skip to Main Content
Terroristische videoboodschap IS over aanslag in Madrid bleek nep te zijn

Terroristische videoboodschap IS over aanslag in Madrid bleek nep te zijn

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Een videoboodschap die in juli afgelopen zomer het licht zag en waarin jihadistische terroristen te zien waren die bewapend en al op het Puerta del Sol plein in Madrid stonden, blijkt nep te zijn. Dat wil zeggen, de videoboodschap is gemaakt door nota bene een informant van de Spaanse inlichtingendienst CNI die de opdracht had om informatie te verzamelen over terroristische activiteiten.

Blijkbaar werd de informant met de bijnaam “Lolo” elke maand netjes betaald en zou hij bij zeer exclusief materiaal extra bonussen ontvangen. Waarschijnlijk had de informant geld nodig en dus besloot hij een videoboodschap in elkaar te zetten door een scène op te nemen van gewapende terroristen op het centraalste plein van de Spaanse hoofdstad en heel Spanje.

Gezien het feit dat de Spaanse inlichtingendienst CNI weinig waarde hechtte aan deze informatie richtte de informant zich tot de politie. De man waarschuwde de politie over een zeer extremistische terroristische cel in Madrid die van plan was een aanslag te plegen. Deze IS terroristen hadden ook al een videoboodschap opgenomen, aldus “Lolo”. Gezien het feit dat de informant tot op dat moment goede en geloofwaardige informatie wist te verstrekken aan de de inlichtingendienst, werd het verhaal meteen geloofd.

Op dat moment werden na een kort onderzoek twee vermoedelijke terroristen, te weten Edrissa Ceesay Sanuwo and Samir Sennouni Mouh, gearresteerd omdat ze wapens hadden en blijkbaar de personen waren op de videoboodschap die een AK-47 machinegeweer vasthielden en te zien waren met IS symbolen zoals de zwarte vlag.

Later is echter gebleken dat van het hele verhaal niets klopte en dat de mannen weliswaar opgepakt waren maar niets te maken hadden met een videoboodschap of terrorisme en ook waren er geen wapens gevonden. Een rechter houdt zich nu bezig met deze zaak want men wil weten wat er fout is gegaan in het onderzoek en waarom en hoe de informant “Lolo” de politie zo om de tuin kon leiden – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Na het bericht op jullie site op 04/01 van de aanhouding blijkt dat het nu om opgezet spel gaat! Zielig dat ordinaire geldzucht (al dan niet samengaand met mediageilheid) het onveiligheidsgevoel tijdens de feestdagen beïnvloedde. Erg ook dat de politie hem geloofde (en niet de broodheren van de inlichtingendienst) omdat de man in kwestie “goed werk” had geleverd. Dergelijke evaluatiefouten komen vaker voor in Europese terroristendossiers.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken