menu: rubrieken, zoeken & meer

Merendeel inwoners Spanje heeft geen pandemische vermoeidheid maar ziet nog geen einde van de coronacrisis

Merendeel inwoners Spanje heeft geen pandemische vermoeidheid maar ziet nog geen einde van de coronacrisis
Beeld: Canva

Merendeel inwoners Spanje heeft geen pandemische vermoeidheid maar ziet nog geen einde van de coronacrisis

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID- Na de eerste corona-golf wist de premier van Spanje het goed te melden: de nieuwe normaliteit of het nieuwe normaal was begonnen. Enkele maanden later volgde de tweede en daarna vier andere corona-golven en is de ‘nueva normalidad’ nog ver te zoeken, niet alleen in Spanje overigens maar in de meeste landen. Maar hoe is het met de inwoners van Spanje, hebben ze het helemaal gehad met de pandemie of niet?

Uit een enquête die werd uitgevoerd door GAD3 in opdracht van de nieuwswebsite Nius blijkt dat 72% van de inwoners van Spanje zegt geen last te hebben van de zogenaamde pandemische vermoeidheid (fatiga pandémica). Daartegenover staat dat 27% aangeeft wel last te hebben gehad van een pandemische vermoeidheid terwijl 7% aangeeft zelfs erg geleden te hebben tijdens een corona-burnout.

Maar wat is pandemische vermoeidheid? Dat fenomeen kan omschreven worden als een corona-burnout ofwel een mentale uitputting vanwege de aanhoudende coronacrisis en de aanhoudende beperkingen en regels. De coronacrisis zorgt voor een mentale uitputtingsslag en daar kunnen veel mensen niet meer mee omgaan.

Vier van de tien inwoners van Spanje geeft in de enquête ook aan dat ze de pre-pandemische gewoonten nog steeds niet heeft opgepakt. 45% zegt echter dat ze pre-pandemische gewoonten weer heeft opgepakt terwijl 10% aangeeft weer volledig te zijn teruggekeerd naar een normale situatie. Er zijn echter nog steeds veel inwoners van Spanje die, ondanks dat het dragen van mondkapjes in de buitenlucht niet meer verplicht is, dat toch nog steeds doen.

Wanneer komt er een einde aan de Covid-19 pandemie? Op die vraag zegt bijna 50% dat ze het einde van de pandemie nog heel erg ver weg ziet. 46% zegt echter dat ze er vertrouwen in heeft dat er dit jaar (2022) een einde komt aan de pandemie. Bijna 72% zegt dat de controle van de corona-pandemie steeds beter wordt terwijl 16,5% aangeeft dat de pandemie dit jaar nog steeds hetzelfde zal zijn als in 2021. 10% geeft aan dat 20221 slechter gaat worden dan 2021.