Alles wat je nog niet wist over Barcelona’s iconische bergketen Montserrat

Alles wat je nog niet wist over Barcelona’s iconische bergketen Montserrat
Beeld: Canva

Alles wat je nog niet wist over Barcelona’s iconische bergketen Montserrat

BARCELONA – De zogenaamde Montserrat is een grillige bergketen vlakbij de stad Barcelona. Wie al eens tussen Barcelona en het Spaanse binnenland heeft gereisd, moet zich zeker hebben verwonderd over haar vorm, die wel ontworpen lijkt door Antoni Gaudi zelf. Een klein overzicht van deze bijzondere bergketen.

Schijn bedriegt. De aangename en sierlijke vormen van de Montserrat verbergen bossen van steeneiken, esdoorn en taxus, doorsneden door honderden kleine paadjes en rotsformaties waarin het makkelijk verloren lopen is. De platgetreden paden naar de top van Sant Jeroni of de ermitas zijn slechts een mak voorproefje. De durvers wagen zich aan de ruta circular, die 27 kilometer lang is, de Montserrat omcirkeld en 2.500 hoogtemeters telt.  

Een van de belangrijkste trekpleisters van de Montserrat is het klooster van Santa Maria de Montserrat. Dat werd gesticht in 1025 en langzaamaan uitgroeide tot een belangrijk pelgrimsoord. Men maakte er door de eeuwen heen ook meermaals melding van wonderen die zouden zijn uitgevoerd door de Maagd Maria. 

Geologisch is het massief van Montserrat ontstaan uit sedimenten. De rotsen zijn gevormd door keien die aaneen gebonden zijn door een natuurlijk cement van zand en klei. Dat geheel is hard en bestand tegen erosie, maar toch hebben de wind en de regen de bergen doorheen de eeuwen hun vreemde vorm gegeven. Zo lijkt het alsof de Montserrat uit zuilen bestaat, monolithische vormen waarin men al snel menselijke of dierlijke vormen kan herkennen. Dat gaf vele van de pieken hun naam, en zorgde voor het ontstaan van heel wat legendes rond de bergketen.

Montserrat is dan ook een van de meest belangrijke toeristische bestemmingen van Catalonië. Voor de pandemie in 2019 bezochten 2,7 miljoen mensen het park. In 2021 waren dat er nog 910.500. Nu de zesde corona-golf gaat liggen, verwacht men ook een heropleving van bezoekers. Een leuk idee voor wie richting Barcelona trekt en ook van bijzondere natuurlijke decors houdt. Wel opletten dat je niet verloren loopt!

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.