skip to Main Content
10 redenen waarom men in Spanje geen last heeft (of hoeft te hebben) van de Blue Monday
123rf

10 redenen waarom men in Spanje geen last heeft (of hoeft te hebben) van de Blue Monday

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze maandag is het Blue Monday wat de meest trieste dag van het jaar wordt genoemd. Uiteraard zijn er veel redenen waarom iemand zich triest kan voelen zoals onderzoekers al jaren geleden hebben aangegeven maar moet je daar in Spanje ook last van hebben? We geven 10 redenen waarom het wonen in Spanje helemaal geweldig is en men als nieuwe inwoner van het land niet triest hoeft te zijn.

Zoals bekend heeft Spanje een grote toeristische aantrekkingskracht op veel Nederlanders, Belgen en andere Noord Europeanen waarvan er ook steeds meer zijn die wel in Spanje zouden willen wonen of dat al gedaan hebben. Spanje heeft als land de mensen veel te bieden: het weer, de natuur, cultuur, gastronomie, het relaxte leven, stranden, aardige mensen etc.

Daarom dus even een kort overzicht van 10 redenen waarom het wonen in Spanje gewoon geweldig is. Heb je nog tips, ideeën, zijn we wat vergeten of op/aanmerkingen, laat het hieronder weten in een reactie op dit artikel. Het is altijd leuk om van de lezers iets te horen 😉

1- Klimaat

Ongetwijfeld zijn er veel Nederlanders en Belgen naar Spanje verhuisd omdat ze het gehad hebben met de grijze, koude en regenachtige dagen en liever in een land en regio willen wonen waar men gemiddeld meer dan 300 dagen zon heeft per jaar. Op veel plaatsen langs bijvoorbeeld de Middellandse Zee en op de Balearen zijn de winters mild met aangename temperaturen, kan men spreken van een heerlijke lente en rustige herfst maar kan het in de zomer behoorlijk warm worden.

Het is voor veel emigranten dan ook helemaal geweldig om zoveel mooie, zonnige en warme dagen te hebben waarbij als het regent men nog steeds kan spreken van Spaanse regen die toch net wat aangenamer kan zijn dan de Noord Europese regen (ook omdat deze buien vaak kort maar krachtig zijn).

2- Cultuur en natuur

Spanje staat met 44 monumenten en natuurgebieden als nummer 3 op de lijst van Unesco en dat is mooi als je er bent gaan wonen. Zo is er altijd wel wat te bekijken als je even in de auto stapt en, net zoals de Spanjaarden zelf, op vakantie gaat in eigen land.

Van de Moorse cultuur in het zuiden naar Gaudí in het Noordoosten en de overweldigende natuur van de Pyreneeën, Picos de Europa etc. Spanje is een van die landen waar je elke vakantie wel iets anders kunt bekijken en waar je bijna nooit uitgekeken raakt, ook niet als je er al woont.

3- Gastronomie

Spanje is het land van de Middellandse Zee keuken en bekend vanwege onder andere het gezonde Middellandse Zee dieet (dieta mediterranea) wat bestaat uit alleen maar verse producten die gezond zijn voor je en een perfecte balans vormen. Of je nu van de tapas, pintxos, paella, marisco (vis), carne (vlees) of verduras (groente) houdt … er is voor elk wat wils.

Tel daarbij de vele goede restaurants (waarvan diverse met Michelin sterren) op en het feit dat men heerlijk lang de tijd neemt om uitgebreid te eten of dineren, en de gastronomie is een feestje. Lekker lang op een terras aan het water zitten genieten van een menu del día (dagmenu) terwijl het dagelijkse leven aan je voorbij gaat is een van die dingen die je makkelijk kunt doen in Spanje.

4- Mensen

Spanjaarden zijn over het algemeen (maar afhankelijk van waar je woont) erg vriendelijk en behulpzaam. Dat zal dus niet overal gelden maar over het algemeen is dat de regel en gedachte van veel geëmigreerde Nederlanders en Belgen. Mocht je de Spaanse taal niet machtig zijn dan is men meestal niet te beroerd om je te helpen maar mocht je wel Spaans (of een klein beetje) spreken dan gaat er een wereld voor je open.

