden niet meer de straat op te mogen gaan, zoals van 23 tot 5 uur of 24 tot 6 uur etc. In die uren mag niemand (op enkele uitzonderingen na) de straat op zoals nu geldt in België en delen van Frankrijk terwijl er ook in Nederland over gesproken wordt. Iedereen moet thuis zijn en ook thuis blijven.

Een van de redenen om een avondklok in te stellen is om samenscholing en het nuttigen van alcohol op straat te voorkomen. Met de sluiting van de horeca zoals in Nederland of in Catalonië en vanaf donderdag ook in de regio Navarra ontstaan er situaties dat met name veel jongeren op straat samenscholen en alcohol nuttigen. Daarom geldt in België een verbod op de verkoop van alcohol vanaf 20 uur.

Het is dus afwachten of Spanje een nieuwe noodtoestand met avondklok gaat krijgen of niet, een beslissing die niet alleen door de Spaanse regering wordt genomen maar in samenspraak met alle betrokken partijen,landelijk en regionaal.

Wat is een spertijd?

Spertijd is de tijd waarin bepaalde voorschriften van toepassing zijn. Doorgaans verwijst het naar de tijd waarin individuen in hun huizen moeten blijven. Deze beperkingen kunnen in uitzonderlijke gevallen door de overheid worden opgelegd ter controle of bescherming van de bevolking, bijvoorbeeld in geval van een ramp of in oorlogstijd.

Waarom avondklok

Vanaf de middeleeuwen werd de avondklok geluid om aan te geven dat de stadspoorten werden gesloten; tot de volgende morgen mocht niemand er meer in of uit. Het kon ook een signaal zijn voor andere zaken, bijvoorbeeld dat de taveernen geen alcoholische dranken meer mochten verkopen. Spertijd is een modern synoniem voor avondklok, de uren waarin de bevolking (’s nachts) niet op straat mag zijn.