skip to Main Content
Eerste staking van Amazon personeel binnen Spanje is een feit

Eerste staking van Amazon personeel binnen Spanje is een feit

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID –  Deze 21 maart en ook 22 maart zal Amazon in Spanje niet helemaal op volle toeren werken nu de medewerkers van het logistieke centrum in San Fernando de Henares begonnen zijn met een 48-uurs staking. Het is de eerste keer dat er bij Amazon España gestaakt wordt en het is ook meteen de grootste staking binnen Europa. De vakbonden hebben in totaal 2.000 werknemers opgeroepen om het werk neer te leggen.

Het grootste logistieke centrum van Amazon binnen Spanje is gelegen in de gemeente San Fernando de Henares, op enkele kilometers afstand van de hoofdstad van Spanje Madrid. In dit centrum werken 1.100 mensen en nog eens 900 die op oproepbasis via uitzendbureaus werken. Er wordt al maanden onderhandeld over de arbeidsomstandigheden en de lonen van de medewerkers maar de ontwikkelingen verlopen traag waarbij de vakbond zelfs meent dat de condities erop achteruitgaan met de voorstellen van Amazon. Daarom wil men gaan staken en roept men “¡¡¡Convenio digno ya!!! Amazon en huelga. 21 y 22 de marzo”

“Los americanos nos tienen hasta los cojones” ofwel we hebben het helemaal gehad met die Amerikanen zeggen veel werknemers die vinden dat ze niet goed behandeld en slecht betaald worden voor het zware werk. Veel arbeiders menen echter dat deze 48-uurs staking niets zal betekenen en dat Amazon gewoon “business as usual” zal hebben dankzij de logistieke centra in Barcelona, zuid Frankrijk en noord Italië. De miljoenen klanten die Amazon inmiddels heeft in Spanje zullen van de staking waarschijnlijk dus niets merken.

Een groot deel van de werknemers is vast in dienst en heeft een vast contract maar de ruim 900 arbeiders die geen vast contract hebben werken voor uitzendbureaus (ETT) zoals Adecco en Manpower die korte contracten van soms minder dan een week geven, of zoals velen zeggen “je tekent op zondag en het eindigt op donderdag”. Daarnaast is het ritme van werken zo hoog dat sommige werknemers gewoon gek worden en overspannen raken vanwege de werkdruk.

Bij Amazon draait alles om de tijd en snelheid. De “pickas” (diegene die de producten ophalen) worden gemonetariseerd en gecontroleerd door middel van de zogenaamde gele pistolen die ze met zich meedragen waarop ze kunnen zien waar ze de producten moeten halen, de codes kunnen lezen maar waarop ook staat hoeveel tijd ze maximaal hebben om dat te doen, per product. Deze “pickas” lopen soms meer dan 25 kilometer op een dag om tussen alle gangen door de verschillende producten te zoeken, te verzamelen en te vervoeren.

De groei van Amazon is dan ook werkelijk enorm te noemen. In 2012 landde het Amerikaanse online warenhuis in Spanje en had men een omzet van 10,5 miljoen euro wat in 2013 was gegroeid naar 17,6 miljoen, in 2014 naar 22,9 miljoen, in 2015 naar 37,7 miljoen en in 2016 verdubbelde naar 78,8 miljoen euro (2017 is nog niet bekend). Amazon begin in 2012 met 55 medewerkers maar dat is in 2017 gestegen naar meer dan 1.100 vaste medewerkers in Madrid alleen (al zijn de officiële cijfers nog niet bekend).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken