skip to Main Content
Spaanse rapper voor drie jaar naar de cel vanwege beledigingen Koningshuis en verheerlijken terrorisme

Spaanse rapper voor drie jaar naar de cel vanwege beledigingen Koningshuis en verheerlijken terrorisme

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De rapper Valtonyc zal voor drie jaar en zes maanden naar de gevangenis moeten vanwege het verheerlijken van het terrorisme, laster en het ernstig beledigen en bedreigen van het Spaanse Koningshuis. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft de uitspraak van het Nationaal Gerechtshof bevestigd. Het Hooggerechtshof heeft de argumenten van de verdediging van de rapper wat betreft vrijheid van meningsuiting en artistieke vrijheid afgewezen.

De taal van de rapper op diverse liedjes die hij geschreven heeft is extreem, provocerend, allegorisch en symbolisch. De rechters zijn van mening dat de teksten die de rapper heeft geschreven uitdrukkingen zijn ter ondersteuning en lof van de terroristische organisaties GRAPO en de ETA. Daarnaast worden er ernstige dreigementen geuit tegen politici en leden van het Spaanse Koningshuis.

De rapper heeft diverse liedjes op internet geplaatst waarin de teksten niet altijd netjes zijn en provocerend werken. Er wordt herhaaldelijk gesproken over geweld, aanslagen, het doden van en de namen van terroristische groeperingen worden genoemd. Volgens de rechter gaat de houding van de rapper verder dan het uiten van een mening en wordt het gebruik van geweld verheerlijkt.

Diverse politici hebben de uitspraak van het Hooggerechtshof zwaar bekritiseert en menen dat de uitspraak voor drie jaar en zes maanden gevangenisstraf veel te ver gaat. Velen menen dat het opnieuw een aanslag is op de vrijheid van meningsuiting maar ook daar zitten natuurlijk grenzen aan.

Lees hier enkele van de regels (in het Spaans) die te vinden zijn in de teksten die door de veroordeelde rapper geschreven en gezongen zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Erg triest dat we in een land leven waar de waarheid niet verteld kan worden, het is maar een lied….

  1. Het Horst Wessellied en het Deutschlandlied waren ook maar liederen. Marc, U heeft een rare opvatting over waarheid.

 2. Schofterig gedrag aanpakken , en graag zonder reductie van straf.
  Het gaat alle fatsoensnormen te boven, en kent vele uitwassen.

 3. Diverse politici hebben de uitspraak van het Hooggerechtshof zwaar bekritiseert…. Laat me raden van welke partijen… IU, Podemos, PNV, ERC

  1. Hij wordt als een van de hunne beschouwd en daar kom je niet aan!!!
   Dus de gebruikelijke Indeps vergelding is een feit, ARRAN (geweldadige tak van de CUP) heeft de aanklager bedreigd via – hoe anders- de sociale media Twitter;
   http://www.abc.es/espana/abci-arran-amenaza-persona-denuncio-rapero-valtonyc-condenado-tres-anos-y-medio-carcel-201802212130_noticia.html

   De aanklager Jorge Campos – die niet Indeps gezind is – wordt in het leid ook met de dood bedreigd.

   https://ultimahora.es/noticias/local/2017/10/19/300979/circulo-balear-jorge-campos-deja-ser-fundacion-para-hacerse-partido-politico.html

 4. Tsja, als je de teksten leest dan komt hij er nog vrij mild van af. Doet niet onder voor de gemiddelde IS-aanbidder. Gelijke monniken, gelijke kappen. Vreemd dat hij zo lang kon doorgaan, aanbidden van terrorisme, haatzaaien, beledigen van slachtoffers… Opgeruimd staat netjes.

 5. Het werd tijd dat ze die zaken nu eens hard gingen aanpakken, want anders komt van het één het ander. Drie jaar is veel, maar met een goed gedrag wordt dat wel minder. Uiteindelijk zat er ergens een politicus ook vast voor 3 jaar en die kwam er ook weer veel eerder uit.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken