Search
menu
Search

De Spaanse provincies die de meeste inwoners hebben verloren en gewonnen

De Spaanse provincies die de meeste inwoners hebben verloren en gewonnen
Beeld: AI-beeld / redactie

De Spaanse provincies die de meeste inwoners hebben verloren en gewonnen

De afgelopen jaren heeft Spanje een grote verandering doorgemaakt. Dit is te zien op politiek, economisch en sociaal gebied. Op demografisch vlak is er een duidelijke trend te zien: de bevolking in meer dan de helft van de provincies van het ‘lege Spanje’ is toegenomen. Dit is onder andere te danken aan de komst van immigranten, die de afname van de lokale bevolking compenseren.

De afgelopen jaren zijn er grote veranderingen te zien in de bevolkingssamenstelling van Spanje. Veel provincies, vooral in het binnenland, hebben te maken met een afname van het aantal inwoners. Het Spaanse Statistiekbureau INE heeft onlangs de gegevens van het bevolkingsregister gepubliceerd, die deze trend bevestigen. 

De provincies met de grootste bevolkingsafname zijn: Teruel (Aragón); Soria (Castilië en León); Cuenca (Castilla-La Mancha); Palencia (Castilië en León); Zamora (Castilië en León); Ávila (Castilië en León); Jaén (Andalusië). 

Deze provincies hebben te maken met een aantal factoren die de bevolkingsafname veroorzaken, waaronder de vergrijzing van de bevolking, de lage geboortecijfers en de leegloop van het platteland. De bevolkingsafname heeft een aantal gevolgen voor deze provincies, waaronder een afname van de economische activiteit, een verzwakking van de voorzieningen en een grotere afhankelijkheid van de overheid.

De bevolking van Spanje is de afgelopen jaren toegenomen naar een historisch aantal van 48,4 miljoen mensen, mede dankzij de voortdurende komst van immigranten. Dit is duidelijk te zien in de provincies die onder de noemer ‘lege Spanje’ (Spaans: España vacía) vallen. In deze provincies is het aantal inwoners de afgelopen twee jaar met bijna 40.000 toegenomen.

Deze toename van de bevolking is te danken aan een aantal factoren, waaronder de economische crisis van 2008, die veel Spanjaarden ertoe bracht om te emigreren, de verbetering van de economische situatie in Spanje, die ervoor heeft gezorgd dat immigranten meer mogelijkheden hebben om zich in het land te vestigen en de komst van mensen uit Europese landen, die zich in Spanje vestigen om te profiteren van de gunstige levensomstandigheden.

De toename van de bevolking in het ‘lege Spanje’ is een positieve ontwikkeling. Het kan helpen om de vergrijzing van de bevolking tegen te gaan en de economische activiteit in deze regio’s te stimuleren. Het is echter belangrijk om op te merken dat de toename van de bevolking voornamelijk is te danken aan de komst van immigranten. Het is dus belangrijk om maatregelen te nemen om de geboortecijfers te verhogen en de vergrijzing van de bevolking tegen te gaan.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?