skip to Main Content
Wat brengt de lente wat betreft het weer in Spanje
123rf

Wat brengt de lente wat betreft het weer in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Uiteraard is het moeilijk te voorspellen maar de Spaanse weerdienst probeert het toch. De Aemet voorspelt dat het een warme lente of ‘primavera’ zal worden waarmee een van de droogste winters van de afgelopen 50 jaar is afgesloten waarbij 28% minder regen dan normaal is gevallen en de minste sneeuw van de afgelopen 67 jaar.

De lente is woensdagavond 20 maart om 22.58 uur begonnen in Spanje (21.58 uur op de Canarische Eilanden) en zal in totaal 92 dagen, 19 uur en 56 minuten duren voordat op 21 juni om 17.54 uur (16.54 uur op de Canarische Eilanden) de zomer begint. De gemiddelde temperatuur zal tussen de 15 en 18 graden zijn gedurende de lente waarbij deze langzaam zal gaan oplopen tot 21 juni.

Regen

De afgelopen winter was er op veel plaatsen een gebrek aan regen maar de vraag is of dat deze lente goed gemaakt zal worden. Normaal gesproken valt 76% van de regen in de periode tussen oktober en mei. Men heeft dus in Spanje een natte lente nodig maar de vraag is of dit ook zal gaan gebeuren.

In de lente regent het volgens de weerexperts normaal gesproken meer dan 40 dagen in drie maanden tijd langs de Atlantische Oceaan in regio’s als Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland.

In het midden van het land is dat tussen de 40 en 25 dagen en langs de Middellandse Zeekust veel minder tussen de 26 dagen in Gerona en slechts 11 dagen in Almería.

Gemiddeld regent het in de lente in de provincie Barcelona 23 tot 20 dagen, in de provincie Tarragona 24 dagen, in de regio Castellón 20 dagen, Valencia 20,5 dagen en Alicante 18,8 dagen. In Murcia is dat 18 dagen, in Granada 22,9 dagen, in Málaga 17,6 dagen en in Cádiz 19 dagen.

Op de Balearen spreekt men over 17,6 dagen (Ibiza), 20 dagen (Mallorca) en 25,4 dagen (Menorca). Op de Canarische Eilanden regent het minste van heel Spanje met slechts 5,8 dagen op Fuerteventura, 8,3 dagen op Gran Canaria, 9,5 dagen op Lanzarote en tussen de 5,2 dagen (zuiden) en 15,3 dagen (noorden) op Tenerife.

elltiemo.es

Lente 2019

Zoals de weerexperts van eltiempo.es al aangeven is het weer voorspellen geen precieze wetenschap maar aan de hand van rekenmodellen en vergelijkingen met andere jaren kan men toch ongeveer voorspellen hoe de lente er uit zal zien dit jaar.

Zo voorspelt men dat langs de Middellandse Zeekust in de regio Valencia, Alicante, Murcia en Almería en op de Balearen eilanden het droger zal zijn dan normaal. De rest van het land zal wat regenvoorspelling betreft binnen de norm zitten.

Wat betreft de temperaturen meent men dat het op veel plaatsen in Spanje zoals het midden van het land warmer zal worden dan normaal.

Uiteindelijk moet men afwachten wat het weer zal gaan doen in Spanje maar als het aan de voorspellingen ligt wordt het een aangenaam warme, droge lente dit jaar.

eltiempo.es

eltiempo.es

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken