10 redenen waarom men in Spanje geen last heeft (of hoeft te hebben) van de Blue Monday

10 redenen waarom men in Spanje geen last heeft (of hoeft te hebben) van de Blue Monday
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze maandag is het Blue Monday wat de meest trieste dag van het jaar wordt genoemd. Uiteraard zijn er veel redenen waarom iemand zich triest kan voelen zoals onderzoekers al jaren geleden hebben aangegeven maar moet je daar in Spanje ook last van hebben? We geven 10 redenen waarom het wonen in Spanje helemaal geweldig is en men als nieuwe inwoner van het land niet triest hoeft te zijn.

Zoals bekend heeft Spanje een grote toeristische aantrekkingskracht op veel Nederlanders, Belgen en andere Noord Europeanen waarvan er ook steeds meer zijn die wel in Spanje zouden willen wonen of dat al gedaan hebben. Spanje heeft als land de mensen veel te bieden: het weer, de natuur, cultuur, gastronomie, het relaxte leven, stranden, aardige mensen etc.

Daarom dus even een kort overzicht van 10 redenen waarom het wonen in Spanje gewoon geweldig is. Heb je nog tips, ideeën, zijn we wat vergeten of op/aanmerkingen, laat het hieronder weten in een reactie op dit artikel. Het is altijd leuk om van de lezers iets te horen 😉

1- Klimaat

Ongetwijfeld zijn er veel Nederlanders en Belgen naar Spanje verhuisd omdat ze het gehad hebben met de grijze, koude en regenachtige dagen en liever in een land en regio willen wonen waar men gemiddeld meer dan 300 dagen zon heeft per jaar. Op veel plaatsen langs bijvoorbeeld de Middellandse Zee en op de Balearen zijn de winters mild met aangename temperaturen, kan men spreken van een heerlijke lente en rustige herfst maar kan het in de zomer behoorlijk warm worden.

Het is voor veel emigranten dan ook helemaal geweldig om zoveel mooie, zonnige en warme dagen te hebben waarbij als het regent men nog steeds kan spreken van Spaanse regen die toch net wat aangenamer kan zijn dan de Noord Europese regen (ook omdat deze buien vaak kort maar krachtig zijn).

2- Cultuur en natuur

Spanje staat met 44 monumenten en natuurgebieden als nummer 3 op de lijst van Unesco en dat is mooi als je er bent gaan wonen. Zo is er altijd wel wat te bekijken als je even in de auto stapt en, net zoals de Spanjaarden zelf, op vakantie gaat in eigen land.

Van de Moorse cultuur in het zuiden naar Gaudí in het Noordoosten en de overweldigende natuur van de Pyreneeën, Picos de Europa etc. Spanje is een van die landen waar je elke vakantie wel iets anders kunt bekijken en waar je bijna nooit uitgekeken raakt, ook niet als je er al woont.

3- Gastronomie

Spanje is het land van de Middellandse Zee keuken en bekend vanwege onder andere het gezonde Middellandse Zee dieet (dieta mediterranea) wat bestaat uit alleen maar verse producten die gezond zijn voor je en een perfecte balans vormen. Of je nu van de tapas, pintxos, paella, marisco (vis), carne (vlees) of verduras (groente) houdt … er is voor elk wat wils.

Tel daarbij de vele goede restaurants (waarvan diverse met Michelin sterren) op en het feit dat men heerlijk lang de tijd neemt om uitgebreid te eten of dineren, en de gastronomie is een feestje. Lekker lang op een terras aan het water zitten genieten van een menu del día (dagmenu) terwijl het dagelijkse leven aan je voorbij gaat is een van die dingen die je makkelijk kunt doen in Spanje.

4- Mensen

Spanjaarden zijn over het algemeen (maar afhankelijk van waar je woont) erg vriendelijk en behulpzaam. Dat zal dus niet overal gelden maar over het algemeen is dat de regel en gedachte van veel geëmigreerde Nederlanders en Belgen. Mocht je de Spaanse taal niet machtig zijn dan is men meestal niet te beroerd om je te helpen maar mocht je wel Spaans (of een klein beetje) spreken dan gaat er een wereld voor je open.

5- Mañana

Spanje is het land van het bekende “mañana” wat letterlijk “morgen” betekent maar dat ook wel gebruikt wordt voor “later”. Het is eigenlijk geen Spaans woord maar een levenswijze waar veel buitenlanders wel eens moeite mee hebben. Vaak (maar niet altijd) wordt alles met een korreltje zout genomen en zegt men een ding terwijl men iets anders toont.

