Grondwettelijk Hof blokkeert stemming in Spaanse Senaat: aanval op democratie of niet?

Grondwettelijk Hof blokkeert stemming in Spaanse Senaat: aanval op democratie of niet?
Beeld: Congreso de los Diputados / La Moncloa

Grondwettelijk Hof blokkeert stemming in Spaanse Senaat: aanval op democratie of niet?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het hangt ervan af aan wie je het vraagt en wie zijn mening geeft of het blokkeren van een stemming van een wet in de Spaanse Senaat een aanval is op de democratie of niet. Het is de grootste oppositiepartij Partido Popular (PP) gelukt om via het Grondwettelijk Hof een stemming in de Senaat over het vernieuwen van de rechters van dit Hof makkelijk te maken te blokkeren. Er waren zes stemmen voor blokkering en vijf tegen. De zes stemmen zijn van conservatieve rechters die gelinkt worden aan conservatieve partijen zoals de PP.

Met een democratische meerderheid van stemmen werden onlangs in het Spaanse Parlement diverse nieuwe wetten aangenomen die deze donderdag in de Senaat een tweede stemmingsronde zouden moeten krijgen. Maar de oppositiepartij PP samen met VOX en C’s hadden geklaagd bij het Grondwettelijk Hof dat na een spoed sessie maandagavond besloot om de stemming op donderdag in de Senaat te blokkeren. Deze blokkering werd met zes stemmen aangenomen terwijl vijf rechters tegen stemden.

Het probleem is dat de zes rechters die voor de blokkering stemden een conservatieve achtergrond hebben en het mandaat van twee van de rechters al is afgelopen en eigenlijk niet hadden mogen stemmen, nota bene over een wet die over hun mandaat gaat. De vijf rechters die regen blokkering stemden hebben een progressieve achtergrond.  

Het is een beslissing zonder precedent in een democratie waarbij de PP spreekt over een democratische beslissing terwijl de PSOE en Unidas-Podemos spreken over een directe aanval op de democratie. Feit is dat elf rechters van het Grondwettelijk Hof de mond gesnoerd hebben van de volksvertegenwoordigers in het Parlement waar een legale meerderheid instemde met de nieuwe wetgeving.

Nooit eerder in 40 jaar democratie is dit gebeurd, nooit eerder heeft het Grondwettelijk Hof een wet opgeschort voordat deze zelfs maar was goedgekeurd door de Senaat. De politiek genomen beslissing van het Grondwettelijk Hof heeft geleid tot een ongekende institutionele botsing en een ware politieke orkaan in Spanje met onvoorspelbare gevolgen.

Ga naar de inhoud