skip to Main Content

Werkende moeders in Spanje gediscrimineerd

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) In Spanje worden werkende moeders in meerdere mate gediscrimineerd dan in andere landen, zo blijkt uit een zojuist gepubliceerd onderzoek. 85% van de werkende moeders in Spanje kiest ervoor geen extra kind te nemen uit angst hierdoor haar baan te verliezen of op andere wijze nadelen te ondervinden op de werkplek.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de stichting ‘Acción Familiar’ en de resultaten verschenen in een nieuw boek ‘Vrouwen en gelijke behandeling. Analyse van moederschap in de Europese Unie’, dat maandag in Madrid zal worden gepresenteerd.

Uit de gegevens in het onderzoek, gebaseerd op cijfers van het Nationale Instituut voor de Statistiek (INE), blijkt dat 51% van de werkende vrouwen geen kinderen wil omdat ze niet voor zich zien hoe deze te combineren met hun werkende leven. ‘De te lange en inflexibele werkdagen zijn de meestgenoemde bezwaren’, aldus de auteur van het boek, Maria Teresa López. Vrouwen zien niet hoe ze die met de schooluren kunnen combineren.

De ondervraagde vrouwen gaven aan dat ze ‘bang waren hun baan kwijt te raken’ omdat, volgens Lopez, ‘de aankondiging van een zwangerschap in veel gevallen wordt gezien als een probleem voor het bedrijf’. 49% van de Spaanse werkende vrouwen heeft geen kinderen, 27% heeft één kind en 20% twee kinderen en slechts 4% heeft er vier of meer.

Spanje is volgens López te vinden onder de laagst gepositioneerde landen in Europa als het gaat om niveau van bescherming voor werkende moeders, samen met Portugal en Griekenland.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend