skip to Main Content
Ouderenreizen Imserso naar Catalonië voor het eerst in 39 jaar gedaald met slechtste bezetting ooit

Ouderenreizen Imserso naar Catalonië voor het eerst in 39 jaar gedaald met slechtste bezetting ooit

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Er is al vaker geschreven over een crisis in het toerisme in Catalonië als gevolg van de aanhoudende problematiek en politieke situatie in Catalonië welke ontstaan is door de onafhankelijkheidscrisis. Deze autonome deelstaat is weliswaar nog steeds de Spaanse regio waar de meeste buitenlandse toeristen naar toe gaan voor een vakantie maar het aantal Spanjaarden die naar deze deelstaat reizen is enorm gedaald sinds begin oktober. In de wintermaanden is dat vooral te merken bij de zogenaamde Imserso reizen waarbij het voor het eerst voorkomt dat er slechts 20% van alle beschikbare bedden bezet zijn.

Het Imserso programma in Spanje is een door de overheid gecontroleerd en deels gesubsidieerd vakantiesysteem voor de Spaanse ouderen tussen de 55 en 65 jaar of ouder. Gedurende de herfst, winter en lentemaanden kunnen de Spaanse gepensioneerden extra goedkoop op vakantie naar bijvoorbeeld de Balearen, Canarische Eilanden, Costa del Sol, Costa Blanca of Catalonië waardoor de jubilados niet alleen iets van Spanje kunnen zien maar er ook banen in de toeristensector gecreëerd worden.

Het is met name de regio Catalonië waar nog veel vakantieplaatsen niet gevuld zijn, iets wat in de 39 jaar geschiedenis van het Imserso systeem nog nooit is voorgekomen, aldus La Federación de Agencias de Viajes (Fetave). Alle bestemmingen in Spanje zijn bezet behalve Catalonië, iets wat volgens de federatie van Spaanse reisbureaus te danken is aan het onafhankelijkheidsproces van de Catalaanse separatisten en de onzekerheid die daardoor is gecreëerd.

Het toerisme is erg gevoelig voor economische en politieke spanningen en vakantiegangers willen niet op reis gaan naar een gebied waar men zich niet veilig voelt, waar problemen kunnen ontstaan, waar men geconfronteerd kan worden met sociale problemen en in het geval van Catalonië, waar sommige Spanjaarden zich wellicht niet meer thuis en welkom voelen. Of dat beeld nu correct is of niet, het is van invloed op de reizigers, ook in het geval van de Spaanse pensionistas die op reis gaan met het Imserso programma.

De laatste weken hebben de reisorganisaties die de Imserso reizen aanbieden veel aanbiedingen gedaan en zijn de prijzen nog iets verder gedaald maar er is ook volgens de Asociación Catalana de Agencias de Viajes (Asacat) geen vraag naar reizen naar Catalonië waardoor veel hotels in de kustplaatsen die normaal gesproken open zouden blijven nu toch de deuren hebben gesloten deze wintermaanden. Dit deel van het land laten de Spaanse meeste pensionistas links liggen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Niet alleen de Spaanse pensionados laten Catalunya links liggen, de vliegtuigen richting Barcelona zitten lang zo vol niet meer als nog niet zolang terug.
  Jammer voor ondernemers daar die wel willen werken en vooruitkomen, de sepataristen zullen het wel prima vinden. Hebben ze Barcelona weer voor zichzelf…waar zou toch het geld voor die gasten vandaan komen?

 2. Verbazingwekkend dat dit systeem ook voor de Canarische Eilanden zou gelden, waar het winterseizoen hoogseizoen is. Alles is nu bomvol, geen kamer meer te krijgen tot na semana santa. Beter in de zomer, wanneer er geen toeristen zijn.
  Dat Catalonië nu handel verliest is niet vreemd maar wel sneu. Je zult daar maar welwillende ondernemer zijn…

 3. Het is dus duidelijk dat de Spanjaarden niets moeten weten van de Catalanen. Wel, dat ze ze uit Spanje uit sjotten.
  De EU kan dan de Catalanen ook buiten stampen. Dan kunnen ze in de EU wat meer aandacht besteden aan landen als Hongarije, Roemenië, Polen en last but not least Turkije.

  1. Beste Luc, de EG hoeft de Catalanen niet buiten te stampen want ze zijn sowieso geen EU lid. Waarom dan extra aandacht aan Oostbloklanden en Turkije ontgaat mij. Zeker ook Turkije kunnen ze beter links laten liggen want die hebben niks met West-Europa en kunnen het volgens eigen zeggen zelf toch beter en voldoen ook nu en nooit aan de voorwaarden tot toetreding.

 4. Eigenlijk geen nieuws, want deze ellende komt allemaal door die verschrikkelijke separatisten, die alles kapot maken.
  Ook door velen hier voorspeld. Ook ontkent door enkelen die ogen sluiten voor de waarheid.

  1. Ik liep laatst langs een winkel in Galicië waar liefst 80% korting werd gegeven op alle Barça-produkten maar niet op die van Real Madrid. Zegt ook veel.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken