skip to Main Content
Spaanse vliegveldbeheerder Aena stelt limiet aan prijzen voor flesjes water

Spaanse vliegveldbeheerder Aena stelt limiet aan prijzen voor flesjes water

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse vliegveldbeheerder Aena heeft blijkbaar geluisterd naar de klachten van de miljoenen gebruikers van de 47 Spaanse vliegvelden die de organisatie onder beheer heeft. Aena heeft in een persbericht aangegeven dat ze op de vliegvelden openbare drinkwaterbronnen gaan installeren waar men gratis (kraan)water kan drinken. Daarnaast wordt er een limiet gesteld aan de prijzen voor de flesjes water bij de drankautomaten.

Over het algemeen is bekend dat de horeca op een vliegveld duurder is dan daarbuiten. Of het nu om hamburgers, broodjes of koffie gaat, alles is meestal iets (of veel) duurder. Aena wil via de drankautomaten (máquinas expendedoras) die overal staan een limiet stellen aan de prijzen voor het water. Dat wil zeggen dat deze flesjes nooit duurder mogen zijn dan 1,60 euro.

Bij de Spaanse ombudsman zijn veel klachten binnengekomen over de buitensporige prijzen op de Spaanse vliegvelden van sommige basisproducten zoals water. Er werd door de Defensor del Pueblo een onderzoek gestart waaruit inderdaad bleek dat op bijna alle vliegvelden de prijzen voor flesjes water waren gestegen en behoorlijk aan de prijs zijn. Dat rapport en de vele klachten werden overhandigd aan Aena die nu dus actie onderneemt.

De limiet op de prijs voor flesjes water van 1,60 euro maximaal geldt alleen voor de drankautomaten die overal te vinden zijn op een vliegveld en in beheer zijn van Aena. Er geldt geen limiet op de drankprijzen bij de horecazaken op een vliegveld.

Veel gebruikers van vliegvelden klaagden ook over het feit dat er steeds minder openbare ruimtes lijken te zijn door de toename van winkels en horecagelegenheden. Hierdoor komt het voor dat op drukke momenten er niet genoeg zitplaatsen zijn voor de wachtende passagiers wat tot veel ergernis leidt. Daarnaast is gebleken dat het normaal lopen dankzij de wachtende mensen soms moeilijk is waardoor men door de winkels moet lopen om ergens te kunnen komen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Schiphol is wel een van de duurste locatie. In Nederland wonen met 17 miljoen mensen op klein stukje aarde. Grond is dus duur.
  Ook personeel die dag en dauw moet opstaan is niet goedkoop. Voor en na controle iets drinken is namelijk net zo duur. Vliegveld in Spanje is nog redelijk goedkoop. De 100 ml wet wordt nog steeds toegepast om de prijzen in de Vliegvelden te handhaven. Goede lobby werk geweest. Er zijn allang vloeistofscanner op Schiphol en de rest van de wereld. Maar men blijft dit handhaven om de winkels zo te voorzien van klanten. Deze wet bestaat al meer dan 12 jaar en elke keer zou de 100 ml worden veranderd. Maar is nog steeds niet gebeurt.

 2. Een belachelijke cult status dat is het. Het apen gedrag van wie geld heeft en zich rijkelijk vol gooit met veel te dure doorgeschoten artikelen. Het gaat nergens meer over. Zoek het maar uit er komt een tijd dat het toch goed fout gaat lopen met deze kromgetrokken wereld.

  Verstand zit er niet in dat is wel duidelijk. Uiteindelijk is het allemaal bij elkaar gezien een raar geheel op vliegvelden. De stank van al die parfums en die vol opgemaakte popjes die staan te poseren met al die reuk stripjes. Frisse en schone lucht is niet meer te vinden. En openbaar schoon water { osmose } zonder { PFOA , GENX } gifstoffen er in . Dat moet standaard aanwezig zijn samen met gezonde produkten voor betaalbare prijzen. In de vliegtuigen moet standaard een fles spa water zijn of gratis aangeboden worden. Al die stropdassen zijn stinkend rijk daarboven en inmens gierig dat ook om maar even aan te geven.

  Nederland is het land van de bekakte status . Hoe duurder hoe gekker des te meer status vliegen er op gaan zitten. Een krankzinnige vertoning op deze aardbol. Het kan ook normaal neer gezet worden , maar dat is niet decadent het moet tweedeling brengen tussen arm en rijk. Scheef en misvormd. Waar ik een hekel aan heb is deze zin ….geld maakt niet gelukkig dat komt meestal uit de mond vallen van een rijk persoon.
  Het bekende schilderij van Rembrand , de aardappeleters daar is het fout gegaan de aardappel is in de keel blijven hangen.

  1. Sjonge jonge.
   Het is dat ik zeer positief in het leven sta Pedro, anders zou ik nog (bijna) depressief van je opstel worden.

   Volgens mij ging het artikel over de prijs van een flesje water? Maar ik kan het mis hebben. En helaas zijn er nog maar bar weinig maatschappijen die in het vliegtuig een gratis flesje water geven.

   Voor de rest laat ik het er maar bij, want man man man….depri buitje vandaag???

