Search
menu
Search

PSOE meest gekozen en Yolanda Díaz meest gewaarde politicus in Spanje volgens december-barometer

PSOE meest gekozen en Yolanda Díaz meest gewaarde politicus in Spanje volgens december-barometer
Beeld: 123rf & CIS

PSOE meest gekozen en Yolanda Díaz meest gewaarde politicus in Spanje volgens december-barometer

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de december-barometer van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) zou de socialistische en huidige regeringspartij PSOE de verkiezingen winnen als die nu gehouden worden. De PSOE zou 28% van de stemmen krijgen wat 7,2% meer is dan de 20,8% van de grootste rivaal, de conservatieve PP-partij. De eerstvolgende verkiezingen in Spanje staan echter pas gepland na 10 december 2023. 

Elke maand publiceert het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) de resultaten van de barometer en dit keer is ook weer gevraagd naar de politieke situatie. Als gekeken wordt naar de resultaten over waarop de deelnemers zouden stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn in Spanje zeggen de inwoners van Spanje het volgende.

28% van de inwoners van Spanje zou (volgens de CIS-resultaten) stemmen op de socialistische Partido Socialista Obrero Español (PSOE) die op dit moment een coalitieregering vormt met Unidas-Podemos die volgens deze CIS-barometer 13,7% van de stemmen zou krijgen. Het resultaat van de PSOE is nagenoeg hetzelfde als bij de verkiezingen in november 2019 terwijl Unidas-Podemos (UP) er iets op vooruit is gegaan.

De grootste oppositiepartij, de conservatieve Partido Popular (PP) zou 20,8% van de stemmen krijgen wat hetzelfde percentage is als bij de verkiezingen in 2019. De derde grote partij zal de extreemrechtse VOX-partij zijn met 14,6% van de stemmen wat iets minder is dan bij de verkiezingen in 2019. Met Ciudadanos (C’s) gaat het nog steeds bergafwaarts en de partij zou nu 5,9% van de stemmen krijgen, minder dan bij de verkiezingen in 2019. 

Als er een ‘links’ blok gevormd zou moeten worden om een coalitieregering zoals de huidige regering te vormen, dan zouden de PSOE en UP samen 41,7% van de stemmen hebben terwijl een ‘rechts’ blok met de partijen PP, VOX en C’s samen 41,3% van de stemmen zouden hebben, een minimaal verschil van 0,4%. De kans dat de ‘rechtse’ partijen PP, VOX en C’s samen een regering zouden kunnen vormen is echter niet groot.

Er werd ook gevraagd naar de meest gewaardeerde politicus waarbij de meeste deelnemers aan de CIS-enquête een 4,84 gaven aan Yolanda Díaz (UP), de actuele tweede vice-premier van Spanje en Minister van van Werkgelegenheid en Sociale Economie. De huidige premier van Spanje Pedro Sánchez (PSOE) kreeg een 4,55 gevolgd door Iñigo Errejón (Más País)met een 4,15 als rapportcijfer.

Inés Arrimadas (C’s) krijgt een 3,65 gevolgd door Pablo Casado (PP) met een 3,40. De slechtst gewaardeerde politicus is Santiago Abascal van de extreemrechtse VOX-partij met een 2,77.

Als gevraagd wordt wie de nieuwe premier van Spanje zou moeten worden zegt 21,9% Pedro Sánchez, kiest 17,1% voor Yolanda Díaz (dat zou dan de eerste vrouwelijke premier zijn), zegt 11,1% dat dit Pablo Casado moet zijn en kiest 7,3% voor Santiago Abascal terwijl 19,9% aangeeft dat geen van de genoemde kandidaten een geschikte premier is.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?