Internationale Moedertaaldag met 492 miljoen Spaanssprekenden

Internationale Moedertaaldag met 483 miljoen Spaanssprekenden
Beeld: 123rf

Internationale Moedertaaldag met 492 miljoen Spaanssprekenden

MADRID – Elk jaar wordt door de UNESCO op 21 februari de Internationale Moedertaaldag gevierd. Deze dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid. Voor de UNESCO zijn talen het instrument om het culturele erfgoed levend te houden. Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan en wordt men zich meer bewust van de verschillen tussen etnische groepen. Dit leidt mogelijk tot meer begrip.

Ook in Spanje staat men stil bij deze ‘Día Internacional de la Lengua Materna’ want er zijn immers zo’n 492 miljoen mensen die het Spaans (castellano) als moedertaal hebben. Daarmee is het Spaans de op één na meest gesproken moedertaal ter wereld. Het Chinees is de meest gebruikte moedertaal op deze aardbol maar het Spaans wordt als moedertaal in de meeste landen gesproken.

Waarom 21 februari?

Aanleiding om de Internationale Moedertaaldag op 21 februari te vieren, zijn de rellen in 1952 toen diverse studenten omkwamen tijdens demonstraties om het Bengaals, de zesde taal van de wereld, erkend te krijgen als een officiële taal van Pakistan.  De Internationale Moedertaaldag werd voor het eerst in 2000 gevierd. Het bericht dat hiertoe in 2001 opriep, meldde dat er toen ongeveer 6700 talen waren

Spaans als moedertaal

Volgens cijfers uit 2021 (die van 2022 worden binnenkort bekend gemaakt) wordt het Spaans door 492 miljoen mensen in 31 landen gesproken waarbij de grootste groep Spaanssprekenden te vinden is in het grootste land Mexico met 124,8 miljoen inwoners die het Spaans als moedertaal hebben.

Mexico wordt gevolgd door Columbia met 50,6 miljoen Spaanssprekenden en daarna Argentinië met 44,9 miljoen inwoners die Spaans spreken en dan Spanje met 43,6, miljoen personen die het Spaans als moedertaal hebben.

De top 10 van Spaanssprekende landen wordt verder aangevuld door Venezuela met 31,1 miljoen, Peru met 28,7 miljoen, chili met 18,9 miljoen, Ecuador met 15,5 miljoen, Guatemala met 13,4 miljoen en Cuba met 11,3 miljoen inwoners die het Spaans als moedertaal hebben. 

Studenten

Er zijn 24 miljoen studenten die het Spaans leren en spreken waarbij dit de populairste landen zijn, de Verenigde Staten met 8 miljoen, Brazilië met 5,2 miljoen, Frankrijk met 3,3 miljoen, het Verenigd Koninkrijk met 2,2 miljoen en Italië met 897.000 studenten.

Op het lijstje staat Duitsland met 503.086 Spaans studerende personen op de lijst terwijl dat aantal in België 45.452 en in Nederland 31.862 is. In Spanje zelf zijn 130.000 personen (met name buitenlanders) die het Spaans leren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.