5- Mañana

Spanje is het land van het bekende “mañana” wat letterlijk “morgen” betekent maar dat ook wel gebruikt wordt voor “later”. Het is eigenlijk geen Spaans woord maar een levenswijze waar veel buitenlanders wel eens moeite mee hebben. Vaak (maar niet altijd) wordt alles met een korreltje zout genomen en zegt men een ding terwijl men iets anders toont.

Het is echter ook deze relaxte houding die ervoor zorgt dat veel Nederlanders en Belgen in Spanje gaan wonen, weg van de hectiek, haast en drukte. Het “mañana” gevoel kan echter wel lastig zijn als je iets voor elkaar wilt krijgen waarbij je geduld regelmatig op proef wordt gesteld.

6- Sociaal

Het wonen in Spanje is een sociale happening waarbij het zeer gebruikelijk is om alles aan de kant te zetten om gezellig (overigens een woord wat niet bestaat in het Spaans al kan men acogedora gebruiken) met je vrienden, collega’s of familie iets te gaan doen. Dat kan iets drinken zijn, tapas eten, op een terras zitten, naar het strand gaan, sporten etc.

Het sociale leven in Spanje is in de ogen van veel buitenlanders stukken beter dan in eigen land. Men neemt nog de tijd voor elkaar waarbij men elkaar ook graag wil helpen indien nodig. Ook de familiebanden zijn veel sterker en het komt regelmatig voor dat hele families in een weekend bij elkaar komen en men elkaar regelmatig ziet.

7- Siesta

Het klinkt bij veel Nederlanders en Belgen die in eigen land wonen heel raar maar tussen de middag voor een uurtje ofzo je ogen even lekker dicht doen tijdens de siesta is hartstikke fijn en daarnaast ook nog eens gezond. In de tegenwoordige drukke samenleving van haasten, snel alles doen en drukte is even een moment van rust nemen heel welkom.

Helaas is de dagindeling in Nederland en België daar niet op ingesteld maar in Spanje zijn ze dat wel. Het komt weliswaar steeds minder voor en veel mensen komen er ook in Spanje niet meer aan toe maar, als je kunt moet je het zeker doen … gewoon voor 45 tot 60 minuten je ogen dicht, telefoon en televisie uit en slapen of rusten. Een siesta doet wonderen ?

8- De taal

Voor veel Nederlanders en Belgen is het spreken van het Spaans iets geweldigs. Het is niet alleen een mooie taal om te spreken maar ook prettig om naar te luisteren. Veel buitenlanders zijn als ze naar Spanje verhuizen al helemaal voorbereid en spreken en lezen het Spaans redelijk tot goed maar anderen kiezen ervoor om de taal pas al doende in het land te leren.

Het spreken van het Spaans is absoluut aan te bevelen als je naar Spanje verhuist. Het zorgt er niet alleen voor dat je leuker zult wonen tussen de Spanjaarden, er zal ook een wereld voor je open gaan als je alles en iedereen beter begrijpt.

9- Betaalbaar

Wonen in Spanje hoeft niet veel geld te kosten. Uiteraard is de grootste kostenpost het kopen (of huren) van een woning maar daarbuiten vallen de kosten op zich nog wel mee. Uiteraard zijn er genoeg dingen die in Nederland en België wellicht goedkoper zijn of hetzelfde geprijsd maar dan beter zijn maar Spanje is geen duur land.

Dat is al te merken in de supermarkten waar veel artikelen beter geprijsd zijn dan in Nederland of België. Dat is te merken bij het benzinestation waar het vullen van je benzine/diesel tank vele malen goedkoper zal zijn. Dat is al te merken bij het betalen van de wegenbelasting (vergeleken met Nederland en België is dat een lachertje). Het is te merken in de restaurants en bars waar koffie, fris, bier en met name wijn vele malen goedkoper zijn dan in Nederland en België.

Maar houdt er rekening mee dat Spanjaarden over het algemeen veel minder verdienen dan in Nederland en België wat er dus voor zorgt dat het leven voor een buitenlander in Spanje aangenaam en goedkoop kan zijn maar voor een Spanjaard met een minimum inkomen weer erg duur.

10- Het leven op straat

Als je van een leven op straat houdt dan is Spanje het perfecte land. Uiteraard helpen de temperaturen heel erg mee maar de mentaliteit van de inwoners van Spanje is ook belangrijk. Het is heel normaal om op straat met vrienden af te spreken en om op een terras iets te gaan drinken met tapas erbij. Na de middagmaaltijd een “paseo” of wandelingetje doen voor de spijsvertering zie je ook nog steeds, en dan het liefst in groepsverband.

Naast het leven overdag komt alles pas echt tot leven na ongeveer 19 uur waarna de winkelcentra en winkelstraten vollopen, supermarkten bezaaid zijn met mensen, terrassen propvol zitten en het tot lang na etenstijd nog een gezellige boel is op straat (of beter gezegd buiten de deur).

Heb jij nog redenen waarom jij in Spanje bent gaan wonen en die niet op deze top 10 lijst staan? Laat het ons dan weten door middel van een reactie op dit artikel. Ongetwijfeld zijn er meer redenen om in het mooie Spanje te gaan wonen ?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Nou nou wel een beetje overtrokken hoor dit artikel. Alsof het hier een hemel op aarde is. Wij wonen hier al heel wat jaartjes als vutters, later aow-ers. Namen de beslissing om het betere klimaat en meer ruimte. Dit vinden wij nog steeds, maar de rest…..
  Als je eenmaal ergens gewend bent, in welk land dan ook, loop je niet meer als een vakantieganger achter cultuur en natuurgebieden aan.
  En de gastronomie, schei toch uit. Thuis maken we gewoon ons potje klaar zoals vroeger. Wel gaan we van tijd tot tijd een dagmenuutje eten in een bar/restaurant in de buurt.Voor nog geen tientje op werkdagen en twaalf euro in het weekend. En ja dan eten we vlees of vis met aardappelen en groente. Niks bijzonders dus. Straks met wat mensen uit NL zijn de terrasjes weer in trek met een tapa en een glas wijn. Maar dat kan in Nl of België toch ook?
  En dan de Spanjaarden….. gewone mensen hoor net als in NL. Vriendelijke en boerehufters. In de supermarkt wordt je niks anders behandeld als bij de hema of albert heijn in NL. In de buurtwinkels vriendelijker, ook weer net als in NL.
  En zo kan ik nog een poosje doorgaan. En altijd komt “mañana” weer om de hoek kijken. Schei toch uit. Als ik de loodgieter etc. nodig heb komt hij gewoon volgens afspraak. En als ik iets via internet bestel krijg bericht wanneer bezorgd gaat worden en dat gebeurt dan ook.
  En altijd weer die “siesta”. Natuurlijk wat wil je als je vroeg bent opgestaan voor je werk, twee uur pauze hebt en warm gegeten?

 2. In grote lijnen het er mee eens.
  Een ramp is Hacienda. Sturen aanslagen die volledig onterecht zijn.
  Bezwaar mag maar wel EERST BETALEN. Naar mijn beste weten is dit
  het enige land dat dit doet. Werknemers van Hacienda krijgen een BONUS als ze er in slagen een aanslag betaald te krijgen. Terecht opgelegd of niet.!!!!!!!!!!
  Een protest kan HEEL LANG DUREN, ZELFS 6 TOT 9 JAAR!
  Al die tijd kun je wachten op je geld als je beroep wordt toegekend! SCHANDALIG
  Heb nu diverse gevallen meegemaakt. De Maffia kan er iets van leren!
  Vaak wordt een korting!!!!!! aangeboden als men prompt betaalt!!!
  Veel mensen doen dit om maar van de lijdensweg van proces kosten en
  de duur hier van af te zijn. Hacienda WEET dit vandaar deze duistere
  praktijken een land als Spanje onwaardig!

