Dorp in Cádiz vraagt gesprekjes op straat aan als UNESCO werelderfgoed

Dorp in Cádiz vraagt gesprekjes op straat aan als UNESCO werelderfgoed
Beeld: Ayuntamiento Algar / Facebook

Dorp in Cádiz vraagt gesprekjes op straat aan als UNESCO werelderfgoed

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

CÁDIZ – Algar, een dorp van 1.400 inwoners in de provincie Cádiz, diende deze zomer een bijzonder voorstel in bij UNESCO, de internationale organisatie voor de bescherming van materieel en immaterieel erfgoed. De inwoners van het dorp willen dat hun traditie om ‘s avonds op een stoel op straat te zitten en met de buren te kletsen tot immaterieel erfgoed wordt uitgeroepen.

In het pittoreske Algar is de traditie nog springlevend. Wanneer in de zomer de temperatuur er voldoende daalt, zoeken de buurtbewoners de koelte van de straat op. Tijdens die ‘charlas al fresco’, conversaties in de koelte, overlopen ze de dag en praten ze wat bij.

Om de erkenning en de bescherming van UNESCO te bekomen, riep het gemeentebestuur haar inwoners op de straat op te gaan en zoals steeds in de koelte te gaan zitten. “Onze bedoeling is dat de sociale netwerken geen komaf maken met de volkse traditie van de gesprekjes in de koelte. Dat is wat we proberen, dat de families terug op straat komen en volwassenen, kinderen en ouderen bijeen zijn”, vertelt de burgemeester van Algar, José Carlos Sánchez Barea.

Het initiatief kan op grote bijval rekenen. Sinds de aankondiging deze zomer, ontbrak geen enkele buurtbewoner op straat. Het straatleven typeert Spanje in de zomer, vooral wanneer de zon onder is en het er aangenaam vertoeven is. Toch is Algar de eerste gemeente die er voor strijdt dat die traditie niet verloren gaat. 

De burgemeester moedigt ook andere Spaanse dorpen aan om daaraan mee te werken. Het initiatief werd zelfs opgepikt in de internationale media. Voorlopig kwam er vanuit UNESCO nog geen respons, de inwoners van Algar hebben alvast iets om over te praten wanneer het er in de lente terug warm genoeg wordt om op straat te komen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.