 3. Ja, belachelijke prijzen, misbruik maken van het feit dat het verboden is om zelf water mee te nemen. In Nederland neem ik al jaren een leeg petflesje mee (mag door de controle) en vul dat na de controle inderdaad met kraanwater op de toiletafdeling, prima drinkbaar. In Spanje is dat een ander verhaal, want dat water is niet te drinken en koop ik het kleinste flesje water. De iets grotere fles is 3 x zo duur, ook zo raar.

 4. Ik durf te beweren dat de gastronomie op de Spaanse luchthavens het goedkoopste is in West-Europa.
  Bestel maar eens een biertje op een Duitse luchthaven of drink eens zo’n aangelengde sloot “koffie” op Schiphol.
  Dit fenomeen bestaat niet alleen op de luchthavens, maar ook op de autobanen in Europa. Neem je pakkie brood mee en een flessie water en geef dat bespaarde geld uit in de veel betere gastronomie in Spanje.

 5. En wat is eigenlijk de oorsprong van deze prijzenoorlog, DE veiligheid….
  Ok MAAR, met welke fles kan ik méér mispeuteren, met een plastic, klein, doorzichtig flesje water van de Mercadonna die ik zou mogen meebrengen of van een glazen, gevulde fles alcohol, bijvoorbeeld Stroh rum van 48 graden die ik in de duty free koop na de controle, dus “safe”….

  En duty free, wat een lachertje, …. Voor de Belgen: ALLE flessen drank die ze in de duty free aanbieden is goedkoper in de Colruyt!

 6. Gerrit Welke rede bestaat er dat ik mijn boardingpas moet laten zien ? Ik zou het begrijpen als ik een rekening wil voor belasting terug gave en/of belasting vrij inkopen. Zelfs bij het kopen van de telegraaf moest ik mijn boardingpas laten zien.
  En weet u zonder boardingpas kan ik niet eens in die ruimtes komen achter de beveiliging , dus daar ook geen inkopen doen.
  En wil belasting vrij inkopen binnen de EU kan ik heel makkelijk belasting vrij inkopen . Laatst reisde ik met iemand die op Azië vloog en ik naar Spanje . Kon zo zijn boardingpas gebruiken om wat goedkope Berenburg in te slaan. Maar belasting vrij inkopen op Schiphol op een vlucht naar Spanje geeft op de meeste producten maar weinig of geen voordeel.

  1. U houdt het echt netjes wanneer u schrijft: weinig of geen voordeel. Neem nu de rode wijn Coto met een hert als afbeelding kost welgeteld 1.80€ duurder op el altet dan in de colruyt in belgie….
   Zo is het met ALLE sterke drank die in beide verkocht wordt dus schrijf volgende x gerust: hetzelfde of duurder….

 7. Goed dat ze dit aanpakken in Spanje. Nu nog de oplichterij op Nederlandse vliegvelden aanpakken. Flesjes water voor 3 of zelfs 4 euro is misdadig

 8. Ik ben principieel tegen dit soort exorbitant hoge prijzen en koop dus op geen enkel vliegveld waar ik ook kom iets van een drankje of een hapje. Als iedereen dit zou doen, zouden de prijzen wellicht aangepast worden, want laten we eerlijk zijn… ze verkopen er allemaal om er zo veel mogelijk aan te verdienen. En zo lang de consument zijn geld er voor neer blijft leggen, houden we het zelf in stand.

 9. Ik heb ook nooit begrepen waarom er op luchthavens (overal ter wereld) woekerprijzen gevraagd worden voor voedingsproducten. De uitleg is natuurlijk dat je geen drank door de controle krijgt en dat daar gretig misbruik van wordt gemaakt door de horeca achter de controles…..gewoon schandalig dat de consument zo gemolken wordt……..;hoog tijd dat de autoriteiten daar paal en perk aan stellen!!

 10. Dat bedoel ik. In Nederland is het helemaal schandalig wat ze voor het water vragen.
  Zou je willen dat je daar maar 1.60 voor moeten betaling.

  1. Half januarie 2018 betaalden we €4.50 met boardingpas voor klein flesje spa blauw en dat was begin jan in Valencia maar €1.– gewoon uit de automaat

 11. Ik neem zelf water mee naar de luchthaven als ik iemand moet ophalen of wegbrengen 1,60 voor een klein flesje water is al bizar duur. Toen mijn schoonmoeder vorig jaar naar Hamburg ging kopje koffie gedronken op de luchthaven, 3 kopjes koffie was gelijk 10 euro ik schrok me suf. Dat doen we dus ook niet meer. Kraanwater is niet te pruimen in Spanje maar als je erge dorst hebt moet het dan maar. Voor de rest is de luchthaven van Alicante zeer ruim en heb je niet zoveel last dat je niet door kunt lopen of moet blijven staan.

   1. Ook op de luchthaven van Alicante kost een flesje water 2,50 evenals Eindhoven. Transavia en Ryanair kunnen er ook wat van: vorig jaar al 2,75 Dit zijn echt belachelijke prijzen als je weet wat je er in een supermarkt in NL of Spanje voor betaald. Tip: ga na de douane naar de toiletten en vul een leeg meegebracht flesje bij de wastafels. Kost niks en kun je zo mee het vliegtuig in.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken