Alles vretende termietenplaag op Tenerife

Alles vretende termietenplaag op Tenerife
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

SANTA CRUZ – Ondanks dat er in 2017 al alarm was geslagen rondom een gevaarlijke niet inheemse termieten soort op Tenerife is er tot nu toe niets gebeurd terwijl de termieten door blijven eten en verwoesten. In het geval van het Canarische Eiland Tenerife hebben we het over de “reticulitermes flavipes” termiet die uit de Verenigde Staten komt.

Niemand weet hoe de Oostelijke ondergrondse termiet op Tenerife is beland maar de eerste waarneming was in 2010 in een kleine woonwijk in Tacoronte. Daar werd toendertijd niet veel aandacht aan geschonken om de prijzen van de woningen niet te laten dalen. Zeven jaar later in 2017 ontdekte hetzelfde ongediertebestrijdingsbedrijf van 2010 een nieuwe kolonie in dezelfde buurt.

Het bedrijf Anticimex maakte daar meteen melding van bij de autoriteiten maar tot op de dag van vandaag is er niets aan de termieten gedaan waardoor deze zijn uitgegroeid tot een plaag op bepaalde plaatsen op het eiland. De termieten zijn op dit moment aangetroffen in La Laguna, Tacoronte en Arona, een gemeente die 60 km verwijderd is van de oorspronkelijke vindplaats van de termieten.

Men is bang dat de termieten de historische centra en dus de houten huizen van Tacoronte en La Laguna kunnen bereiken waarna de schade erg groot zal zijn. Op dit moment zijn er al tientallen woningen flink aangetast door de termieten die voornamelijk hout en boeken eten en veel schade veroorzaken.

De termietenkolonies ondergronds of in sommige gevallen termietenheuvels bovengronds kunnen kilometers lang zijn en miljoenen termieten bevatten. In het geval van de Oostelijke ondergrondse termiet ofwel reticulitermes flavipes bevinden de kolonies zich ondergronds. De hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid op Tenerife zorgen voor een ideaal leefklimaat voor de termieten.

Men heeft nu in de Cabildo (eilandraad) afgesproken dat er de komende vijf jaar vijf miljoen euro beschikbaar zal zijn voor onderzoek en bestrijding van de termietenplaag. De gemeente Tacoronte heeft als eerste 100 insectendodende apparaten gekocht en zal subsidies gaan geven aan die bewoners die te maken hebben met de gevolgen van de termieten.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
6 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Mooi plekje om dictator Maduroen zijn vriendenbende te huisvesten. Dienen ze nog ergens voor: termietenvoer

Echt weer Spanje om een groot probleem stil te houden om de pocket te kunnen vullen. Nu bijna 10 jaar verder gaat het miljoenen kosten om het op te lossen terwijl dit voor heel veel minder voorkomen had kunnen worden. Echt weer doodzonde van het geld dat zo hard nodig is voor de economie.

Precies Fred , ik zie dit probleem ook al helemaal voor me. Maar goed het geeft weer een heleboel werk en dan van geld uit Europa.

Het is wel echt spaans om te wachten , het zal niet zo’n vaart lopen, nu 1 miljoen volgende stap de europeese market voor subsidie, woon al dertig jaar op Tenerife dit verwonderd mij echt niets.
Wel jammer als deze historische huizen zouden worden aangetast aan de andere kant staan er zoveel leeg vanwege restricties om deze op te knappen, ik heb er zelf mee te maken en woon la Orotava

misschien een oplossing voor CATALONIE

Hoop dat deze termieten de hele spanje opvreten

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.