skip to Main Content

Aanpassingen Spaanse verkeerscode, ook voor fietsers

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Voor het eerst in de geschiedenis zullen er in de nieuwe Spaanse verkeerscode ook regels komen te staan over het gebruik van fietsen in Spanje. In navolging van de plannen van de Spaanse verkeersdienst DGT over het terugdringen van de snelheid voor automobilisten van 50 naar 30 kilometer per uur in de steden, zijn er ook plannen bekend gemaakt die met fietsers te maken hebben.

Volgens de nieuwe verkeerscode zouden fietsers gebruik mogen gaan maken van de stoepen van meer dan drie meter breed. De fietsers moeten dan wel minimaal een meter van de gevels van de huizen af rijden en niet te snel gaan. Daarnaast wil men meer voorrang gaan geven aan fietsers en voetgangers. Met de aanpassingen in de verkeerscode wil de DGT de fiets niet als alternatief maar als eerste transportmiddel meer gaan promoten, aldus Ramón Ledesma (nee, geen Nederlander), adjunct directeur van de DGT.

Volgens de directeur van de DGT, Pere Navarro, is de fiets een veilig vervoersmiddel gebleken aangezien er in 2009 met mee dan twee miljoen fietsers per dag er gedurende dat jaar slechts 13 overleden fietsers waren te betreuren. Daarnaast is het gebruik van de fiets veel beter voor het milieu dan de auto of de in Spanje veel gebruikte scooters.

Volgens de nieuwe verkeerscode zal het dragen van een helm slechts verplicht zijn als men buitend e steden fietst, op de drukke en vaak gevaarlijke nationale wegen bijvoorbeeld. Het is net hier waar veel ongelukken gebeuren dus volgens velen gaan de regels niet ver genoeg.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend