skip to Main Content
Hoeveel neemt de Spaanse belastingdienst in beslag op je gewonnen kerstloterij premie?

Hoeveel neemt de Spaanse belastingdienst in beslag op je gewonnen kerstloterij premie?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Sinds 2013 is het in Spanje verplicht om belasting te betalen over je gewonnen geld met de Lotería de Navidad ofwel de Kerstloterij die ook wel El Gordo wordt genoemd. Dit is de grootste loterij van Spanje die traditioneel op 22 december gehouden wordt waarbij er vele miljoenen aan prijzen te verdienen is. De Spaanse belastingdienst doet echter ook mee aangezien men verplicht is 20% belasting te betalen, iets waar veel winnaars geen rekening mee houden.

Op 22 december zit heel Spanje en ook steeds meer mensen in het buitenland aan de televisie gekluisterd omdat dan de trekking plaatsvindt van de El Gordo kerstloterij, een moment waar veel Spanjaarden het hele jaar op gewacht hebben. De meeste loterij spelers verdienen niets en zullen het op 6 januari met de Driekoningen loterij nog eens proberen maar er zijn ook honderden mensen die wel wat verdienen waarbij die bedragen flink kunnen oplopen.

Sinds 2013 moet elke loterijwinnaar die meer dan 2.500 euro verdient 20% belasting betalen. Dat wil dus zeggen, als jouw premie minder is dan 2,500 euro betaal je geen belasting maar als jouw premie 2.501 euro of meer is dan zal de belastingdienst 20% in beslag nemen.

Stel dus dat je de El Gordo hoofdprijs wint wat 400.000 euro per een tiende (el décimo) lot is dan ontvang je dus 320.500 euro na aftrek van 20% of 79.500 euro belasting. Mocht je een tweede prijs winnen van 125.000 euro dan krijg je uiteindelijk maar 100.500 euro op je bankrekening bijgeschreven. In het geval van de premie van 50.000 euro gaat er 9.500 euro naar de Spaanse belastingdienst en in het geval van de 20.000 euro ontvangen de winnaars 16.000 euro en die van 6.000 euro krijgen uiteindelijk na aftrek van de belasting 4.800 euro.

De Spaanse belastingdienst haalt meer dan 200 miljoen euro binnen dankzij de El Gordo kerstloterij. Er zijn immers 26.016.800 premies te vergeven waarbij maar liefst 2,38 miljard euro wordt weggegeven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Het mes snijdt zelfs aan twee kanten…
  De opbrengst van de kerstloterij gaat naar de Spaanse staat én deze ontvangt tevens de belasting op het prijzengeld.

  Slim bekeken…!
  (overigens valt er met El Niño per lot meer te winnen dan met El Gordo)

 2. Zou iemand mij kunnen vertellen waar ik loten voor de Kerstloterij online kan kopen?

 3. Als jouw premie 2.501 euro of meer is dan zal de belastingdienst 20% in beslag nemen. … echter alleen over die ene euro in geval van 2501Euro. Dus dan ontvang je dus 2500,80.
  Het verhaal is veel gemakkelijker te vertellen.
  Trek van elke prijs die je wint 2500 euros af… hou je nog wat over .. over dat bedrag moet je 20% kansspelbelasting betalen.

 4. Zal toch echt een gat in de lucht springen als ik een paar ton belasting moet betalen

 5. Misschien een idee om alle prijzen maximaal 2.450,- Euros te laten zijn, door meer loten in de prijzen te laten vallen. Geeft bij het publiek een veel lekkerder gevoel om meer kans op een prijs te hebben en………een nog lekkerder gevoel om de belastingdienst een hak te zetten.

 6. In Nederland betaal je al vanaf 1000 euro en geen 20 maar 29% en dat willen ze al weer verhogen naar 31% dus goed bezig.

 7. Ik betaal graag 20% belasting als ik € 100.000,- wint.
  bovendien moet je in Nederland ook belasting betalen als je een prijs wint.

  Dus nu nog maar eerst winnen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken