Welke steden zijn de afgelopen eeuwen de hoofdstad van Spanje geweest?

Welke steden zijn de afgelopen eeuwen de hoofdstad van Spanje geweest?
Beeld: Parlementsgebouw in Madrid / Freepik

Welke steden zijn de afgelopen eeuwen de hoofdstad van Spanje geweest?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Zoals waarschijnlijk iedereen wel weet is Madrid de huidige hoofdstad van heel Spanje. Het is tevens de grootste stad van het land met de meeste inwoners waar ook de regering en het koningshuis gevestigd zijn. Maar de gedurende honderden jaren was dat niet altijd zo en Spanje heeft verschillende hoofdsteden gehad.

De afgelopen 500 jaar, na de vereniging van het koninkrijk Castilië en Aragón en de annexatie van Navarra in 1512, heeft Spanje verschillende hoofdsteden gehad in plaats van Madrid dat pas in 1561 de hoofdstad van het land is geworden toen het Spaanse Gerechtshof naar Madrid werd verplaatst door de zoon van koning Filips II, al werd dat nooit officieel verklaard.

Maar als we teruggaan in de tijd kunnen we de volgende tien hoofdsteden van Spanje zien. Toledo (Castilla-La Mancha) was tussen 1519 en 1561 de hoofdstad van Spanje waarna Madrid tussen 1561 en 1601 de hoofdstad werd. In 1601 en tot 1606 verhuisde de hoofdstad naar Valladolid (Castilië en León) waarna Madrid tussen 1606 en 1729 opnieuw de hoofdstad werd van Spanje.

In 1729 werd besloten het zuid Spaanse Sevilla (Andalusië) de hoofdstad te maken maar in 1733 ging de titel van hoofdstad van Spanje opnieuw naar Madrid. En dat duurde tot 1808 waarna de hoofdstad opnieuw Sevilla (Andalusië) werd tot 1810. Tussen 1810 en 1813 was Cádiz (Andalusië) ook de hoofdstad van Spanje maar in 1813 verhuisde de hoofdstad opnieuw naar Madrid. En dat bleef zo tot 1936.

Maar daarna werd het continue verhuizen geblazen voor de regering want vanwege de burgeroorlog verhuisde de hoofdstad tussen november 1936 en oktober 1937 naar Valencia, tussen oktober 1937 en januari 1939 was de hoofdstad van Spanje Barcelona (Catalonië) en in januari en februari was de hoofdstad Girona (Catalonië).

Tussen februari 1939 en april 1939 was Figueres (Catalonië) de hoofdstad van Spanje waarna daarna Burgos (Castilië en León) tussen april en oktober 1939 de hoofdstad van Spanje werd. Maar in oktober 1939 verhuisde de hoofdstad opnieuw naar Madrid en dat is tot nu toe in 2021 zo gebleven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.