Spanje wil samen met Portugal en Marokko het WK 2030 organiseren

Spanje wil samen met Portugal en Marokko het WK 2030 organiseren
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

VOETBAL – Als het aan de huidige premier van Spanje Pedro Sánchez ligt dan moet Spanje samen met buurland Portugal en het in Afrika gelegen Marokko het Wereldkampioenschap voetballen in 2030 organiseren. Dat maakte de Spaanse premier maandag bekend tijdens een bijeenkomst met de Marokkaanse eerste minister Saadedín Al Othmani en de Marokkaanse koning Mohamed VI.

Het Wereldkampioenschap (WK) is een van de grootste sportevenementen ter wereld en landen willen graag dit evenement organiseren. Het WK vindt elke vier jaar plaats waarbij de volgende in 2022 in Qatar gespeeld wordt en in 2026 in de Verenigde Staten, Mexico en Canada.

FIFA-baas

In september had premier Sánchez nog een bijeenkomst met de FIFA-baas Gianni Infantino die de Spaanse premier aanmoedigde om zich als land kandidaat te stellen, niet alleen voor het WK in 2030 maar ook eventueel voor het EK in 2028.

Volgens FIFA-baas Infantino is Europa weer aan de beurt rond deze jaren als het gaat om het organiseren van een groot voetbalevenement. De laatste keer dat Spanje zich kandidaat stelde was samen met Portugal voor het WK 2018 welke uiteindelijk in Rusland werd gespeeld.

Continenten

Volgens de FIFA-baas zou het in de traditie passen van de continenten wissel als Spanje het WK 2030 zou organiseren. Want in 2018 was Rusland het gastland, in 2022 wordt dat Qatar en in 2026 is dat de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Men zou dus van Europa naar Azië en Amerika weer terug zijn bij Europa mocht het WK 2030 in Spanje plaatsvinden.

1982

De laatste keer dat Spanje het gastland was van een Wereldkampioenschap voetbal was in 1982 terwijl Spanje in 1964 het gastland was voor het Europees Kampioenschap. Portugal is nog nooit een gastland geweest voor een WK maar wel voor een Ek in 2004. Marokko was in 1988 het gastland van het Afrikaans kampioenschap voetbal.

Mocht het plan slagen dan zal het de eerste keer zijn dat er een WK plaats zal vinden op twee continenten, te weten Europa en Afrika. Slechts eenmaal sinds het begin van de WK toernooien in 1930 werd er een WK gespeeld in twee landen, te weten in 2002 in Japan en Zuid Korea. In 2026 zal dit voor de tweede keer gebeuren tijdens het WK in de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

Pan-Europees EK

Spanje zal in ieder geval bij het EK 2020 een rol spelen aangezien dat jaar er een pan-Europees toernooi zal plaatsvinden met wedstrijden in meerdere Europese landen waaronder Spanje, met groepsfase en kwartfinale wedstrijden in Bilbao, Amsterdam, Rome, Londen, München, Sint Petersburg en Dublin.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.