skip to Main Content
Zeventien politieke formaties voor de regionale Catalaanse verkiezingen op 21 december

Zeventien politieke formaties voor de regionale Catalaanse verkiezingen op 21 december

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – In totaal hebben zich 17 politieke formaties en partijen aangemeld om deel te nemen aan de vervroegde autonome verkiezingen op donderdag 21 december in Catalonië. Onder de kandidaten bevinden zich bijna alle leden van de afgezette regioregering waaronder ook enkele die op dit moment in voorlopige hechtenis zitten zoals Oriol Junqueras die de lijstaanvoerder van ERC is. Ook de naar Brussel gevluchte en afgezette regiopremier Carles Puigdemont heeft zich kandidaat gesteld met een nieuwe formatie genaamd Junts Per Catalunya, de nieuwe naam van zijn huidige PDeCAT partij.

Zoals inmiddels bekend heeft de centrale regering door middel van het invoeren van artikel 155 vervroegde autonome verkiezingen in Catalonië aangekondigd die moeten plaatsvinden op donderdag 21 december. Het merendeel van de politieke partijen zijn het niet eens met deze opgedrongen verkiezingen maar ze hebben toch besloten mee te doen. Een van die partijen die in eerste instantie niet mee wilde doen was de antikapitalistische CUP partij die zich uiteindelijk toch opnieuw aangemeld hebben.

In totaal zijn er 17 politieke formaties/partijen die staan ingeschreven in het Spaanse Staatsbolitin BOE en het Catalaanse DOGC, zes meer dan bij de vorige verkiezingen in 2015. Van die 17 partijen doen er 16 mee in Barcelona, te weten PSC, PP, Partit Animalista Contra el Maltractament Animal, C’s, ERC-CatSí, DIÀLEG, CUP, Per Un Món Més Just, Catalunya En Comú-Podem, Junts Per Catalunya, La Familia Paz y Libertad, Recortes Cero-Grupo Verde, Democracia Nacional, Partit Familia i Vida, Convergents y Unidos en Socialistas+por la Democracia.

Het merendeel van deze formaties hebben zich ook aangemeld in de andere provincies maar anderen weer niet waardoor er in de provincie Tarragona 12 formaties zijn, in de provincie Girona 11 en in de provincie Lleida tevens 11 politieke partijen. In totaal staan er voor heel Catalonië 1.891 kandidaten op de lijsten waarvan er in Barcelona 1.198, in Tarragona 256, in Girona 237 en in Lleida 200 namen op de kieslijsten staan.

Lijsttrekkers

Voor zijn eigen nieuwe formatie die deel uitmaakt van zijn oude politieke partij staat de afgezette en naar Brussel gevluchte Carles Puigdemont op de lijst als lijsttrekker voor Junts per Catalunya, het oude PDeCAT. Het is overigens de eerste keer dat Puigdemont zich kandidaat stelt voor deze verkiezingen omdat hij de vorige keer door Artur Mas, die volgens de wens van de CUP partij het veld moest ruimen, de premier van Catalonië werd. Puigdemont is dus eigenlijk nooit door de Catalanen gekozen voor deze functie. Daarnaast is het opvallend dat Puigdemont meedoet met deze verkiezingen omdat hij altijd gezegd heeft nooit mee te gaan doen met regionale verkiezingen.

Voor het ERC, de partij die in de peilingen de meeste stemmen gaat krijgen, staat de in voorlopige hechtenis verblijvende ex vicepremier Oriol Junqueras op de lijst als belangrijkste kandidaat maar wordt zijn nummer twee (of wellicht de nummer een) Marta Rovira ook als kanshebber gezien om veel stemmen binnen te halen. Rovira kwam dit weekend nog in opspraak omdat zij tijdens een radiointerview meldde dat de Spaanse staat van plan was met extreem geweld met mogelijk bloed en doden op straat, Catalonië te onderdrukken. Voor de CUP partij staat een nieuw gezicht als eerste op de lijst, te weten Carles Riera.

Ook de andere vastgezette ex regioministers hebben zich weer kandidaat gesteld voor de komende verkiezingen in Catalonië. Als nieuwigheid en als nummer twee op de lijst van Junts per Catalunya staat Jordi Sanchez, de huidige voorzitter van het ANC maar tevens iemand die in de gevangenis zit. De ex voorzitster van het Catalaanse Parlement Carme Forcadell doet ook mee als nummer vier op de ERC lijst.

In de gevangenis maar…

Overigens is het zo dat de afgezette ministers zich voor deze verkiezingen opnieuw kandidaat kunnen stellen, ook als ze in de gevangenis zitten of, zoals in het geval van Puigdemont en vier ex ministers, in het buitenland, in dit geval dus Brussel. Weliswaar worden zij verdacht van opruiing, rebellie en verduistering van overheidsgeld maar deze rechtszaken moeten nog beginnen. Zolang als de kandidaten niet schuldig zijn bevonden of officieel in staat van beschuldiging zijn gesteld, mogen zij zich aanmelden voor de autonome verkiezingen. Een vreemde maar legale situatie.

Andere partijen

Hierboven staan de separatistische partijen omschreven maar uiteraard zijn er nog meer partijen waaronder een van de grootste stijgers Ciudadanos en hun stemmentrekker Inés Arrimadas. Voor de socialisten in Catalonië staat opnieuw Miguel Iceta van het PSC op de lijst als lijsttrekker en voor de PP partij opnieuw Xavier García Albiol. De lijst van grote partijen wordt afgesloten met Xavier Domenech voor Comú-Podem.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Zoveel partijen en kandidaten? Mensen overweeg toch eens een serieuze kiesdrempel, zodat er ook duidelijke voorkeuren naar voren komen. Anders blijf je ook hier weer hangen in onmogelijke coalities met teveel verschillen van mening. Dit komt de stabiliteit nooit ten goede.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken