Search
menu
Search

Twaalf kandidaten voor het woord van het jaar 2022 in Spanje

Twaalf kandidaten voor het woord van het jaar 2022 in Spanje
Beeld: Canva

Twaalf kandidaten voor het woord van het jaar 2022 in Spanje

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar wordt ook in Spanje het woord van het jaar gekozen door de Agencia Efe en de Fundéu BBVA. Wat dit woord voor Spanje gaat worden is nu nog niet bekend, maar op 16 december werden de 12 kanshebbers bekend gemaakt. In Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk heeft men wel al de woorden van het jaar 2022 bekend gemaakt.

Op 29 december wordt door het Fundéu BBVA en Agencia Efe elk jaar het woord van het jaar bekend gemaakt en kandidaten zijn er in 2022 genoeg. Dit jaar zal het voor het eerst in twee jaar zijn dat het woord van het jaar niets met de pandemie te maken zal hebben. Uiteindelijk hebben de experts uit de ongeveer 250 woorden 12 kandidaten geselecteerd waarvan de winnaar binnenkort wordt bekend gemaakt.

‘La palabra del año’ wordt alweer voor de negende keer in Spanje gekozen. Het eerste woord van het jaar was in 2013 ‘escrache’ gevolgd door ‘selfi’ in 2014, ‘refugiado’ in 2015, ‘populismo’ in 2016, ‘aporofobia’ in 2017, ‘microplástico’ in 2018, ‘emojis’ in 2019, ‘confinamiento’ in 2020 en ‘vacuna’ in 2022. 

In Nederland werd dit jaar door Van Dale het woord ‘klimaatklever’ gekozen tot woord van het jaar en in België koos men ook voor ‘klimaatklever’ terwijl dat woord van het jaar in het Verenigd Koninkrijk ’goblin mode’ is geworden. 

Dit jaar zijn dit de 12 kandidaten voor het Spaanse woord van het jaar 2022: ‘apocalipsis’, ‘criptomoneda’, ‘diversidad’, ‘ecocidio’, ‘gasoducto’, ‘gigafactoría’, ‘gripalizar’, ‘inflación’, ‘inteligencia artificial’, ‘sexdopaje’, ‘topar’ en ‘ucraniano’.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?