Het is echter ook deze relaxte houding die ervoor zorgt dat veel Nederlanders en Belgen in Spanje gaan wonen, weg van de hectiek, haast en drukte. Het “mañana” gevoel kan echter wel lastig zijn als je iets voor elkaar wilt krijgen waarbij je geduld regelmatig op proef wordt gesteld.

6- Sociaal

Het wonen in Spanje is een sociale happening waarbij het zeer gebruikelijk is om alles aan de kant te zetten om gezellig (overigens een woord wat niet bestaat in het Spaans al kan men acogedora gebruiken) met je vrienden, collega’s of familie iets te gaan doen. Dat kan iets drinken zijn, tapas eten, op een terras zitten, naar het strand gaan, sporten etc.

Het sociale leven in Spanje is in de ogen van veel buitenlanders stukken beter dan in eigen land. Men neemt nog de tijd voor elkaar waarbij men elkaar ook graag wil helpen indien nodig. Ook de familiebanden zijn veel sterker en het komt regelmatig voor dat hele families in een weekend bij elkaar komen en men elkaar regelmatig ziet.

7- Siesta

Het klinkt bij veel Nederlanders en Belgen die in eigen land wonen heel raar maar tussen de middag voor een uurtje ofzo je ogen even lekker dicht doen tijdens de siesta is hartstikke fijn en daarnaast ook nog eens gezond. In de tegenwoordige drukke samenleving van haasten, snel alles doen en drukte is even een moment van rust nemen heel welkom.

Helaas is de dagindeling in Nederland en België daar niet op ingesteld maar in Spanje zijn ze dat wel. Het komt weliswaar steeds minder voor en veel mensen komen er ook in Spanje niet meer aan toe maar, als je kunt moet je het zeker doen … gewoon voor 45 tot 60 minuten je ogen dicht, telefoon en televisie uit en slapen of rusten. Een siesta doet wonderen ?

8- De taal

Voor veel Nederlanders en Belgen is het spreken van het Spaans iets geweldigs. Het is niet alleen een mooie taal om te spreken maar ook prettig om naar te luisteren. Veel buitenlanders zijn als ze naar Spanje verhuizen al helemaal voorbereid en spreken en lezen het Spaans redelijk tot goed maar anderen kiezen ervoor om de taal pas al doende in het land te leren.

Het spreken van het Spaans is absoluut aan te bevelen als je naar Spanje verhuist. Het zorgt er niet alleen voor dat je leuker zult wonen tussen de Spanjaarden, er zal ook een wereld voor je open gaan als je alles en iedereen beter begrijpt.

9- Betaalbaar

Wonen in Spanje hoeft niet veel geld te kosten. Uiteraard is de grootste kostenpost het kopen (of huren) van een woning maar daarbuiten vallen de kosten op zich nog wel mee. Uiteraard zijn er genoeg dingen die in Nederland en België wellicht goedkoper zijn of hetzelfde geprijsd maar dan beter zijn maar Spanje is geen duur land.

Dat is al te merken in de supermarkten waar veel artikelen beter geprijsd zijn dan in Nederland of België. Dat is te merken bij het benzinestation waar het vullen van je benzine/diesel tank vele malen goedkoper zal zijn. Dat is al te merken bij het betalen van de wegenbelasting (vergeleken met Nederland en België is dat een lachertje). Het is te merken in de restaurants en bars waar koffie, fris, bier en met name wijn vele malen goedkoper zijn dan in Nederland en België.

Maar houdt er rekening mee dat Spanjaarden over het algemeen veel minder verdienen dan in Nederland en België wat er dus voor zorgt dat het leven voor een buitenlander in Spanje aangenaam en goedkoop kan zijn maar voor een Spanjaard met een minimum inkomen weer erg duur.

10- Het leven op straat

Als je van een leven op straat houdt dan is Spanje het perfecte land. Uiteraard helpen de temperaturen heel erg mee maar de mentaliteit van de inwoners van Spanje is ook belangrijk. Het is heel normaal om op straat met vrienden af te spreken en om op een terras iets te gaan drinken met tapas erbij. Na de middagmaaltijd een “paseo” of wandelingetje doen voor de spijsvertering zie je ook nog steeds, en dan het liefst in groepsverband.

Naast het leven overdag komt alles pas echt tot leven na ongeveer 19 uur waarna de winkelcentra en winkelstraten vollopen, supermarkten bezaaid zijn met mensen, terrassen propvol zitten en het tot lang na etenstijd nog een gezellige boel is op straat (of beter gezegd buiten de deur).

