Elektriciteitsmaatschappij Endesa wil 108.000 nieuwe oplaadpunten in Spanje

Endesa wil 108.000 nieuwe oplaadpunten in Spanje
Beeld: EndesaX

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Na de aankondiging van de Spaanse regering dat in 2040 er geen benzine, diesel en hybride auto’s meer geproduceerd en verkocht mogen worden en dat er in 2050 geen enkele auto op fossiele brandstoffen meer mag rijden in Spanje, zijn ook de elektriciteitsmaatschappijen wakker geworden. Endesa wil de komende vijf jaar 108.500 nieuwe oplaadpalen gaan installeren in Spanje.

Dat lijkt een groot aantal laadpalen voor elektrische auto’s in vergelijking met wat er nu in heel de Europese Unie te vinden is, maar Endesa is vastberaden mee te doen met de elektrische auto revolutie. Van dit hoge aantal oplaadpalen zullen er echter slechts 8.500 op straat te zien zijn bij zogenaamde “electrolineras”, winkelcentra, parkeergarages en bij hotelketens terwijl de overige 100.000 oplaadpunten bij de elektrische autorijders thuis worden geïnstalleerd.

Endesa X

Speciaal voor dat doel heeft Spanje’s grootste elektriciteitsmaatschappij een nieuw merk gelanceerd: Endesa X. De installatie van de 8.500 openbare oplaadpunten zal volgens het bedrijf zo’n 65 miljoen euro gaan kosten. In 2019 en 2020 zullen er 2.000 oplaadpunten aangelegd gaan worden terwijl de overige 6.500 oplaadpunten in 2021 en 2022 aangelegd zullen worden.

Met de eerste 2.000 oplaadpunten wil men de grootste steden voorzien van een netwerk van oplaadpunten waardoor 75% van de Spaanse bevolking gebruik zou kunnen maken van de laadpalen en 15.000 km aan wegen bereikbaar is voor de elektrische auto’s.

Soorten

Volgens Endesa zullen alle laadpalen voorzien worden van groene stroom en komen er diverse types. Zo zullen er oplaadpunten komen met 3.7 kW voor thuisgebruik (thuisladers), laadpalen met 22 kW die bekend staan als semirápido, snellaadpalen van 50 kW en ultrasnelle laadpalen van 150 kW waarbij men in drie minuten opladen genoeg elektriciteit heeft voor 100 km.

kosten

De kosten voor het opladen via de laadstations thuis is één euro per MWh terwijl er op dit moment ook mogelijkheden zijn om thuis auto’s gratis op te laden mits dat uitsluitend ‘s-nachts gebeurd. De prijs voor het opladen op straat is nu nog niet bekend maar zal hoger zijn dan thuisladen, ook omdat de aanleg van de infrastructuur en het onderhoud daarvan duurder is.

Huidige situatie

De huidige situatie wat betreft laadpalen is diep triest in Spanje aangezien er minder dan 5.000 laadpalen te vinden zijn in het hele land. Daarvan zijn er slechts 200 die gezien worden als snellaadpalen waarvan het merendeel ook nog eens in gebruik is door particulieren.

De situatie in andere EU-landen is heel anders zoals in Nederland waar de meeste laadpalen te vinden zijn met 35.875 (en meer dan 75.000 private laadpunten) gevolgd door Duitsland met 25.241, Frankrijk met 16.311 en Groot Brittannië met 14.256 laadpalen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

9
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Van Miegroet Marc

marc De oplossing voor alle problemen koop een electrische wagen.Is men zich wel bewust van de problemen deze wagens gaan te weeg brengen.Nu rij ik van Belgie naar het zuiden van Spanje met twee tank beurten in de toekomst zal ik er zeker een week over doen en van oplaadpunt naar oplaadpunt moeten rijden.Zou het niet beter zijn dat ze eerst alles op punt zetten alvorens de mensen te verplichten electrisch te doen rijden.Van de vervuiling van de batterijen wordt niks gezegd ,hoe lang zullen ze meegaan enz; enz. Hopelijk gaan de ogen van de beleidsmensen open en maken ze… Lees verder »

Rob

U leest goed zeg. Heb net al uw punten hieronder uitgelegd.

maclaren0@gmail.com

ik zal het toch zolang mogelijk uitstellen om een electr auto te kopen tegen 2050 ben ik toch ook 90 jaar als ik dat mag mee maken en dan nog er wordt nergens over gesproken iedere electr auto met batterijen mijn buurman heeft er ééntje al veel spijt van deze moet 90 euro per maand betalen voor de huur van zijn batterijen dat hadden ze hem nooit verteld bij aankoop want de batterijen zijn nooit van uzelf betreft de tesla ; type kan ik niet direct opkomen maar bar lelijke auto wil hem zelf niet gratis electr auto’s zal nooit… Lees verder »

D

Ben benieuwd welke optie ze gaan bedenken voor de woningen die volledig op zonnepanelen werken. Hoe ze daar een mogelijk laadpunt voor gaan bedenken????? dus zonder die electra reuzen

Wave
Walter

Nederlandse personenauto’s reden 118,5 miljard kilometer in 2016. Dat is 2,2 procent meer dan in 2015. Het is de grootste groei in deze eeuw. Vooral auto’s van bedrijven legden meer kilometers af, maar ook particulieren reden meer dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de verkeersprestaties.
De heer Kroes heeft zijn huiswerk niet goed gemaakt. 118,5 miljard km aan een gemiddeld verbruik van 15kwh per honderd km is 17,75 miljard kwh en geen 90 miljard kwh zoals de heer Kroes beweert.

Rob

Weer de bekende lobby vanuit de fossiele autohoek. Leugen 1) Heb ik hier al eerder gepubliceerd : over de hele levenscyclus heen is de elektrische auto 35-55% milieuvriendelijker dan de fossiele auto . Het gerenommeerde TNO heeft dit berekend. Leugen 2) Het net kan het niet aan: wellicht in Nigeria of Kameroen, maar het Nederlandse en Belgische net kunnen het prima aan. En als er al een tekort gaat komen, wordt het net gewoon bijgebouwd naar behoefte. Leugen 3). De hoeveelheid grijze stroom is nog zeer hoog: ja, en? Deze wordt met de tijd alleen maar groener en heus niet… Lees verder »

Walter

Laden met een vermogen van 150 kw gedurende 3 minuten resulteert in een energieopslag van 7,5 kwh. Daarmee rijd je met Tesla model x of s ongeveer 40 km ver en met een Jaguar i-pace geraak je er iets meer of 30 km ver

Rob

Benieuwd of Iberdrola, die andere gigant, zich de kaas van het brood laat eten of er ook vol ingaat. Goede ontwikkeling dit.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.