Search
menu
Search

Alles wat je nog niet wist over Barcelona’s iconische bergketen Montserrat

Alles wat je nog niet wist over Barcelona’s iconische bergketen Montserrat
Beeld: Canva

Alles wat je nog niet wist over Barcelona’s iconische bergketen Montserrat

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De zogenaamde Montserrat is een grillige bergketen vlakbij de stad Barcelona. Wie al eens tussen Barcelona en het Spaanse binnenland heeft gereisd, moet zich zeker hebben verwonderd over haar vorm, die wel ontworpen lijkt door Antoni Gaudi zelf. Een klein overzicht van deze bijzondere bergketen.

Schijn bedriegt. De aangename en sierlijke vormen van de Montserrat verbergen bossen van steeneiken, esdoorn en taxus, doorsneden door honderden kleine paadjes en rotsformaties waarin het makkelijk verloren lopen is. De platgetreden paden naar de top van Sant Jeroni of de ermitas zijn slechts een mak voorproefje. De durvers wagen zich aan de ruta circular, die 27 kilometer lang is, de Montserrat omcirkeld en 2.500 hoogtemeters telt.  

Een van de belangrijkste trekpleisters van de Montserrat is het klooster van Santa Maria de Montserrat. Dat werd gesticht in 1025 en langzaamaan uitgroeide tot een belangrijk pelgrimsoord. Men maakte er door de eeuwen heen ook meermaals melding van wonderen die zouden zijn uitgevoerd door de Maagd Maria. 

Geologisch is het massief van Montserrat ontstaan uit sedimenten. De rotsen zijn gevormd door keien die aaneen gebonden zijn door een natuurlijk cement van zand en klei. Dat geheel is hard en bestand tegen erosie, maar toch hebben de wind en de regen de bergen doorheen de eeuwen hun vreemde vorm gegeven. Zo lijkt het alsof de Montserrat uit zuilen bestaat, monolithische vormen waarin men al snel menselijke of dierlijke vormen kan herkennen. Dat gaf vele van de pieken hun naam, en zorgde voor het ontstaan van heel wat legendes rond de bergketen.

Montserrat is dan ook een van de meest belangrijke toeristische bestemmingen van Catalonië. Voor de pandemie in 2019 bezochten 2,7 miljoen mensen het park. In 2021 waren dat er nog 910.500. Nu de zesde corona-golf gaat liggen, verwacht men ook een heropleving van bezoekers. Een leuk idee voor wie richting Barcelona trekt en ook van bijzondere natuurlijke decors houdt. Wel opletten dat je niet verloren loopt!

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?