 3. Dit alles is door een hele mooie roze bril bekeken
  Spanje is een mooi land voor vakantie vieren of als je gepensioneerd bent en genoeg hebt te verteren .
  Want goedkoop is het land allang al niet meer.
  Eten en drinken zijn goedkoper
  Wegenbelasting ook maar hier heb je weer tolwegen
  Door slechte kwaliteit van de bouw ben je ook veel duurder uit dan in Nederland.
  Een werkmannetje is goedkoper maar weet je nooit wat je krijgt (knoeiers zijn er meer dan vaklui)
  Belastingstelsel betaal je je hier ook scheel aan .
  Dialect (talen) worden ze steeds fanatieker in en vinden ze dit belangrijker dan onderwijs in Engels.
  Buitenlandse kinderen worden gediscrimineerd op school
  De Spanjaard is niet eerlijk en zal nooit het achterste van zijn tong laten zien .
  Als je in een dorpje gaat wonen zijn de meeste mensen helemaal niet aardig (kijk alleen naar hun gezicht uitdrukking) word je niet echt vrolijk van.
  Moet wel zeggen wanneer je in toeristen gebieden /steden verblijft is het een stuk beter.
  Spanje heeft de grootste bureaucratie van Europa en als je hier mee te maken krijgt gaat dit heel veeeeeel centjes kosten .
  Ik kan nog wel een hele tijd doorgaan ga ik niet doen .
  Nogmaals Spanje leuk land voor vakantie en als pensionades maar voor de rest kloppen er heel veel dingen niet in Spanje

 4. Blue Monday is een verzinsel van het Britse reclamebureau Porter Novelli, in 2005 bedacht voor een reisbureau om mensen op het idee te brengen hun vakantie te bespreken zodra ze hun eerste salaris van het jaar zouden krijgen. Porter Novelli schreef verschillende onderzoekers aan met de vraag een mooie formule te bedenken waarin zaken als gemiddelde temperatuur C, aantal dagen sinds laatste loonstrookje P, aantal uren zon D moesten figureren, en psycholoog Cliff Arnall – net vertrokken bij de universiteit van Cardiff – was hun graag ter wille.

 5. Wat een onzin BLUE MONDAY. Waar gaat het nog over!!! Alles heeft zijn keer-zijde..! Pluk de dag waar je ook bent..! Wees blij als elke ochtend je ogen open gaan . Plus het ademhalen..! Een doorgeschoten wereld..! Mij krijg je niet gek..! Ik sta nuchter in het leven..! De gekte overal waar is het nodig voor..! Het leven is maar tijdelijk , het is hard en medogeloos..! Dus waarom je druk maken over al die verzinsels .! Leef en wees goed voor mens en dier. ! Rare wereld is het toch..! Ben er helemaal klaar mee..! Binnenkort de paashaas weer ! Mucho chocolata..! Nee ik vindt het allemaal maar primitief en het maakt mij niet uit wat een ander doet of zegt..! Het raakt mij niet..! Nooit ik leef niet in waanbeelden en fantasie-verhalen. De realiteit is al moeilijk zat..!

 6. Ik ben het volmondig eens met jullie artikel en ervaar dit alles, telkens we naar Spanje gaan, ik zou er graag 9 maanden per jaar verblijven maar dit is helaas niet mogelijk. Ik hoop het ooit wel nog te kunnen.

 7. Zeer leuk om te lezen. Vertoef het niet het ganse jaar, maar tel nu al de dagen af, want ga terug in maart.
  Heb spaans geleerd en wanneer je de taal spreekt, merk ik op dat de Spanjaarden super vriendelijk en behulpzaam zijn.
  Zoals reeds gezegd is het ook een zeer mooie taal. Spreek er nu 5, maar het liefst spaans.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken