Ouders van succesvolle YouTube meisjes onderzocht in Spanje

Ouders van succesvolle YouTube meisjes onderzocht in Spanje
Beeld: YouTube

Ouders van succesvolle YouTube meisjes onderzocht in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Barcelona is op aanraden van het Consell de l’Audiovisual de Cataluny een onderzoek gestart naar de ouders van twee meisjes vanwege diverse YouTube kanalen. Op een van die kanalen worden opgenomen video’s getoond met in de hoofdrol de meisjes. De video’s staan vol met reclameboodschappen waarmee de ouders veel geld verdienen.

Terwijl de vader een eigen YouTube kanaal heeft waar hij rare dingen doet terwijl hij artikelen laat zien en aanprijst, heeft de familie ook een YouTube kanaal met twee meisjes als hoofdrolspelers.

Het gaat om een YouTube kanaal met 11 miljoen leden waarin op video’s te zien is hoe twee meisjes van zes en zeven jaar make-up en aanverwante artikelen gebruiken en aanprijzen. Een van de video’s met de naam “Las Ratitas se maquillan y se van a la disco a bailar” is meer dan 40 miljoen keer bekeken.

Volgens Save The Children kan bijna gesproken worden van een moderne vorm van slavenhandel. De ouders Mireia Martínez en Lluis Itarte kunnen volgens de instelling gezien worden als onverantwoordelijke ouders.

Maar het kan ook zo zijn dat ze de meisjes gebruiken om zelf veel geld te verdienen. Een video op YouTube die door miljoenen mensen wereldwijd bekeken wordt en waar reclame in verwerkt is kan al snel tussen de 8.000 en 10.000 euro opleveren.

Save The Children zegt dat de ouders weten dat kinderen het goed doen op YouTube. Zet een kind in een video en geef haar make-up zodat ze zich als een jonge vrouw kan presenteren is gegarandeerd een succes.

Het probleem is echter vaak dat de kinderen in de video’s gebrandmerkt zijn voor de rest van hun leven, hoe onschuldig het nu ook lijkt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.