Heb jij nog redenen waarom jij in Spanje bent gaan wonen en die niet op deze top 10 lijst staan? Laat het ons dan weten door middel van een reactie op dit artikel. Ongetwijfeld zijn er meer redenen om in het mooie Spanje te gaan wonen ?

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
9 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Nou nou wel een beetje overtrokken hoor dit artikel. Alsof het hier een hemel op aarde is. Wij wonen hier al heel wat jaartjes als vutters, later aow-ers. Namen de beslissing om het betere klimaat en meer ruimte. Dit vinden wij nog steeds, maar de rest….. Als je eenmaal ergens gewend bent, in welk land dan ook, loop je niet meer als een vakantieganger achter cultuur en natuurgebieden aan. En de gastronomie, schei toch uit. Thuis maken we gewoon ons potje klaar zoals vroeger. Wel gaan we van tijd tot tijd een dagmenuutje eten in een bar/restaurant in de buurt.Voor… Lees verder »

In grote lijnen het er mee eens. Een ramp is Hacienda. Sturen aanslagen die volledig onterecht zijn. Bezwaar mag maar wel EERST BETALEN. Naar mijn beste weten is dit het enige land dat dit doet. Werknemers van Hacienda krijgen een BONUS als ze er in slagen een aanslag betaald te krijgen. Terecht opgelegd of niet.!!!!!!!!!! Een protest kan HEEL LANG DUREN, ZELFS 6 TOT 9 JAAR! Al die tijd kun je wachten op je geld als je beroep wordt toegekend! SCHANDALIG Heb nu diverse gevallen meegemaakt. De Maffia kan er iets van leren! Vaak wordt een korting!!!!!! aangeboden als men… Lees verder »

Dit alles is door een hele mooie roze bril bekeken Spanje is een mooi land voor vakantie vieren of als je gepensioneerd bent en genoeg hebt te verteren . Want goedkoop is het land allang al niet meer. Eten en drinken zijn goedkoper Wegenbelasting ook maar hier heb je weer tolwegen Door slechte kwaliteit van de bouw ben je ook veel duurder uit dan in Nederland. Een werkmannetje is goedkoper maar weet je nooit wat je krijgt (knoeiers zijn er meer dan vaklui) Belastingstelsel betaal je je hier ook scheel aan . Dialect (talen) worden ze steeds fanatieker in en… Lees verder »

Blue Monday is een verzinsel van het Britse reclamebureau Porter Novelli, in 2005 bedacht voor een reisbureau om mensen op het idee te brengen hun vakantie te bespreken zodra ze hun eerste salaris van het jaar zouden krijgen. Porter Novelli schreef verschillende onderzoekers aan met de vraag een mooie formule te bedenken waarin zaken als gemiddelde temperatuur C, aantal dagen sinds laatste loonstrookje P, aantal uren zon D moesten figureren, en psycholoog Cliff Arnall – net vertrokken bij de universiteit van Cardiff – was hun graag ter wille.

Wat een onzin BLUE MONDAY. Waar gaat het nog over!!! Alles heeft zijn keer-zijde..! Pluk de dag waar je ook bent..! Wees blij als elke ochtend je ogen open gaan . Plus het ademhalen..! Een doorgeschoten wereld..! Mij krijg je niet gek..! Ik sta nuchter in het leven..! De gekte overal waar is het nodig voor..! Het leven is maar tijdelijk , het is hard en medogeloos..! Dus waarom je druk maken over al die verzinsels .! Leef en wees goed voor mens en dier. ! Rare wereld is het toch..! Ben er helemaal klaar mee..! Binnenkort de paashaas weer… Lees verder »

Ik ben het volmondig eens met jullie artikel en ervaar dit alles, telkens we naar Spanje gaan, ik zou er graag 9 maanden per jaar verblijven maar dit is helaas niet mogelijk. Ik hoop het ooit wel nog te kunnen.

Zeer leuk om te lezen. Vertoef het niet het ganse jaar, maar tel nu al de dagen af, want ga terug in maart.
Heb spaans geleerd en wanneer je de taal spreekt, merk ik op dat de Spanjaarden super vriendelijk en behulpzaam zijn.
Zoals reeds gezegd is het ook een zeer mooie taal. Spreek er nu 5, maar het liefst spaans.

Alles heeft zijn schaduwzijde…….voor wie het wil zien!

Reden 11: ik heb er nog nooit van gehoord dus maak me er niet druk om.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.