Search
menu
Search

Elektriciteitsmaatschappij Endesa wil 108.000 nieuwe oplaadpunten in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Elektriciteitsmaatschappij Endesa wil 108.000 nieuwe oplaadpunten in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na de aankondiging van de Spaanse regering dat in 2040 er geen benzine, diesel en hybride auto’s meer geproduceerd en verkocht mogen worden en dat er in 2050 geen enkele auto op fossiele brandstoffen meer mag rijden in Spanje, zijn ook de elektriciteitsmaatschappijen wakker geworden. Endesa wil de komende vijf jaar 108.500 nieuwe oplaadpalen gaan installeren in Spanje.

Dat lijkt een groot aantal laadpalen voor elektrische auto’s in vergelijking met wat er nu in heel de Europese Unie te vinden is, maar Endesa is vastberaden mee te doen met de elektrische auto revolutie. Van dit hoge aantal oplaadpalen zullen er echter slechts 8.500 op straat te zien zijn bij zogenaamde “electrolineras”, winkelcentra, parkeergarages en bij hotelketens terwijl de overige 100.000 oplaadpunten bij de elektrische autorijders thuis worden geïnstalleerd.

Endesa X

Speciaal voor dat doel heeft Spanje’s grootste elektriciteitsmaatschappij een nieuw merk gelanceerd: Endesa X. De installatie van de 8.500 openbare oplaadpunten zal volgens het bedrijf zo’n 65 miljoen euro gaan kosten. In 2019 en 2020 zullen er 2.000 oplaadpunten aangelegd gaan worden terwijl de overige 6.500 oplaadpunten in 2021 en 2022 aangelegd zullen worden.

Met de eerste 2.000 oplaadpunten wil men de grootste steden voorzien van een netwerk van oplaadpunten waardoor 75% van de Spaanse bevolking gebruik zou kunnen maken van de laadpalen en 15.000 km aan wegen bereikbaar is voor de elektrische auto’s.

Soorten

Volgens Endesa zullen alle laadpalen voorzien worden van groene stroom en komen er diverse types. Zo zullen er oplaadpunten komen met 3.7 kW voor thuisgebruik (thuisladers), laadpalen met 22 kW die bekend staan als semirápido, snellaadpalen van 50 kW en ultrasnelle laadpalen van 150 kW waarbij men in drie minuten opladen genoeg elektriciteit heeft voor 100 km.

kosten

De kosten voor het opladen via de laadstations thuis is één euro per MWh terwijl er op dit moment ook mogelijkheden zijn om thuis auto’s gratis op te laden mits dat uitsluitend ‘s-nachts gebeurd. De prijs voor het opladen op straat is nu nog niet bekend maar zal hoger zijn dan thuisladen, ook omdat de aanleg van de infrastructuur en het onderhoud daarvan duurder is.

Huidige situatie

De huidige situatie wat betreft laadpalen is diep triest in Spanje aangezien er minder dan 5.000 laadpalen te vinden zijn in het hele land. Daarvan zijn er slechts 200 die gezien worden als snellaadpalen waarvan het merendeel ook nog eens in gebruik is door particulieren.

De situatie in andere EU-landen is heel anders zoals in Nederland waar de meeste laadpalen te vinden zijn met 35.875 (en meer dan 75.000 private laadpunten) gevolgd door Duitsland met 25.241, Frankrijk met 16.311 en Groot Brittannië met 14.256 laadpalen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?