skip to Main Content

Schulden autonome deelstaten gestegen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) De totale publieke schuld in Spanje is in het derde trimester van 2010 gestegen tot een totaalbedrag van 611,2 miljard euro. Eind 2009 stond dit totaal nog op 560,6 miljard euro en afgelopen juni op 599,8 miljard euro. De schuld van autonome deelstaten steeg tussen juni en september met 2,8 miljard euro naar 107,6 miljard euro. De schulden bij afzonderlijke gemeenten gingen omlaag van in totaal 36,5 miljard euro tot 36,2 miljard euro.

De toename van schulden bij de autonome deelstaten was de oorzaak voor het feit dat kredietbeoordelaar Moody’s vorige week Spanje’s rating omlaag bijstelde. Het bureau had kritiek op de afspraak tussen de centrale regering en de deelstaten dat de laatsten meer inzicht moesten bieden in hun financiën.

Volgens Moody’s moet er veel meer gebeuren om een einde te maken aan de problemen. Het financiële model van de regio’s is ‘niet duurzaam’ en er is ‘geen enkel initiatief genomen om uitgaven te verminderen op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs’, aldus het bureau.

Desondanks gaf Zapatero, tijdens de vergadering van de 27 EU-leiders vorige week in Brussel, te kennen de schulden van de autonome deelstaten in zijn land onder controle te hebben. De premier beloofde zijn Europese collega’s dat zijn regering er alles aan doet om de deelstaten te laten voldoen aan de hun gestelde eisen ter vermindering van de regionale schulden.

Autorisatie

Hij wees op het feit dat het de autonome regio’s is toegestaan zelf schuldbewijzen uit te geven, maar nóóit zonder autorisatie van het ministerie van Economische en Financële zaken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend