Search
menu
Search

Het Chinese jaar van het Konijn wordt ook in Spanje gevierd

Het Chinese jaar van het Konijn wordt ook in Spanje gevierd
Beeld: Freepik

Het Chinese jaar van het Konijn wordt ook in Spanje gevierd

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 22 januari (2023) wordt niet alleen door miljarden Chinezen in China het nieuwe jaar gevierd maar ook door de Chinese bevolking in Spanje. Volgens de laatste cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistieken wonen er 193.129 Chinezen (officieel) in Spanje en dus vieren grote steden in Spanje zoals Madrid, Barcelona en Valencia ook het ‘Año Nuevo Chino’. Het jaar 2023 wordt voorspeld als ‘het jaar van hoop’. 我們代表編輯祝所有中國讀者新年快樂 (Wij wensen alle Chinese lezers namens de redactie een Gelukkig Nieuwjaar in het Chinees)

2023 is voor de Chinezen tussen 22 januari 2023 en 10 februari 2024 (het jaar van de Draak) het jaar van het Konijn (Año Nuevo del Conejo) en het jaar 4720. Het Chinees Nieuwjaar staat ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest en is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. 

Het feest rondom het Chinese jaar Huangdi 4720 wordt niet alleen op 22 januari, maar ook op de twee dagen daarop volgend gevierd in bijna heel Azië. Op de eerste dag van de eerste maand van de Chinese Kalender is het gebruikelijk dat je schulden betaalt, nieuwe kleren koopt en het huis schoonmaakt, maar natuurlijk vier je ook feest.

In Spanje wordt het Chinese jaar ook gevierd door onder andere activiteiten in de grote steden zoals Barcelona, Madrid en Valencia. Geschat wordt dat er in Madrid meer dan 60.000 Chinezen wonen, in Barcelona meer dan 18.000 en in Valencia meer dan 11.000 Chinezen.

Madrid

Er zijn verschillende activiteiten die georganiseerd worden in Madrid waar men zelfs van 20 januari tot en met 5 februari aandacht besteedt aan het ‘Año Chino’. In de Spaanse hoofdstad is het alweer het achtste jaar dat het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd waarbij de gemeente Madrid nauw samenwerkt met de Ambassade van China en de vereniging van inwoners van de wijk Usera, daar waar blijkbaar de meeste Chinezen wonen.

In de wijk Usera vindt op zondag 22 januari vanaf 12 uur de grote optocht plaats met meer dan 600 deelnemers. Maar ook de zaterdag daarvoor op 21 januari wordt gefeest met Dj Yang die vanaf 18 uur de muziek verzorgd in het Pradolongo-park. Om 20 uur is er ook vuurwerk. Er worden ook rondleidingen, thee ceremonies, schilderlessen en veel meer activiteiten georganiseerd in de wijk Usera op vrijdag, zaterdag en zondag. Meer informatie kun je op deze website vinden.

Barcelona

De Catalaanse hoofdstad wil niet achterblijven en ook in Barcelona wordt feest gevierd bij de Arc de Triomf en de paseo Lluís Companys. In Barcelona wonen zo’n 19.000 Chinezen waardoor het de tweede stad van Spanje (Madrid is de eerste, Valencia is de derde) is waar de meeste Chinezen wonen. 

In Barcelona viert men ook alweer enkele jaren het ‘Año Nuevo Chino’ waarbij de zaterdag (21 januari 2023) de belangrijkste dag is met diverse activiteiten en optredens. Op die dag begint om 11 uur de optocht die vanaf het Estacio Nord richting de Passeig Lluis Companys (Arc de Triomf) gaat om daar te eindigen met een spektakel en optredens, waarna er ook een gastronomische feria wordt gehouden. Meer informatie is op deze website te vinden.

Valencia

In de stad Valencia wordt op zaterdag 21 januari een optocht met 10 praalwagens met elk 80 deelnemers gehouden die om 18 uur begint op het Plaza del Ayuntamiento en door het centrum van de stad zal gaan om af te sluiten met een groot vuurwerkspektakel. Daarnaast zijn er gedurende die dag nog meer activiteiten in de stad. Meer informatie over de activiteiten is op deze website te vinden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?