Search
menu
Search

Platform Holapueblo zoekt nieuwe inwoners voor 100 dorpen in het Spaanse platteland

Platform Holapueblo zoekt nieuwe inwoners voor 100 dorpen in het Spaanse platteland
Beeld: via canva.com & Holapueblo

Platform Holapueblo zoekt nieuwe inwoners voor 100 dorpen in het Spaanse platteland

Holapueblo is een platform ontstaan door een samenwerking van Red Eléctrica Group, IKEA en AlmaNatura. Het platform zoekt inwoners, werknemers en bedrijven zoekt die bereid zijn om een eigen bedrijf te beginnen in een van de 100 deelnemende kleine gemeenten in de vierde editie van hun herbevolkingscampagne.

Holapueblo biedt mensen die geïnteresseerd zijn om te wonen en een eigen bedrijf te beginnen in een van deze dorpen, begeleiding over hun bedrijfsidee, advies over de gemeente die het beste past bij hun levens- en ondernemingsplan, en ondersteuning tijdens het hele proces van de verandering van leven.

Als nieuwigheid in deze editie zal Holapueblo een uitgebreid onderzoek uitvoeren naar lopende initiatieven met betrekking tot de toegang tot huisvesting in landelijke gebieden en succesvolle verhalen op dit gebied analyseren. Het doel is om een stappenplan op te stellen dat gemeenteraden kan helpen een bestand van woningen te creëren of versterken in hun gemeenten.

Holapueblo heeft tot nu toe 133 personen uit 51 gezinnen geholpen om een nieuw thuis te vinden in 34 gemeenten die eerder te maken hadden met ontvolking. Ze hebben bijgedragen aan de oprichting van 30 nieuwe bedrijven. Deze ondernemers zijn voornamelijk echtparen tussen de 41 en 50 jaar met kinderen en het type bedrijven dat is opgericht, is familiaal en gelinkt aan de dienstensector in 60% van de gevallen.

Voorbeeld B&B

Een voorbeeld is een koppel met 2 kinderen van 43 en 45 jaar dat een B&B is begonnen in een klein dorpje in Extremadura. Ze kregen advies van Holapueblo over subsidies en leningen om hun droom waar te maken en om een leegstaand huis om te bouwen tot gastenverblijf. Na een jaar hebben ze al verschillende vaste klanten uit de buurt en de grote steden.

Voorbeeld ambachtelijke winkel

Een ander voorbeeld is een alleenstaande vrouw van 38 jaar die een winkel voor lokale producten en ambachten is gestart in een dorpje in Andalusië. Via Holapueblo vond ze een leegstaand pand om de winkel in te richten en kreeg ze advies over de administratie en marketing. De winkel draait goed en de vrouw is erg blij dat ze de stap naar het platteland heeft gezet.

Voorbeeld leegstaande huizen

In het dorp Rábano in La Rioja stelde Holapueblo voor om leegstaande huizen die eigendom zijn van de gemeente te renoveren en beschikbaar te maken voor starters en ondernemers. De gemeente ging akkoord en 5 huizen werden gerenoveerd met subsidie van de regionale overheid. Drie gezinnen en een ondernemer hebben hier nu hun intrek in genomen.

Voorbeeld duurzame woningen

In Navarra werkte Holapueblo samen met een projectontwikkelaar voor de bouw van 10 nieuwe, duurzame woningen in een klein dorp. De helft hiervan was bestemd voor de verhuur via de gemeente aan jonge gezinnen. De andere 5 woningen werden verkocht aan mensen die zich via Holapueblo hadden aangemeld om zich in het dorp te vestigen.

Ga naar de inhoud