skip to Main Content
Plannen voor Catalaanse separatisten manifestatie met meer dan 44.000 deelnemers in Brussel gaan door

Plannen voor Catalaanse separatisten manifestatie met meer dan 44.000 deelnemers in Brussel gaan door

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De twee separatisten organisaties ANC en Omnium Cultural zijn de grootste initiatiefnemers van de nieuwe pro-Catalonië manifestatie die ze aan het voorbereiden zijn en waarmee ze de straten van Brussel met meer dan 44.000 Catalanen willen vullen. Deze manifestatie onder de noemer “Omplim Brussel·les” moet plaatsvinden op donderdag 7 december, slechts 3 dagen nadat de naar Brussel gevluchte Puigdemont en vier ministers opnieuw in de raadkamer moeten verschijnen en 14 dagen voordat er autonome verkiezingen plaatsvinden in Catalonië.

Volgens de Catalaanse krant El Punt de Avui heeft een plan voor nieuwe manifestatie in Brussel bij het ANC en Omnium Cultural altijd op tafel gelegen maar was het tot aan het invoeren van artikel 155 en het gevangenzetten van de leiders van de afscheidingsbewegingen en afgezette ministers nog niet zo belangrijk. Na de laatste ontwikkelingen in Catalonië vroegen steeds meer Catalaanse separatisten op de sociale media en via de telefoon om een nieuwe manifestatie in de Europese hoofdstad en dus begonnen ook het ANC en Omnium Cultural hun plannen uit de kast te halen.

Het probleem is echter dat het van Barcelona naar Brussel 1.350 kilometer rijden is en de manifestatie op een donderdag gaat plaatsvinden omdat dit een vergaderdag is binnen de Europese Commissie. Het is echter ook voor de Catalanen een werkdag en dus zullen veel deelnemers twee of drie dagen vrij moeten nemen om naar Brussel te kunnen reizen, deel te nemen en weer terug reizen naar Catalonië. Wil jij ook meedoen met de manifestatie, dan kun je jezelf hier aanmelden.

De route zal om 11 uur beginnen in het Jubelpark waarna de stoet onder de Arc de Triomf richting het Schumanplein zal lopen waar een klein podium gebouwd wordt. Dat podium komt nabij het kantoor van de Catalaanse autoriteiten en de gebouwen van de Europese Commissie. Van de Belgische autoriteiten mag de hele manifestatie niet langer duren dan 60 minuten dus punctualiteit is gewenst aangezien de stoet zelf 40 minuten mag duren en de toespraken op het podium 20 minuten. Later die middag zal er nog in een paviljoen een politieke bijeenkomst zijn waarbij eventueel ook de afgezette Puigdemont en ministers aanwezig zijn, maar dat hangt af van wat de raadkamer op 4 december zal beslissen.

Naast de honderden bussen die ingezet zullen worden waarbij deze grotendeels door het ANC en Omnium Cultural maar ook door de deelnemers zelf betaald zullen worden, zijn er ook al meer dan 150 private voertuigen waarin zo’n 700 deelnemers kunnen zitten die aan hebben gegeven naar Brussel te rijden. Daarnaast zullen er mensen met het vliegtuig komen waarbij er ook bussen worden ingezet om deze duizenden deelnemers naar het centrum van Brussel te brengen.

Het is niet de eerste keer dat er Catalanen in een manifestatie over de Belgische straten van Brussel zullen lopen aangezien dat ook al gebeurde in maart 2009 toen er tussen de 3.000 en 10.000 Catalanen om onafhankelijkheid van Catalonië vroegen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Deze datum is geprikt omdat 6 en 8 december feestdagen zijn. Op 6 december is de viering van de grondwet (1978) en op 8 december La Inmaculada Concepción, dus velen maken gebruik van 1 verlofdag om 5 dagen vrij te hebben. Deze periode staat ook bekend als “El puente de diciembre”.

  Saludos

  http://www.tomlievens.be

 2. Denk dat het tijd is voor de Catalanen om aan het werk te gaan, heb je verkiezingen op 21 december en geef daarin duidelijk wat je wilt.
  Maar goed ieder is vrij om te doen en laten, veel plezier daar in Brussel.
  Goed voor de Belgische economie als ze ook nog wat chocola inslaan, de eigen economie is al een tijdje in het slop en gaat er niet op vooruit.

 3. Ik bedoel ‘echt wel’ Rob. De meest onzinnege onlogische en nutteloze dingen worden gedaan in Catalunya door de Catalanen. Ondoordacht en blind gaat men te werk. Om dat reisje naar Brussel te boycotten (mag natuurlijk niet) moeten we net doen als bij de anti-zwarte-Pieten demonstratie van de week. Gewoon de weg blokkeren met een vrachtwagentje of 6 en de hele boel in de soep laten lopen. Wat zullen ze weer janken. Geef Puig-enzovoort geen pódium en België moet zich niet laten ringeloren. Het is net als in Nederland tussen de Turken en de Koerden, die hun gevecht in een gastland voortgezetten. Daar zit niemand op te wachten. Stoppen die heissa.

  1. Ik vind jouw reactie eerlijk gezegd niet doordacht. België laat zich niet ringeloren.
   Wat ik eigenlijk wel erg waardeer is de manier waarop de Catalanen demonstreren. Volgens mij gaat dit nog steeds zonder geweld. Jij roept helaas op om de bussen op de snelweg tegen te houden. Ik kan mij dan zo voorstellen dat degenen die dit zouden doen, dit toch ietwat anders gaan aanpakken dan de spontane pietenaktie, die ik overigens erg ludiek vond, hoewel er helaas toch autoschade was.
   Deze aktie mag je echter niet vergelijken met de Catalanen. Ik vind dat je iedereen de kans moet geven om in Brussel te demonstreren. Dus draai het liever om en zeg dat de antipieten ook naar Brussel moeten gaan.
   Waar het om gaat is dat de Catalanen een vreedzame aktie willen voeren. En het is niet aan burgers om deze te verhinderen.

 4. Waarom 44.000 ? Ik zou zeggen dat 155.000 mee gaan doen, of beter meteen 1.550.000. Het is toch allemaal virtueel.

  Wordt trouwens echt de hoogste tijd dat de Guardia Civil de financiering van deze stinkend rijke zogenaamde Niet Governamentele Organisaties gaat bestuderen. Ongetwijfeld allemaal gestolen Spaans overheidsgeld.

  1. Wat het doel is, Juncker op andere gedachten brengen, door te demonstreren voor de eu instanties dat gebeurd constant in Brussel. Gestolen spaans belastinggeld wat een grap, Catalunya draagt meer af dan het terugkrijgt.

   1. Jazeker, gesloten overheidsgelden.
    In de afgelopen jaren zijn explosief de Catalaanse instituten opgericht, louter om overheidsgelden weg te sluizen voor het afscheidingsproces.
    Enkele voorbeelden zijn de AMI (Asociación de Municipios por la Independencia) opgericht door Òmnium Cultural en DIPLOCAT ( Diplomacia Pública de Cataluña) de overkoepelende orgaan voor alle separatistisch ingestelde bewegingen.

    Over het Catalaanse huishoudboekje is weinig transparantie vanuit de regionale bestuurders.

  2. EU is de levensader van een vrij Catalonie, zonder EU zie ik geen bestaansrecht. Zie maar hoe moeilijk de UK het al heeft, hoeven niet eens over te gaan naar een andere valuta. Denk aan invoerrechten, personenverkeer etc.
   (FCB zal na afscheiding de komende jaren als landskampioen wel verzekerd zijn van CL, maar dat terzijde)

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken