Search
menu
Search

Nederland past reisadvies Spanje aan naar GROEN maar wat betekent dat voor het reizen?

Nederland past reisadvies Spanje aan naar GROEN maar wat betekent dat voor het reizen?
Beeld: Nederlandwereldwijd.nl 21 februari 2022

Nederland past reisadvies Spanje aan naar GROEN maar wat betekent dat voor het reizen?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op maandag 21 februari 2022 het reisadvies voor Spanje aangepast. Het hele land, inclusief de Balearen en Canarische Eilanden heeft nu de kleur GROEN gekregen in plaats van GEEL. Op de website van Nederlandwereldwijd.nl staat: de kleurcode van het reisadvies voor Spanje is groen. Je kunt reizen naar Spanje, maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona.

Maar wat betekent de kleurverandering van Nederland voor Spanje? Heeft dat gevolgen voor het reizen naar Spanje en vanuit Spanje weer terug naar Nederland? In de praktijk maakt de verandering van een GEEL naar GROEN reisadvies niets uit. De Spaanse autoriteiten eisen nog steeds dat Nederlanders met een Europees digitaal coronacertificaat reizen en dat de SpTH-gezondheidsverklaring wordt ingevuld.

Wat betreft het Europees digitale coronacertifaaat kunnen Neerlanders gebruik maken van de CoronaCheck-app (ook wel digitale coronabewijs of DCC genoemd) en de internationale (dus niet nationale) QR-code. Je maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem voor de zekerheid ook een geprinte versie van de QR-code mee mocht er geen telefonisch/data bereik zijn.

De onderstaande tekst en uitleg is letterlijk overgenomen van de website Nederlandwerldwijd.nl van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Digitale coronabewijs 

Het laten zien van 1 van de volgende 3 documenten is verplicht voor reizigers uit Nederland (met elk vervoermiddel) vanaf 12 jaar:

Een vaccinatiebewijs: Een bewijs van volledige vaccinatie (EMA of WHO-goedgekeurd 2 doses van de vaccinatie met uitzondering van Janssen, dan is 1 dosis voldoende), waarbij de laatste dosis minstens 14 dagen voor vertrek is gezet. Als u 1 dosis heeft ontvangen omdat u bent hersteld van COVID-19, krijgt u als het goed is een QR-code waarin staat: 1 van 1 vaccinaties ontvangen. Dit wordt in Spanje geaccepteerd als volledig gevaccineerd. 

Reist u met een papieren vaccinatiebewijs, let dan op de volgende zaken:

  • Als u bent hersteld van COVID-19 en 1 dosis heeft ontvangen, en er staat op het bewijs niet dat u volledig gevaccineerd bent, dan is het tonen van 1 vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna niet voldoende. Dan raden we u aan een test te doen.
  • Het papieren document moet zijn opgesteld in de Spaanse, Engelse, Franse of Duitse taal of voorzien van een officiële vertaling in 1 van deze talen.
  • Op het vaccinatiecertificaat/bewijs moet vermeld staan: naam, data vaccinaties, type vaccin, het batchnummer, land waar vaccinatie is gezet, contactgegevens van de vaccinerende instantie en contactgegevens van de uitgevende instantie van dit certificaat of bewijs.
  • Om met een vaccinatiebewijs naar Spanje te kunnen reizen moet de laatste dosis van de volledige vaccinatie minimaal 14 dagen voor vertrek zijn gezet. Ook mag de vaccinatie niet meer dan 270 dagen (ongeveer 9 maanden) geleden zijn gegeven. Als de 270 dagen al voorbij zijn, dan is aanvullend een boostervaccinatie verplicht.

Een testbewijs: Een NAAT(PCR)-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud bij aankomst. Op het mee te nemen certificaat van de negatieve test moet vermeld staan: naam, nummer reisdocument, contactgegevens testinstituut, type test, tijdstip en datum test en negatief resultaat.

Testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld of voorzien zijn van een officiële vertaling in 1 van deze talen.

Een herstelbewijs: Als u bent hersteld van COVID-19 dan kunt u Spanje inreizen met een herstelbewijs. Dit document moet minimaal 11 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven en maximaal 180 dagen. Het document moet door een autoriteit of medische instantie zijn opgesteld. Dit moet in het Spaans, Engels, Frans of Duits. Op het document moet vermeld staan: naam, datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test en land van afgifte.

Gezondheidsformulier (SpTH)

Reist u met de boot of met het vliegtuig? Dan moet u binnen 48 uur voor vertrek een online gezondheidsformulier invullen. Dit is te vinden via DEZE website van de Spaanse overheid (informatie in het Engels). Na het invullen van dit formulier ontvangt u een QR-code, deze wordt gecontroleerd bij aankomst op de luchthaven. 

Het invullen van het gezondheidsformulier in Spanje geldt dus niet voor eigen vervoer (auto, camper, fiets, motor etc.) reizigers. Deze moeten wel een Europees digitaal coronacertificaat hebben maar dus geen Spaanse gezondheidsverklaring om Spanje binnen te mogen komen.

Let op: Dit is een andere QR-code dan de QR-code in uw CoronaCheck-app. Sinds 17 januari 2022 geldt Nederland voor Spanje als risicoland. Nederland geldt niet als hoogrisicoland.

Terugkeer vanuit Spanje naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland via DEZE WEBSITE door daar de vragen te beantwoorden waarna het systeem u laat weten waar u aan moet voldoen om vanuit Spanje inclusief de Balearen en Canarische Eilanden Nederland weer binnen te mogen komen.

In principe komt het op het volgende neer voor iedereen van 12 jaar en ouder:

  • Coronabewijs: Je mag alleen terugreizen met een vaccinatiebewijs. Ben je een inwoner van de Europese Unie? Dan is een herstelbewijs ook goed (handig: dit kun je in de CoronaCheck app zetten).
  • Heb je geen vaccinatie- of herstelbewijs, zorg dan voor een negatieve testuitslag (NAAT(PCR)-test van maximaal 48u oud bij vertrek óf een sneltest van maximaal 24u oud bij vertrek).
  • Gezondheidsverklaring: Laat je ingevulde gezondheidsverklaring zien bij het instappen (boarden) van het vliegtuig.
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?