Search
menu
Search

Alles vretende termietenplaag op Tenerife

Oeps ... foto ontbreekt!

Alles vretende termietenplaag op Tenerife

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Ondanks dat er in 2017 al alarm was geslagen rondom een gevaarlijke niet inheemse termieten soort op Tenerife is er tot nu toe niets gebeurd terwijl de termieten door blijven eten en verwoesten. In het geval van het Canarische Eiland Tenerife hebben we het over de “reticulitermes flavipes” termiet die uit de Verenigde Staten komt.

Niemand weet hoe de Oostelijke ondergrondse termiet op Tenerife is beland maar de eerste waarneming was in 2010 in een kleine woonwijk in Tacoronte. Daar werd toendertijd niet veel aandacht aan geschonken om de prijzen van de woningen niet te laten dalen. Zeven jaar later in 2017 ontdekte hetzelfde ongediertebestrijdingsbedrijf van 2010 een nieuwe kolonie in dezelfde buurt.

Het bedrijf Anticimex maakte daar meteen melding van bij de autoriteiten maar tot op de dag van vandaag is er niets aan de termieten gedaan waardoor deze zijn uitgegroeid tot een plaag op bepaalde plaatsen op het eiland. De termieten zijn op dit moment aangetroffen in La Laguna, Tacoronte en Arona, een gemeente die 60 km verwijderd is van de oorspronkelijke vindplaats van de termieten.

Men is bang dat de termieten de historische centra en dus de houten huizen van Tacoronte en La Laguna kunnen bereiken waarna de schade erg groot zal zijn. Op dit moment zijn er al tientallen woningen flink aangetast door de termieten die voornamelijk hout en boeken eten en veel schade veroorzaken.

De termietenkolonies ondergronds of in sommige gevallen termietenheuvels bovengronds kunnen kilometers lang zijn en miljoenen termieten bevatten. In het geval van de Oostelijke ondergrondse termiet ofwel reticulitermes flavipes bevinden de kolonies zich ondergronds. De hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid op Tenerife zorgen voor een ideaal leefklimaat voor de termieten.

Men heeft nu in de Cabildo (eilandraad) afgesproken dat er de komende vijf jaar vijf miljoen euro beschikbaar zal zijn voor onderzoek en bestrijding van de termietenplaag. De gemeente Tacoronte heeft als eerste 100 insectendodende apparaten gekocht en zal subsidies gaan geven aan die bewoners die te maken hebben met de gevolgen van de termieten.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?