Search
menu
Search

Vanaf 2024 kunnen vloeistoffen en elektronica in bagage blijven bij Spaanse vliegvelden

Vanaf 2024 kunnen vloeistoffen en elektronica in bagage blijven bij Spaanse vliegvelden
Beeld: Canva

Vanaf 2024 kunnen vloeistoffen en elektronica in bagage blijven bij Spaanse vliegvelden

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Bij Amsterdam-Schiphol en Eindhoven-Airport is het al zo ver, maar in Spanje moet je nog altijd de vloeistoffen en elektronica uit je bagage halen als je door de controle op het vliegveld gaat. Maar vanaf 2024 komen er in Spanje eindelijk nieuw scanners wat een hoop in- en uitpakken scheelt bij de controle. De scanners zullen zorgen voor kortere rijen en wachttijden bij de controles. En dat allemaal dankzij de nieuwe technologie. 

AENA, het Spaanse bedrijf dat 46 vliegvelden beheert, zal nieuwe scanners plaatsen met 3D- en Röntgentechnologie die ervoor zullen zorgen dat de bagage gecontroleerd kan worden zonder dat deze geopend moet worden. De eerste vliegvelden in het land die al volgend jaar deze technologie zullen toepassen zijn Madrid-Barajas en Barcelona-El Prat. Het is nog niet bekend wanneer de andere 44 vliegvelden van het AENA-netwerk in Spanje de nieuws CT-scanners krijgen. 

Het nieuwe systeem gebruikt röntgenstralen om een 3D-beeld te maken dat het inspecteren van de bagage vergemakkelijkt. Dit is minstens net zo veilig als de controle die we nu kennen in Spanje, maar wel veel sneller. ‘Veiligheid is prioriteit voor AENA. We gaan voor de nieuwste technologie om de vliegvelden zo veilig mogelijk te maken en te houden’ volgens een woordvoerder van AENA. 

De nieuwe manier om te controleren is zowel veiliger als gemakkelijker voor de reiziger. Op dit moment moeten alle vloeistoffen in verpakkingen van 100 ml of minder apart gehouden worden in een doorzichtige plastic tas, waarvan de inhoud niet groter mag zijn dan 1 liter. Men mag maar één tas met vloeistoffen meenemen en de tas moet apart gepresenteerd worden bij de controle. Bij de nieuwe regulering mogen er grotere verpakkingen mee en mogen de verpakkingen ook van ander materiaal dan plastic zijn. 

Deze technologie wordt op dit moment al getest in Londen (Heathrow, Gatwick en Stansted). Het Verenigd Koninkrijk wil de technologie in het hele land in gebruik hebben in 2024. Ook de VS heeft de technologie in gebruik genomen op vijftien verschillende vliegvelden. Ook in Nederland wordt er al gebruikgemaakt van de nieuwe CT-scanners bij Amsterdam-Schiphol en Eindhoven-Airport waar het meenemen van vloeistoffen in verpakkingen groter dan 100 ml is toegestaan.

De nieuwe scanners zijn een onderdeel van een wereldwijd project om de controles op vliegvelden te moderniseren. Een ander plan is om de hele controle automatisch te maken. Daarbij hoort ook een aparte ruimte om de bagage op afstand van de reiziger te kunnen controleren. Dit is allemaal in het teken van meer veiligheid en hogere efficiëntie.

flesjes vliegveld
Komt er ook in Spanje een einde aan de vloeistofbeperking in de handbagage in vliegtuigen?
In het Verenigd Koninkrijk worden bij drie grote vliegvelden nieuwe nauwkeurige scanners getest waarmee er eventueel een einde kan komen aan de vloeistofbep …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?