menu: rubrieken, zoeken & meer

80-plussers volgende groep om gevaccineerd te worden in Spanje

80-plussers volgende groep om gevaccineerd te worden in Spanje
Beeld: La Moncloa

80-plussers volgende groep om gevaccineerd te worden in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tot en met woensdag 20 januari zijn er in Spanje 1.025.937 personen gevaccineerd. Dat is 76,2% van het totaal van 1.346.100 vaccins dat Spanje op dit moment heeft ontvangen. Na een langzame start vanwege o.a. de feestdagen op en na 27 december 2020 heeft men het vaccinatie-ritme opgevoerd. 15.642 personen hebben ook al de tweede dosis van het Pfizer-vaccin ontvangen in Spanje.

Zoals bekend heeft Spanje een corona-vaccinatieplan dat bestaat uit 15 bevolkingsgroepen voor wat betreft de volgorde van vaccineren. Spanje bevindt zich op dit moment in fase 1 (van de 4) waarin reeds de bewoners en gezondheidspersoneel van zorgcentra, het personeel voor centra van afhankelijke personen, en een groot deel van de eerstelijnszorg een vaccin hebben ontvangen.

De volgende groep die aan de beurt komt zijn de 80-plussers, aldus de minister van Volksgezondheid op woensdag. Het gaat dan om 80-plussers die niet in een zorgcentrum wonen

Bevolkingsgroepen

Het speciale landelijk gecoördineerde corona-vaccinatieplan bestaat uit 15 bevolkingsgroepen. Deze worden in verschillende fasen op basis van verschillende criteria zoals het sterfterisico, blootstelling aan de ziekte, sociaaleconomische impact en overdracht van de ziekte gevaccineerd.

 1. Bewoners van zorgcentra
 2. Gezondheidspersoneel van zorgcentra
 3. Personeel van centra voor afhankelijke personen
 4. De rest van het gezondheidspersoneel
 5. Afhankelijke personen die niet in zorgcentra wonen
 6. Personen van 64 jaar en ouder
 7. Personen met een hoog, medium of laag risico
 8. Personen die in gesloten gemeenschappen/omgevingen wonen of werken
 9. Kwetsbare personen door hun sociaaleconomische situatie
 10. Personen met essentiële banen
 11. Onderwijzende personen (leerkrachten)
 12. Kinderen, adolescenten en jongeren
 13. Personen die in gebieden wonen met grote of veel voorkomende corona-uitbraken
 14. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
 15. Personen die al immuun zijn door een eerdere besmetting

Fasen

Het corona-vaccinatieplan bestaat uit vier fasen (etappes) waarbij Fase 0 gezien wordt als de ontwikkeling, toestemming en evaluatie van de corona-vaccins. 

Fase 1 begon toen de eerste vaccins eind december beschikbaar waren en vanaf 27 december toegediend worden.

Fase 2 begint wanneer er meer vaccins beschikbaar zijn en zal geleidelijk beginnen in maart, april en mei (misschien eerder). Exacte data zijn nog niet bekend. 

Fase 3 zal uiteindelijk vanaf juni beginnen wanneer alle prioriteitengroepen reeds gevaccineerd zijn en de rest van de bevolking gevaccineerd wordt. Exacte data zijn nog niet bekend. 

WEBSITE: op deze speciale website van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid kun je meer informatie lezen (in het Spaans) over het corona-vaccinatieplan etc. HIER kun je een vragen en antwoorden pagina vinden (in het Spaans).